Lisäaloituspaikat varhaiskasvatuksen opettajien koulutukseen saatava heti

Varhaiskasvatuksen henkilöstöpula on huutava. On pulaa koulutetuista varhaiskasvatuksen opettajista ja lastenhoitajista sekä avustajista. Henkilöstöpula on jo niin kriittinen, että päiväkotiin otetaan töihin vailla mitään koulutusta. Henkilöstöpula kohdentuu tällä hetkellä erityisesti suuriin kaupunkeihin. On aivan selvää, että kouluttamattomalla ja riittämättömällä henkilöstömäärällä ei pystytä tavoittamaan varhaiskasvatukselle asetettuja laatukriteerejä.

Ongelmaa ei ratkaista viivyttelemällä varhaiskasvatuksen opettajien koulutuspaikkojen lisäämistä yliopistoissa tai varhaiskasvatuksen opettajien kelpoisuusehtoja väljentämällä. On tärkeää, että jokaisella koulutusasteella opettamisesta vastaa opettajakoulutuksen saanut alan ammattilainen. Vain opettajakoulutuksen saaneella on pienten lasten pedagogiikan ja didaktiikan tuoma osaaminen. Samaan aikaan tulee mahdollistaa alalla työskentelevien sosionomien riittävä yliopistollinen lisäkoulutus, joka mahdollistaa pienten lasten opettajuuden.

Koulutuksen aloituspaikkojen lisäämisellä on kiire koska tilanne tulee tulevina vuosina entisestään vaikeutumaan. Tiedämme, että seuraavien vuosien aikana alalta eläköityy suuri määrä varhaiskasvatuksen opettajia. Henkilöstöpula vain syvenee ja laajenee, siksi hallituksen tulee tarttua ongelmaan heti. Pienillä lapsilla on oikeus laadukkaaseen varhaiskasvatukseen osana opinpolkuaan.

Sari Kumin
Keskusta Helsinki

Konsultoiva varhaiskasvatuksen erityisopettaja, näkemystä asioihin yli 30:n vuoden kokemuksella alasta,
aktiivinen yhteiskunnallisten asioiden pohtija ja kantaaottaja,
tulevaisuutta rakentamassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu