Toimeentulotuki-järjestelmä tarvitsee uudistamista

Yle julkaisi 25.8.2022 verkkokyselynsä tuloksia koskien lukijoiden kokemuksia toimeentulotuen kannustinloukuista. Vastaajat kertovat lannistumisen ja epätoivon tunteista koska tuki ei tällä hetkellä kannusta ottamaan vastaan pienempiä tuntitöitä tai osa-aikaisia töitä. On harmillista, että osa-aikatyö kiinnostaisi ihmisiä mutta nykyinen toimeentulotuki-malli ei sitä helposti mahdollista. Nykyisessä mallissa toimeentulotukea saavalla voi olla työtuloja tai siihen verrattavia palkkioita korkeintaan 150 euroa kuussa. Sen jälkeen kaikki lisätulot vähennetään tuista. Itse tulojen selvitysprosessi koetaan raskaana ja hankalana. Ristiriita on melkoinen.

Huomioitavaa on, että jopa Kelassa asia tunnistetaan hyvin. Heidän asiantuntijansa mukaan toimeentulotuki on lamaannuttava ja epäkannustava etuus eikä missään nimessä ole ideaalia, että ihmiset saavat sitä pitkäaikaisesti. Muutostarpeita siis on.

Mielestäni työn vastaanottamisen ja työn tekemisen pitää olla aina kannattavampaa kuin työn vastaanottamatta ja tekemättä jättäminen. Kristillisdemokraatit ovat ehdottaneet mallia, joka korvaisi perusturvan sirpaleisuuden ja lisäisi työnteon kannattavuutta. Mallin mukaan nykyisten tukimuotojen tilalla olisi vain yksi ainoa yleistuki, joka pitäisi sisällään kaikki elämisen ja asumisen tuet. Yksilökohtaista tukea haettaisiin yhdellä nettikaavakkeella TE-toimistosta, johon täytettäisiin kaikki elämäntilanteeseen vaikuttavat seikat ja sitä maksettaisiin tulorekisteriin ilmoitettujen tietojen pohjalta kuukausittain.  Tuessa olisi myös osa-aikaisiin töihin kannustava suojaosa, jonka jälkeen tulot vähentäisivät tukea esimerkiksi noin 60%. Tukeen voisi yhdistää erilaisia -lisiä.

Ymmärrän, että uuden tulorekisterin perustaminen on kallis toimi mutta toisi varmasti pitkässä juoksussa rahaa takaisin, puhumattakaan ihmisten aktiivisuuden, osallisuuden ja toiveikkuuden lisääntymisestä. Pitkäaikainen toimeentulotuen varassa eläminen ei voi olla kenenkään kannalta kestävä ratkaisu. Puhuisimme kannustavuudesta, aktiivisuudesta ja vastuullisuudesta.

 

 

 

+1
Sari Kumin
Kristillisdemokraatit Helsinki

Varhaiskasvatuksen erityisopettaja, näkemystä asioihin 30:n vuoden kokemuksella alasta, KD Naisten puheenjohtaja,
aktiivinen yhteiskunnallisten asioiden pohtija ja kantaaottaja,
tulevaisuutta rakentamassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu