Kotihoidontuesta keskustellaan liian yksipuolisesti

Nyt käydään mediassa vilkasta keskustelua kotihoidontuesta ja sen lisäosasta. Suuret puolueet haluavat poistaa koko järjestelmän perustellen sen nostavan naisten työllisyysastetta. Samaan aikaan Helsinki lakkauttaa Hki-lisän kesäkuun alusta kokonaan kaikilta yksi vuotta täyttäviltä. Tämä on väärin.

Julkinen keskustelu on saanut ajan hengen mukaisesti joko-tai keskustelun leiman. Ei ole tarkoituksenmukaista tai edes järkevää asettaa kotihoitoa tai varhaiskasvatusta vastakkain. Osalle lapsista on hyvä olla kotihoidossa pari ensimmäistä vuotta ja osa lapsista varmasti hyötyy laadukkaasta varhaiskasvatuksesta jo varhain. Tämä on aivan selvää. Tunnistan tämän itsekin varhaiskasvatuksen ammattilaisena. Vastakkainasettelun sijasta meidän tulee mahdollistaa perheiden omat valinnat. Ei ole järkevä poistaa jotakin tukijärjestelmää kokonaan ja asettaa uusi kaikkia koskeva malli, pakottaa tiettyyn järjestelmään. Mahdollisuuksia tulee olla monia, joista perheet itse valitsevat oman tilanteensa pohjalta. Minua naisena harmittaa julkisuudessa meihin asetettu heikko leima. Me emme ilmeisesti keskustelun perusteella osaa puolustaa oikeuksiamme tai haluamme jäädä kotiin hoitamaan lasta tai vastaavasti haluamme mennä töihin. Meistä annetaan alistuva, puolison johdateltavissa tai määräiltävissä olevan heikon naisen kuva. Se ei ole tätä päivää.

On aivan selvää, että tarvitsemme keskustelua perhevapaauudistuksesta. Tämä työ pitää aloittaa heti ja miettiä uudelleen esimerkiksi vanhempien työssäkäynnin erilaisia tapoja, osa-aikatyön mahdollisuuksia, kustannusten jakoa molempien vanhempien työnantajien kesken ja kotona lastaan hoitavan vanhemman eläkkeen kertymistä.

 

 

+1
Sari Kumin
Kristillisdemokraatit Helsinki

Varhaiskasvatuksen erityisopettaja, näkemystä asioihin 30:n vuoden kokemuksella alasta, KD Naisten puheenjohtaja,
aktiivinen yhteiskunnallisten asioiden pohtija ja kantaaottaja,
tulevaisuutta rakentamassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu