Ilmastotoimien on oltava oikeudenmukaisia

Ei kai kukaan enää tosissaan väitä etteikö ilmastonmuutos olisi käynnissä. Meiltä kaikilta tarvitaan tämän asian myöntämistä ja ymmärrystä asian vakavuuteen. Ilmastotoimia tarvitaan ja niitä tulee tehdä järjestelmällisesti ja suunnitelmallisesti. Tavoitteena tulee olla reilu ja oikeudenmukaista siirtymä aikataulullisesti realistisesti vuoteen 2035 mennessä.

Meidän tulee kiinnittää huomiota tässä siirtymässä niin oikeudenmukaisuuteen sukupolvien välissä kuin oikeudenmukaisuuteen meidän ihmisten välillä. Kokonaisuuteen kuuluu ilmasto, ympäristö, julkisen talouden kestävyys, koulutuksen ja perusturvan riittävä taso ja energian toimintavarmuus. Meidän sukupolvemme velvollisuus on hoitaa näitä asioita kestävästi lapsille ja lapsenlapsille.

Oikeudenmukaisuuden periaatteen kuuluu ettei ketään jätetä jälkeen. Autetaan niitä, joihin toimet negatiivisesti vaikuttavat. Päästöjen hinnoittelu on tehokas keino tukea niitä ihmisryhmiä joihin ilmastotoimet vaikuttavat negatiivisesti. Laitetaan päästöille hinta ja palautetaan päästötuotot takaisin kansalaisille. Maailmalla on kokeiltu tämäntyyppisiä erilaisia malleja hiiliosingoista. Se olisiko Suomessa toteutettava malli tasasuuruinen, maaseudulla korkeampi vaiko porrasteinen malli, olisi yhdessä ratkaistava.

Suhtaudun myönteisesti myös yritysvastuulakiin, joka varmistaa yritysten vastuullisen toiminnan niin ympäristön, ilmaston kuin ihmisoikeuksien suhteen. Luotan suomalaisten yritysten tahtoon toimia eettisesti. Vastuullisuus on takuulla myös kilpailuvaltti.

Vastaus globaaliin oikeudenmukaisuuteen on kehitysyhteistyörahat. Varojen käytössä tulee painottaa ilmastomuutoksen sopeutumista, energiateknologiaa ja kestävää ravinnontuotantoa. Meillä on paljon tehtävää. Ilmastopöydän äärelle tarvitaan kaikkia eduskuntapuolueita.

Sari Kumin
Keskusta Helsinki

Konsultoiva varhaiskasvatuksen erityisopettaja, näkemystä asioihin yli 30:n vuoden kokemuksella alasta,
aktiivinen yhteiskunnallisten asioiden pohtija ja kantaaottaja,
tulevaisuutta rakentamassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu