Maatalous tarvitsee kaiken tukemme

Suomen maatalous on hätätilassa. Yli 2000 tilaa on juuri nyt akuutissa maksuvalmiuskriisissä. Päivittäin jopa 2-3 tilaa lopettaa toimintansa. Syyt liittyvät tuotantokustannuksiin, jotka ovat kasvaneet mm energian hinnan kasvaessa. Samaan aikaan lannoitteita saa huonosti, niiden hinnat ovat korkealla, eläinten rehu on vähissä ja pellot uhkaavat jäädä viljelemättä. Suurelta osalta suomalaisia lihatiloja loppuu raha ja rahoituskelpoisuus kesään mennessä eikä pankit jousta tilojen rahoituksessa. Tilanne on hälyyttävä.

 

Ilmastonmuutoksen edetessä ja kansainvälisten jännitteiden lisääntyessä, on erityisen tärkeää pitää huolta omasta kotimaisesta ruoantuotannosta. Emme voi, emmekä saa antaa tilojen joutua konkurssiin. Ei ole oikein, että tuotantokustannukset nousevat mutta tuottajahinnoissa se ei näy. Tuottajien tulee saada oikea ja riittävä korvaus tuottamastaan ruuasta.

 

Kristillisdemokraatit ovat laatineet oman laajan kriisipaketin, jossa esitetään kymmeniä toimia maatalouden elinvoiman, ruokaturvan ja energiahuoltovarmuuden parantamiseksi. Näitä ovat energiaveron palautus korotettuna, polttoaineveron alentaminen ja jakeluvelvoitteesta tinkiminen.

 

Tämän lisäksi kaupan valta-asemaan elintarvikemarkkinoilla on pystyttävä puuttumaan. Kauppa takoo ennätystuloksia samaan aikaan kun tuottajat menettävät koko ajan. KD ehdottaa, että elintarvikemarkkinoille luodaan kustannusindeksi, johon sopimukset sidotaan.

 

Haluamme syödä suomalaista ruokaa, lähellä tuotettua ja puhdasta. Me yksittäiset kuluttajat voimme itse omilla valinnoillamme vaikuttaa tilojen tilanteeseen ostamalla alkuperäisiä tuotteita kaupan halpuutettujen tuotteiden sijaan. Tuottajat saavat niistä paremman korvauksen.

 

Sari Kumin
Keskusta Helsinki

Konsultoiva varhaiskasvatuksen erityisopettaja, näkemystä asioihin yli 30:n vuoden kokemuksella alasta,
aktiivinen yhteiskunnallisten asioiden pohtija ja kantaaottaja,
tulevaisuutta rakentamassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu