Euro-himmeli rakenteilla
Vääntö EU:n elpymispaketista ja monivuotisista rahoituskehyksistä on täyttänyt ilmatilan siinä määrin, että Suomen sukeltaminen syvemmälle myös pankkiunionin yhteisvastuissa on jäänyt lähes huomiotta. Suomalaiset pääsevät maksumiehiksi paitsi EU:n yhteisestä velkaelvytyksestä niin myös euroalueen huonokuntoisesta pankkisektorista.
Valitettavasti Marinin hallitus oli valmis aikaistamaan pankkiunionin yhteisen kriisirahaston varautumisjärjestelmän käyttöönottoa keskellä pahenevaa talouskriisiä. Aiemmin vaadittu näyttö pankkisektorin riskien oleellisesta vähentymisestä ehtona yhteiselle talletussuojalle ja varautumisjärjestelylle sivuutettiin tyystin.
Sentään eduskunnan vaatima valtioneuvoston oma riskien vähenemisarvio tehtiin ja se onkin kylmäävää luettavaa. Pankkien kotivaltioriskit ovat pikemmin kasvaneet, järjestämättömissä luotoissa on edelleen suuria jäsenvaltiokohtaisia eroja, tappionsietokykyä kasvattava sääntely on osin panematta toimeen ja sen tulkinnassa on erimielisyyksiä, koronan vaikutus kasvattaa riskejä entisestään ja moratorio- ja lyhennysvapaaohjelmien myötä tarkkaa kuvaa ei ole sen paremmin pankkien valvojilla kuin pankeilla itsellään omista velallisistaan. Viiltävän analyysin loppukaneetti: riskien väheneminen ei ole selvityksessä esitettyjen arvioiden perusteella edennyt merkittävästi, ja hallituksen myönteinen päätös onkin tehtävä poliittisen harkinnan perusteella!
Järjestämättömien lainojen määrä eurooppalaisissa pankeissa voi tuoreen EKP:n ennusteen mukaan paisua 1 400 miljardiin euroon. Kreikan pankkisektorin lisäksi erityisesti italialaiset pankit ovat olleet tikunnokassa, koska maan miljardien eurojen velkarahoitus on pilkottu pieniksi sijoituskohteiksi kansalaisille. Eipä siis ihme, että yhteistä talletussuojaa halutaan kiirehtiä, jotta italialaisten säästötilien saldot voidaan kuitata yhteisestä talletussuojasta ja pankit ajaa alas yhteisesti kerätyllä kriisinratkaisurahastolla.
Monissa jäsenmaissa on myös pankkisektorilla tehottomuutta ja ylikapasiteettia, siksi pankkeja tulee kaatumaan lähivuosina. Yksi tällainen ylikapasiteetin maa on Saksa, jota olemme tottuneet pitämään julkisen talouden mallioppilaana ja Euroopan veturina. Saksan pankkisektori on kuitenkin suuri ja vanhanaikainen. Meno on kuin Suomessa ennen 90-luvun pankkikriisiä; joka kylästä löytyy viiden kuuden paikallispankin konttori höystettynä osavaltioiden omilla landesbankeilla. Niinpä ei yllätä, että Saksa on puolestaan esittänyt pienille ja keskisuurille pankeille omaa kriisinhallintajärjestelmää. Nämä pankit ajettaisiin alas yhteisen talletussuojarahaston varojen tukemana. Wunderbar!
Yhteisvastuun aikaistamisen seurauksena suomalaispankit voivat joutua maksamaan lähivuosina ylimääräisiä vakausmaksuja muiden maiden pankkien auttamiseksi jopa parin miljardin euron edestä. Nämä maksut heikentävät puolestaan pankkien kannattavuutta, mutta kansantalouden kannalta vakavampaa on heikentää pankkien kykyä rahoittaa kotitalous- ja yritysasiakkaitaan. Ja viime kädessähän nämäkin maksut kiertyvät pankkien asiakkaille erilaisina kasvaneina palvelumaksuina, järjestelykuluina ja lainapreemioina.
Tällä päätöksellä myös pankkiunionin kantava ajatus valtioiden ja pankkien kohtalonyhteyden katkaisemisesta on hämärtymässä, kun pankkien viimesijainen varautumisjärjestely perustetaan Euroopan vakausmekanismin EVM:n yhteyteen. EVM:n rooli onkin muuttumassa jäsenvaltioiden tukiohjelmista pankkisektorin varautumisjärjestelyksi. Joten paine pääomarakenteen kasvattamiselle ja Suomen vastuiden lisääntymiselle kasvaa.
Pahoin pelkään, että tästäkin rakennelmasta tulee sen sortin euro -himmeli, että varmaa on vain sen viime sijainen varautuja: suomalainen veronmaksaja!
Sehän se siinä on, että riippumatta Suomen päätöksistä tai tulevista hallituksista, olemme aina maksamassa. Maksat tai itket ja maksat. Tähän asti kaikki aikaisemmat Suomen keskustelut näistä yhteisvastuista yms. rahastoista ovat olleet pelkkää teatteria. Omissa käsissämme olevat päätökset menetettiin jo 2011.
Vilkaise netissä ESM member countries ja katso, että montako prosenttia Suomella on vaikutusvaltaa ja millä mailla on eniten prosentteja?
Ilmoita asiaton viesti
Millainen kokoonpano Suomen päättäjiksi pitäisi saada, että edes kerran kieltäydytään näistä järjettömistä EU:n suunnitelmista? Kaikki ehdotukset EU:n suunnalta on ainoastaan Saksan ja muiden isojen maiden mokauksien maksattamista muilla EU mailla. Toivottavasti tämä korttitalo romahtaa hyvinkin pian.
Ilmoita asiaton viesti
Poliitikkojen tulisi joutua henkilökohtaiseen rikos- ja vahingonkorvausvastuuseen älyttömistä päätöksistään.. Poliittinen vastuu on vain sanahelinää ja vapauttaa törttöilemään ilman seuraamuksia.
Ilmoita asiaton viesti
Tämäkin idea on ihan mielenvikainen tuttuun euvostoliiton malliin. Elvytyspaketin upeudesta on sentään ollut paljon keskustelua kun taas liittovaltion serkusta pankkiunionista ei ole. Toivottavasti tilanne ei jatku tällaisena ja saamme kuulla vaikka Orpon suulla mitä hyvää federalistit tästä nyt sitten löytävät.
edit:
Punainen lanka eu:n tekemisessä on hidas hivuttaminen. Nyt pankkiunioniin ollaan siis lisäämässä entistä härskimpiä osia.
https://www.europarl.europa.eu/factsheets/fi/sheet/88/pankkiunioni
”Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja julkaisi joulukuussa 2012 tiiviissä yhteistyössä komission puheenjohtajan, Euroopan keskuspankin (EKP) pääjohtajan ja euroryhmän puheenjohtajan kanssa täsmällisen ja aikataulutetun etenemissuunnitelman todellisen talous- ja rahaliiton aikaansaamiseksi. Etenemissuunnitelman keskeisiä osia oli entistä yhtenäisempien rahoitusalan toimintapuitteiden eli nk. pankkiunionin luominen.”
Ilmoita asiaton viesti
Tilanne on se, että samalla valuutta-alueella ei voi luontevasti olla osa-alueita, joiden pankkijärjestelmä ja talletussuojat ovat reikäisiä ja toisaalta osa-alueita, jotka ovat vakaampia. Euroopan Unionin direktiivit edellyttävät vähintään 100 000 € talletussuojaa tai korkeampaakin, mikäli varat ovat peräisin hiljattaisesta omistusasunnon myynnistä. Suuret taloudellisen vakauden erot EU:n osien välillä voivat tehdä pidemmällä aikavälillä mahdottomiksi myös pääomien ja työvoiman vapaan liikkuvuuden ja lähes kaikki unionin perusarvot.
Kun tämän sisäistää, ymmärtää hyvin, miksi lähes kaikki Suomen hallitukset laittavat puumerkkinsä yhteisvastuita lisääviin sopimuksiin, joskus enemmällä tai vähemmällä purnauksella kotimaisessa mediassa.
Ilmoita asiaton viesti
Italialaisten velat olivat (2011) noin 5000 miljardia dollaria, joka jakaantui tasan julkiselle ja yksityiselle sektorille.
Saksan velka 6000 miljardia.
Suomalaisten velat noin 590 Mrd, josta julkisen sektorin osuus 120 Mrd.
https://simonthorpesideas.blogspot.com/2013/04/total-global-debt-and-money-supply.html
Ilmoita asiaton viesti