Valtion kukkaron hoito vaatii tekoja

Suomea voi taloudenpidossa verrata ikävä kyllä jo eteläeurooppalaisiin maihin. Julkisen sektorin velkaantuminen pitää meidän suomalaisten talouspolitiikan liikkumavaran melko suppeana vähintäänkin seuraavat pari hallituskautta, kun sopeutettavaa on liki 9 miljardia. Aluksi pitää rohkeasti todeta, ettei syyksi tähän tilanteeseen kelpaa pelkästään koronasta tai Ukrainan sodasta aiheutuneet kulut. Valtion kukkaron tyhjyyteen vaikuttaa hallituksen avaama tie laajenevaan EU:n yhteisvelkaan ja velanottoon. Nyt vaaditaan uusia toimenpiteitä ja vastuullisia päättäjiä, jotta emme maksata oman aikamme kustannuksia tulevilla sukupolvilla. Jos on velaksi eletty, se täytyy itse myös maksaa. Kättä ei syvälle muiden taskuun voi työntää.

Jokaisen kansanedustajaehdokkaan vastuulla on miettiä kuinka tilanne pitäisi ratkaista ja se tulee kertoa myös äänestäjille. Ei riitä, että roiskitaan lukuja ja vaaditaan sopeuttamista. Pitää pystyä kertomaan mitä itse olisi valmis tekemään. Itse ajattelen ettei työn verotusta voi koventaa. Ihmisten ostovoimaa tulee tukea ja pitää talouden rattaat pyörimässä. Meidän pitää leikata menoja, lisätä tuloja ja saada aikaan vähintään kahden prosentin talouskasvu rakenteellisten uudistusten kautta. Kaikki pitää saada mukaan talkoisiin työllisyysasteen nostamiseksi. Puretaan sosiaaliturvan kannustinloukkuja, nostetaan työttömyysturvan suojaosaa, annetaan veronkevennyksiä pienituloisille, lasketaan yritysten työllistämiskynnystä, laajennetaan oppisopimuskoulutusta kisälli-TES-mallilla ja panostetaan koulutukseen ja tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan rahoitukseen. Tavoitteena vähintään 80%:n työllisyysaste.

Nykyinen taloustilanne väistämättä kaventaa julkisen sektorin resursseja ja se on ristiriidassa kaikkien hyvinvointipolitiikan tavoitteiden kanssa. Silti uskallan väittää, että Suomi pärjää jatkossakin. Meidän pitää keskittyä perusasioihin ja kohdentaa tukia niitä eniten tarvitseville. Ketään ei saa jättää pulaan mutta emme voi jakaa kaikkea kaikille. Meidän tulee saada talous kestävälle pohjalle, keskittyä maamme kriisinkestävyyteen ja omavaraisuuden vahvistamiseen, lapsiperheiden tukemiseen, sosiaali -ja terveydenhuollon sekä koulutuksen vahvistamiseen. Tärkein voimavaramme kaikkeen tähän on vastuuntuntoiset kansalaiset ja yhteinen ponnistelu asioiden eteen. Olemme selvinneet vaikeista ajoista ennenkin ja teemme sen nytkin.

 

Sari Kumin
Kristillisdemokraatit Helsinki
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Varhaiskasvatuksen erityisopettaja, näkemystä asioihin 30:n vuoden kokemuksella alasta, KD Naisten puheenjohtaja,
aktiivinen yhteiskunnallisten asioiden pohtija ja kantaaottaja,
tulevaisuutta rakentamassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu