Hus:in lastenpsykiatria on tukossa – varhaiskasvatus kannattelee

 

Saimme lukea Helsingin Uutisista ke 12.5. että HUS:n lastenpsykiatria on tukossa. Tämän tietää kyllä jo vanhemmat ja varhaiskasvatuksen henkilökunta. Lastenpsykiatrian yksikkö ei pysty tarjoamaan hoitoa kaikille 42 vuorokauden hoitotakuun puitteissa koska lähetteiden määrä on 2,5 kertaistunut viimeisen kymmenen vuoden aikana. Noin 40%:a hoitoa tarvitsevista joutuu odottamaan hoitoon pääsyä kauemmin, osa jopa kolme kuukautta. Tämä aika on liian pitkä niin lapselle, hänen vanhemmalleen kuin varhaiskasvatuksen henkilökunnalle. Osa vanhemmista on jo hyvin uupuneita.

Varhaiskasvatuksen henkilökunta yrittää tukea lasta ja hänen jaksamistaan tavallisessa arjessa osana muuta ryhmää. Osa näistä lapsista tarvitsee kuitenkin enemmän tukea. He oireilevat eri tavoin. Osan käytöksessä näkyy voimakas uhmakkuus, kieltäytyminen toiminnasta, kyvyttömyys toimia annettujen ohjeiden mukaan, lyöminen, pureminen, potkiminen ja tavaroiden heittely. Osa lapsista puolestaan vetäytyy, he eivät näytä minkäänlaisia tunteita, eivät kiinnity leikkiin tai toimintaan ja vaikuttavat apaattisilta. He kaikki tarvitsevat aikuisen, joka kohtaa sensitiivisesti ja on tukena, aikuisen joka auttaa säätelemään lapsen tunnetilaa ennakoivasti ja jo syntyneen tunnekuohun aikana ja yrittää vähentää ryhmän ärsykkeistä johtuvaa kuormitusta. Tämä on vaativa tehtävä henkilökunnalle isossa lapsiryhmässä. Tilanteeseen toivoisi asioista päättävien havahtuvan lisäresursseja myöntämällä.

Kaupungin tehtävä on järjestää myös paremmat perustason palvelut näillä pienille lapsille jotka tarvitsevat mielenterveyteen ja psykiatriseen hoitoon liittyviä palveluja. Perustasolla voitaisiin tällöin ottaa koppia lievemmistä ja keskivaikeasti oireilevista lapsista jolloin erikoissairaanhoidon lastenpsykiatria voisi keskittyä vaikeampiin tapauksiin. Näin on todennut myös HUS:n lastenpsykiatrian linjajohtaja itse.

Helsingissä on tiedostettu ongelma mutta toimenpiteet ovat hyvin hitaita. Toimenpiteet on aloitettu jo puolitoista vuotta sitten.  Uuteen yksikköön on  saatu palkattua henkilökuntaa monista eri ammattiryhmistä koostuen. Tämä on hienoa. Ongelma on, että edelleen etsitään tiloja. Onko tämä tilojen puute nyt todella se ainoa este pienten lasten hoitoon pääsylle?  Nyt päättäjät hakemaan nämä tilat ja nopeasti!!

 

 

 

 

 

0
Sari Kumin
Kristillisdemokraatit Helsinki

Varhaiskasvatuksen erityisopettaja, näkemystä asioihin 30:n vuoden kokemuksella alasta, KD Naisten puheenjohtaja,
aktiivinen yhteiskunnallisten asioiden pohtija ja kantaaottaja,
tulevaisuutta rakentamassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu