Oppivelvollisuusiän nostaminen ei paras keino ehkäistä nuorten syrjäytymistä
Oppivelvollisuusikää nostetaan tulevana syksynä koskemaan kaikkia 2003 tai sen jälkeen syntyneitä nuoria. Yhtenä perusteena oppivelvollisuusiän nostamiselle oli nuorten syrjäytymisen ehkäiseminen.
Olettamus ja sitä seurannut päätös on mielestäni väärä. Rahat olisi voitu käyttää paremminkin. Nyt pakotetaan tai ainakin yritetään pakottaa nuori käymään jo entisestäänkin hänelle hankalaa koulua.
Suurin osa nuorista jaksaa opiskella yläkoulussa ja tietää melko hyvin kuinka jatkaa perusopetuksen jälkeen. Polku toiselle asteelle ja siirtyminen sen jälkeen työelämään tai lisäopintoihin, on selvä.
On vähintään yhtä selvää, että meidän tulee erityisesti keskittyä niihin nuoriin joiden koulunkäynti ei syystä tai toisesta suju. Keskittyä niihin, jotka ovat vaarassa syrjäytyä. He tarvitsevat tukea ja lisäohjausta yläkouluaikana. Kouluissa on lisättävä oman opettajan tunteja joissa yhdessäoloon ja ryhmäytymiseen kiinnitetään huomiota me-hengen ja yhteenkuuluvuuden tunteiden lisääntymiseksi. Opinto-ohjausta ja mahdollista tukiopinto-ohjausta on oltava niille jotka sitä tarvitsevat. Koulutetut opinto-ohjaajat ja opettajat tunnistavat varmasti nämä nuoret. Tällä hetkellä opinto-ohjaajien tunnit eivät riitä tähän. Siksi perusopetus tarvitsee näitä resursseja lisää.
Osa nuorista tarvitsee varmasti myös entistä tehokkaampia ja toimivampia kouluterveyden-ja oppilashuollon palveluita. Tunnistamme tänä päivänä varmasti kaikki nuorten mielenterveyshäiriöitä ja niistä seuranneita väkivallan tekoja. Jotakin teemme väärin tai jätämme tekemättä kun osa nuoristamme voi näin huonosti. Kouluihin tarvitaan lisää myös koulukuraattoreita-ja psykologeja. Nyt heidän ja kouluterveydenhuollon työntekijöiden työtunnit jaetaan eri koulujen välillä. Lapset ja nuoret tarvitsevat heitä enemmän.
Kaikki tämä vaatii rahaa mutta ennen kaikkea halua ja uskallusta satsata ennakointiin ja nuorten hyvinvointiin. Raha joka nyt siirtyy oppivelvollisuusiän nostoon olisi pitänyt käyttää juuri tähän ennakoivaan ja ennaltaehkäisevään työhön.
Huolestuneena olen lukenut Helsingin kaupungin talousarvioita tälle vuodelle. Se on päinvastoin kaikkea, mitä nyt tiedämme tarvitsevamme lasten ja nuorten kasvatus-ja opetustyössä. Säästöt tänä vuonna tuovat aivan varmasti lisää kustannuksia tulevaisuudessa. Tämä onkin sitten jo seuraavan kirjoituksen aihe.
Virhekö? Oikean vastauksen tiedämme muutaman vuoden kuluttua.
Oliko aikoinaan virhe siirtyä peruskoulujärjestelmään?
Ilmoita asiaton viesti
Ei tietenkään ollut. Nyt pitäisikin pitää huolta nimenomaan perusopetuksesta ja vahvistaa sitä.
Ilmoita asiaton viesti
Virhe ehdottomasti. Mietipä nyt peruskoulun päättänyttä oppilasta, jolla on heikko motivaatio, joka ei yläkoulun aikana ole oppinut juuri mitään, jolla on oppimisen ongelmia, ongelmia ihmissuhteissa ja jolla ei ole mitään käsitystä, mitä tekisi.
Näitä oppilaita on melkoinen joukko
Ilmoita asiaton viesti
Siis peruskoulu ei ollut virhe, mutta tämä oppivelvollisuuden pidentäminen oli, näin tarkennuksena.
Heikoilla eväillä toiselle asteelle siirtyminen on se ongelma ja tämä uudistus ei tuo siihen parannusta. Ongelma ei ole ollut se, ettei jatko-opintoihin haettaisi, vaan se, että niistä ei tule mitään. Nuoren elämänhallintakin saattaa olla hukassa ja kun vaikkapa perustaidot eli luku-ja kirjoitustaito ( etenkin pojilla) on riittämätön, ei toisen asteen opinnot voi sujua.
Olisi tarvittu lisää tukea peruskouluun, mutta sehän ei nyt kiinnostanut vasemmistoa, jonka voimin tämä uudistus saatiin läpi.
Ilmoita asiaton viesti
Jotkut siirtyvät heikoilla eväillä ylä-asteelle.
Ehkä pitäisi mahdollistaa koulunköynnin lopettaminen kun on suorittanut kuudennen luokan.
”Vanhassa vara parempi!”
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä Juha, että tarkensit ensimmäistä kommenttiasi. Olet asian ytimessä jälkimmäisessä kommentissa.
Ilmoita asiaton viesti
Älkäämme unohtako ympäristötekijöiden (ml. vanhemmat) vaikutusta.
Ilmoita asiaton viesti
Tuntuu vähän siltä, että kun punainen lanka puuttuu, voi tehdä melkein mitä vain, kunhan menee edisytyshaun nimissä eteenpäin.
Se siitä, kun täytyy painaa kokonaisuudesta huolimatta. Vaikeaahan päinvastainen on, tosin että ei kiinnosta, on omituisempaa.
Tapana on puhua yksittäisratkaisuista. Kyllä saa, sitä sun tätä.
Ilmoita asiaton viesti