Helsinki tarvitsee lisää varhaiskasvatuksen opettajia

 

Varhaiskasvatuksen opettaja on lapsen ensimmäinen opettaja. Mitä pienemmästä varhaiskasvatuksessa olevasta lapsesta on kyse, sitä tärkeämpää on ammattitaitoisen opettajan ohjaus, kasvatus ja opetus. Jokaisella kohtaamisella lapsen kanssa on merkitystä. Pienten lasten pedagogiikan asiantuntijuutta ei kuitenkaan tunnuta yhteiskunnassamme ymmärrettävän, saatikka arvostettavan.

Varhaiset vuodet luovat pohjaa lapsen koko tulevalle kasvulle, kehitykselle ja oppimiselle. On tärkeää, että lasta ohjaavalla opettajalla on koulutusta pienten lasten pedagogiikasta ja didaktiikasta. Hän osaa havainnoida, tukea vuorovaikutusta ja lapsen kokonaiskehitystä, suunnitella tavoitteellista toimintaa havaintojensa ja kehityspsykologisen osaamisen kautta ja viedä lapsen kehitystä eteenpäin. Varhaiskasvatuksen opettaja ohjaa myös oman tiiminsä pedagogiikkaa.

Olen erittäin huolissani pätevien koulutettujen varhaiskasvatuksen opettajien pulasta täällä Helsingissä. Tilanne näyttää nyt johtavan siihen, että pätevät opettajat siirretään esiopettajan tehtäviin. Ensi toimintakaudella alkaa osassa helsinkiläisiä päiväkoteja viisivuotiaiden esiopetuskokeilu ja tilanne hankaloituu entisestään. Jo nyt meillä on päiväkoteja joissa on vain yksi pätevä opettaja. Miten ensi toimintakaudella käy päiväkotien pienimpien lasten? Heille ei enää riitä päteviä opettajia, jotka hallitsevat pienten lasten pedagogiikan. Tilanne on hankala ja surullinen mutta korjattavissa työn arvostamisen, työolosuhteiden ja palkkauksen avulla. Nyt tarvitaan nopeita toimia. Miten olisi taas Helsinki-lisän maksaminen varhaiskasvatuksen opettajille kuten silloin joskus ennen…

0
Sari Kumin
Kristillisdemokraatit Helsinki

Varhaiskasvatuksen erityisopettaja, näkemystä asioihin 30:n vuoden kokemuksella alasta, KD Naisten puheenjohtaja,
aktiivinen yhteiskunnallisten asioiden pohtija ja kantaaottaja,
tulevaisuutta rakentamassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu