Terveysasemalla pitää saada palvelua suomen –ja ruotsinkielellä

 

Olen kuunnellut surullisena ja harmistuneena keskustelua Vuosaaren terveysaseman palveluista. Moni vuosaarelainen kokee ettei saa vastaanotolla palvelua riittävän selkeällä suomen -tai ruotsinkielellä. Ihmisillä on lääkärissä käynnin jälkeen ollut epävarma olo siitä tuliko ymmärretyksi oikein vastaanotolla. Myös lääkäriltä saatujen ohjeiden ymmärrettävyys on ollut epävarmaa. Näin ei voi, eikä saa olla.

Ymmärrän, että Helsinki kansainvälistyy vuosi vuodelta ja erikielisten kaupunkilaisten määrä kasvaa koko ajan. Se ei kuitenkaan voi tarkoittaa sitä ettemme saa enää hyvää palvelua omilla kotimaisilla kielillä, suomen -tai ruotsin kielellä. Lääkärin vastaanotolla jos missä täytyy olla selkeä varmuus siitä, että on tullut ymmärretyksi. Sehän on koko käynnin tarkoitus, että saa oikeasti apua tilanteeseensa jonka vuoksi lääkärille on hakeutunut.

Ulkomaalaistaustaisten lääkärien määrä on lisääntynyt erityisesti Itä-Helsingin terveysasemilla. Lääkärien suomen kielen taito on testattu ennen kuin Valvira on myöntänyt luvan työskennellä lääkärinä Suomessa. Tämä ei selkeästikään ole riittänyt kun tilanne ainakin osan vuosaarelaisten mielestä on näin.

Haluan, että Vuosaaren terveysasemalla kiinnitetään tähän lisää huomiota. Lääkärien itsensä täytyy varmistaa, että potilas ymmärtää mitä hänelle on sanottu ja ohjeistettu. Lääkärien rekrytoinnissa suomen –ja ruotsin kielen osaaminen tulee olla keskeinen valinnan peruste.

 

0
Sari Kumin
Kristillisdemokraatit Helsinki

Varhaiskasvatuksen erityisopettaja, näkemystä asioihin 30:n vuoden kokemuksella alasta, KD Naisten puheenjohtaja,
aktiivinen yhteiskunnallisten asioiden pohtija ja kantaaottaja,
tulevaisuutta rakentamassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu