KELA-korvauksien poisto oli suuri virhe hallitukselta

Valtaosa yksityislääkärin määräämien tutkimusten ja hoidon kustannuksien Kela-korvauksista poistui. Tämä hallituksen päätös romuttaa yksityisten terveydenhoitopalveluiden Kela-korvaukset on järjetön. Tunnistamme kaikki koronan jälkeisen julkisen terveydenhuollon hitaat hoitojonot ja ruuhkautuneet palvelut. Hoitovelka tulee saada purettua mahdollisimman nopeasti. Se tapahtuu parhaiten julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyöllä.  On väärin työntää ihmisiä hitaasti eteneviin hoitojonoihin tai peräti hoitoihin ulkomaille.

Hallituksen päätös asettuu varsin outoon valoon kun se samanaikaisesti toi eduskunnan käsittelyyn EU-sääntelyyn perustuvan lain, joka mahdollistaa yksityisen puolen hoidon vastaanottamisen ulkomailla niin että maksumiehenä toimii Suomen valtio. Tämä yhtälö tuntuu ihan päättömältä.

On ymmärrettävää etteivät kaikki pysty käyttämään yksityisiä terveydenhuollon palveluja. Osalle meistä se kuitenkin on mahdollista juuri Kela-korvauksen avulla. Korvaus toimii samalla kannustimena käyttää myös omia varoja terveydenhuollon käynteihin ja vapauttaa näin resursseja niitä tarvitseville.

Pidän tärkeänä, että Kela-korvaukset palautetaan ainakin hallituksen uudistusta edeltävälle tasolle. Myös määräaikainen korvausten korottaminen voisi olla järkevää, jotta myös pieni- ja keskituloiset pystyisivät hakemaan tarvitsemiaan yksityisen puolen erikoislääkärin tutkimuksia ja hoitoja näiden korotettujen Kela-korvausten avulla. Päätöksiä pitää tehdä viisaasti.

Sari Kumin
Kristillisdemokraatit Helsinki
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Varhaiskasvatuksen erityisopettaja, näkemystä asioihin 30:n vuoden kokemuksella alasta, KD Naisten puheenjohtaja,
aktiivinen yhteiskunnallisten asioiden pohtija ja kantaaottaja,
tulevaisuutta rakentamassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu