Vanhemmuuden tukeminen ennaltaehkäisee nuorten väkivaltakäyttäytymistä ja rikollisuutta
Nuorten väkivaltakäyttäytyminen ja rikosten tekeminen on kasvussa. Poliisin mukaan alaikäisten ryöstöepäilyjä on kirjattu Helsingissä tänä vuonna ennätysmäärä. Rikosepäilyjä on jo lokakuun loppuun mennessä yhtä paljon kuin aikaisempina vuosina on koskaan ollut.
Tämä on mielestäni merkki siitä, että jotakin me aikuiset teemme väärin tai jätämme jotakin kokonaan tekemättä. Meidän kaikkien on aika katsoa peiliin.
Perhe on yhteiskunnan perusyksikkö. Perhe on tärkein yhteisömme, jossa opimme meille kaikille tärkeitä yhteiskunnassa tarvittavia käytöstapoja, yhteisiä pelisääntöjä. Perhe ja vanhemmat ovat keskeisessä roolissa lapsen sosiaalisten taitojen, tunnetaitojen ja itsesäätelytaitojen opettamisessa ja harjoittelussa. Tämä kaikki on pohjana yhteisten normiemme mukaiseen käyttäytymiseen ja myös normien noudattamiseen. Opettaminen ja asioiden harjoittelu vaatii vanhemmilta jaksamista ja venymistä päivästä, kuukaudesta ja vuodesta toiseen. Kukaan ei väitä, että se olisi aina helppoa. Silti se on tehtävä, se on vanhemmuutta.
On aivan oleellista kuinka vanhemmat voivat. Kuinka hyvin vanhemmat pystyvät, haluavat tai voivat kasvattaa, opettaa ja tukea lasta, on keskeistä. Vanhempien hyvinvoinnilla ja pystyvyydellä on selkeä yhteys perheen lasten hyvinvointiin. Tästä syystä vanhemmuuden tukemisen pitää olla koko yhteiskuntamme ajatuksen ja toimintojen ytimessä.
Varhainen tukeminen niin neuvolassa, varhaiskasvatuksessa kuin koulussa auttaa ja tukee perheitä. Varhaisen tuen palvelut ovat ensisijaisen tärkeitä. Meidän pitää rohkeasti kysyä vanhemmilta heidän jaksamisestaan ja tarvittaessa ohjattava tukitoimien piiriin matalalla kynnyksellä ennalta ehkäisevän toiminta-ajatuksen mukaisesti.
Kotikasvatuksen tukena ovat päiväkodit ja koulut joissa työskentelee kasvatus-ja opetusalan ammattilaisia. Ja järjestyksen pitää olla juuri näin. Nyt on melko usein aivan toisin, kotikasvatus laiminlyödään ja kasvatus ja opetus jätetään päiväkotien ja koulujen tehtäväksi. Pidän tärkeänä, että niin päiväkodeissa, kouluissa kuin kotikasvatuksessa nykyisen yksilön liiallisen korostamisen sijaan puhuisimme enemmän yhteisöllisyydestä. Siitä kuinka me yksilöt olemme osana yhteisöä ja siitä kuinka yhteisössä vallitsee ryhmän pelisäännöt ja normit. Minä yksilönä en voi saada kaikkea mitä haluan tai tehdä mitä haluan. Toisia ihmisiä tulee kunnioittaa. Tämän ajatuksen näkyminen niin kotikasvatuksessa kuin päiväkotien ja koulujen kasvatus -ja opetustyössä on äärettömän tärkeää.
Uskon, että nämä ovat niitä keinoja kuinka me voimme vaikuttaa lasten ja nuorten mielen hyvinvointiin, tasapainoiseen terveeseen ajatteluun ja käyttäytymiseen ja toisten ihmisten kunnioittamiseen.
Kaiken tämän pohjana on vanhemmuuden tukeminen kaikin mahdollisin keinoin.
Aivan näin.
Nykyisin tuntuu hyvin usein ettei yhteiskunta edes halua vanhemmuutta eikä lapsille turvallista kotia vaan painotetaan ainoastaan yksilön oikeutta omaan haluun ja ajatteluun.
Vanhemmilta on viety mahdollisuus puuttua lastensa elämään jo ihan päiväkoti-ikäisistä lähtien. Jälkikäteen löytyy kyllä asiantuntijoita kertomaan mitä kaikkea vanhemmat ovat tehneet väärin mutta se on jo silloin nuoren kannalta myöhäistä.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kirjoitus. Melkoinen kasvattajajoukko ovat myös urheiluseurojen valmentajat ja vanhempivalmentajat ja -huoltajat.
Itsekin olin vuosia mukana, pääosin futisjanttereita valmentamassa. Tavoitteellinen toiminta yhdessä on hyväksi. Siinä sitten opetellaan myös kavereiden ja pelisääntöjen kunnioittamista, ja pitämään hauskaa hyvällä tavalla. Myönteinen palaute selkeästi edellä on hyvä.
Haasteita riittää, ja moni kasvattaja kotona tai muulla käy jaksamisen rajoilla. Ja silloin on hyvä olla tukea tarjolla eri tahoilla, yhteisöissä ja tarpeen mukaan ammattilaisilta.
Ilmoita asiaton viesti
Niimpä turvallinen koti lähtee vanhempien hyvinvoinnista. Jos kokoomuksen tavoittelemaa sosiaaliturvan heikennys toteutuu niin tilanne huononee ja rikollisuus/väkivalta lisääntyy.
Ilmoita asiaton viesti
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/timoaunio/267739-miksi-vanhan-ajan-kodinhoitajia-ei-ole-olemassa/
Tässä on juurisyitä tuotu esiin.
Lapset on heitteillä kun vanhemmat on puhki.
Ilmoita asiaton viesti
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/timoaunio/paras-us-blogini-on-tassa/
Tässä juurisyihin ratkaisuja. Olen yli 50 eri elämänkerta kirjaa huippu urheiljoitten ja liikemiesten lukenut ja kuunnellut. Kaikkissa ratkaisevaa on focus ja visio. Joka määrää kaiken lopputuloksen.
Mikä on porkkana joilla koulunkäynti voittaisi huumeen vedon nuorena ?
Ilmoita asiaton viesti
Erittäin hyvä kirjoitus. Perheitä tulee tukea, valitettavasti vain usein syyllistetään. Siksi monet uupuneet vanhemmat eivät uskalla hakea apua. Tarvitaan suunnanmuutos, jossa matalan kynnyksen konkreettinen apu olisi nopeasti saatavilla. Se on taloudellista ja inhimillistä. Vanhemmat ovat kodin sydän ja turva lapsille.
Ilmoita asiaton viesti
Abortion upon demand, mothers at work, state the educators of children, focus on criminals rights not victims, social media babysitter, open borders – not in 1962 but now in 2022 – results are here – who is surprised
Ilmoita asiaton viesti
”Kotikasvatuksen tukena ovat päiväkodit ja koulut joissa työskentelee kasvatus-ja opetusalan ammattilaisia. Ja järjestyksen pitää olla juuri näin. Nyt on melko usein aivan toisin, kotikasvatus laiminlyödään ja kasvatus ja opetus jätetään päiväkotien ja…”
Ihmiskunnan historia ei tunne tällaista käytäntöä. Konservatiivien vanhemmuusmalli on tulkintaa ja lainausta pyhien kirjojen teksteistä. Perheenjäsenen sulkeminen yksityisen elämän piiriin, on ihmiselle luonnoton tila.
Tämän päivän lasten ogelmakäyttäytyminen johtunee juuri siitä, että vanhemmalla – siis lähinnä juuri äidillä – ei ole tarvittavaa yleissivistävää tietoa kasvattaa lapsiaan parhaalla mahdollisella tavalla.
Ilmoita asiaton viesti
Vanhemmuuden tukeminen ja koulun osuutta pitäisi korjata niin että kaikki lapset huomioitaisiin paremmin.
Ilmoita asiaton viesti