Kenen energialaskuja hallitus tukee?
Suomalaisesta veronmaksajasta on tulossa muiden eurooppalaisten energialaskujen maksajia.
Keväällä pääsimme ensin ällistelemään, että koronan varjolla kyhätyn elpymispaketin rahoilla italialaiset kotitaloudet remontoivat talojaan ilmaiseksi. Voitte arvata, että suomalaisten maksama tukiraha on kelvannut, kun luigit ja piedrot ovat nostaneet rakennuskantansa arvoa energiatehokkuuden varjolla.
Jopa Italiassa on pohdittu, onko remonttiavustus ollut turhankin avokätinen ja lieneekö se onnistunut muuttamaan asumista sen kestävämmäksi. Kirsikkana tämän kakun päälle selvisi sekin, että Suomen nettomaksu elpymisrahastosta kasvaa jo toisen kerran – kas kun olemme kuulemma toipuneet koronasta muita maita nopeammin.
Kesäkuussa pääsimme sitten toteamaan, että EU:n ilmastotoimien sosiaalirahasto etenee ja vieläpä suoran sosiaalituen suuntaan, minkä piti olla Marinin hallitukselle täysin mahdotonta hyväksyä. Toki neuvottelujen edetessä kävi jo selväksi, että päästökaupan laajentaminen tieliikenteeseen ja rakennusten lämmittämiseen oli hallitukselle tärkeämpää kuin varjella sosiaalipolittikan avaamista EU-päätöksentekoon.
Nyt ”haavoittuvien kotitalouksien” suoraan tulotukeen jäsenmaa voi käyttää 35 % kokonaiskustannuksista. Näissä tulonsiirtotalkoissa Puola näyttäisi nappaavan mehevimmän siivun, noin 10 miljardia euroa, ja nettonakin 5 miljardia euroa, eli halutessaan maa voi tukea kotitalouksiaan 3,5 miljardilla eurolla.
Ympäristöministeri Ohisaloa voi kiittää rehellisyydestä, kun hän totesi, ettei tällaisen tulonsiirtojärjestelmän kautta jaetut tulotuet ihmisille auta meitä mitenkään ilmastotoimissa. Ministerin lausuma myös paljastaa hallituksen toimineen vastoin eduskunnan elpymisvälineen käsittelyssä ilmaisemaa tahtoa eli ”olla sitoutumatta toimiin, jotka muokkaavat Euroopan unionia epäsymmetrisen tulonsiirtounionin suuntaan”.
Suomen nettomaksu tähän uuteen 59 miljardin euron rahastoon on yli 200 miljoonaa. Tämä on kylmän ilmaston, pitkien välimatkojen ja kalliin energian maan näkökulmasta käsittämätön tulosiirto eteläisimmille Euroopan maille. Sosiaalirahasto on ongelmallinen myös siksi, että osalle EU-jäsenmaista on annettu poikkeus venäläisestä energiasta irrottautumiseen. Energian hintojen kompensoiminen sosiaalirahaston kautta tarkoittaa näin välillisesti tukea Venäjän sotatoimien edelleen rahoittamiselle. Mahtaa Putin naureskella EU-politiikan hölmöydelle!
Viimeisin ja potentiaalisesti kallein lasku suomalaiselle veronmaksalle on lankeamassa valtion enemmistöyhtiö Fortumin Uniper-omistusten kautta. Valtio on jo tukenut miljardeilla Uniperin pystyssä pysymistä ja lisälaskua on muodossa tai toisessa tulossa. Saksalaisten kuluttajien kaasulaskuja kompensoidaan nyt suoraan suomalaisen valtio-omistajan kassasta, kun poliittista painetta Saksaa kohtaan ei saada aikaiseksi. Marinin hallitus väisteli pitkään vastuuta ja totesi kyseessä olevan pörssiyhtiön asia. Ministeri saatiin liikkeelle vasta kun se kuuluisa sokea Reettakin jo näki, että Uniper uhkaa Venäjä-seikkailuissaan muutenkin kriisiytyneen Fortumin pääomia.
Syksyn budjettiriihen lähestyessä kaino toivomus täältä oppositiosta. Olisiko hallituksella mahdollisuus muiden eurooppalaisten energialaskujen maksamisen lisäksi hivenen kompensoida suomalaistakin energiankuluttajaa?
”Valtio on jo tukenut miljardeilla Uniperin pystyssä pysymistä ja lisälaskua on muodossa tai toisessa tulossa.”
Tämä antaa melkoisesti väärän kuvan tosiasioista. Fortum on tukenut oman tytäryhtiönsä taloutta konsernilainalla ja takauksella. Valtio ei ole sijoittanut ainakaan tällä vuosituhannella Fortumiin rahaa.
Viimeksi 29.3.2022 valtio sai yli 500 miljoonan osingot Fortumista. Nykytiedon valossa näin suuri osingonjako oli moraaliton ja mahdollisesti myös lainvastainen, mikäli Fortum ajautuu vaikeuksiin Uniperin vuoksi.
Nopeasti laskettuna valtio on saanut Fortumista osinkotuloja 2000-luvulla n. 15 miljardia.
https://www.kauppalehti.fi/porssi/osinkohistoria/FORTUM
Ilmoita asiaton viesti
Itse asiassa tarkastellessani Fortumin osinkohistoriaa tajusin asian, jota en ollut ymmärtänyt ennen. Vuonna 2005 alkoi Fortumin tyhjentäminen. Siihen saakka Fortumin osingot olivat suuruusluokkaa 0,13 – 0,42 euroa per osake.
Vuonna 2005 osinkoa maksettiin peräti 4,33 osinko. Tämä lienee liittynyt Nesteen irrottamiseen omaksi pörssiyhtiöksi. Sen jälkeen Fortumin osinko on ollut jatkuvasti yli euron per osake.
Ainakin vuosina 2014 – 2018 osinkoa jaettiin enemmän kuin tehtiin tulosta.
Ilmoita asiaton viesti
Olisivatko asialla olleet kenties ne bisnesammattilaiset, jotka pääosakkaan etua valvoessaan jakelivatkin yksityisektorin pelureille ’perusteettomia’ osinkoja? Mitkä olivatkaan herrojen bonukset ja tulouttiko valtio osingonjaosta aiheutuneen tappion budjettiin, ’Sipilät’?
Ilmoita asiaton viesti
” Vuosittain Fortum jakaa sijoittajille osinkoja 400-500 miljoonaa euroa.”
Kyllä.
” Nopeasti laskettuna valtio on saanut Fortumista osinkotuloja 2000-luvulla n. 15 miljardia.”
Tästä asiasta Vahteralla on täysin päinvastainen näkemys jo vuonna 2011:
” Veronmaksajien rahoja menetetty Fortumissa 15 miljardia euroa -2011”
https://www.vahtera.blog/post/veronmaksajien-rahoja-menetetty-fortumissa-15-miljardia-euroa-2011
Laskelma kirjoituksessa.
Tuoreessa kirjoituksessa Vahtera laskee nykyisen tappion:
” Veronmaksajien rahoja menetetty Fortumissa 38 miljardia”
https://www.vahtera.blog/post/liian-suuri-kokoaan-suurempi-fortum
Muunneltua totuutta välitetään eri medioissa kansalle, kenen totuus on oikea?
Totuus puolessa välissä, heh?
Ilmoita asiaton viesti
Täällä oli jo aiemmin linkki tuohon Vahteran blogiin. Vahterahan oli aikanaan tilintarkastuksen ”guru”, jonka kirjoittamia oppikirjoja kauppakorkeassa/yliopistossa luettiin.
Blogissa on mielestäni pieni ongelma. Sellaista rahaa ei voi menettää, jota ei ole. Suurin yksittäinen erä Vahteran laskelmassa on se 9 miljardia, mitä sijoittajien omistusten arvo on KASVANUT Nesteessä.
Vahtera tulkitsee, että se mitä yksityiset sijoittajat ovat hyötyneet Nesteen arvon kasvusta olisi pois valtiolta (koska valtio on myynyt osakkeita yksityisille). Tosiasiassa emme voi tietää, olisiko Nesteen arvo kasvanut, mikäli Neste olisi jäänyt valtiolle.
Vahteran ”menetykset” ovat siis pääosin mielikuvitusrahaa.
Ilmoita asiaton viesti
No olisiko oikeasti, oikeasti ongelmallisempaa se 8 mrd laina? Joka hyväksyttiin tällä hallituskaudella? Osto hinnan olisi saanut kuitattua, aika pitkälle konkurssissa?
Ilmoita asiaton viesti
No toisaalta, ei näyttöä, että ei olisi tapahtunut valtio omisteisesti, joten tappio on kuten Vahtera näyttää?
Ilmoita asiaton viesti
Vahteran logiikka on, että jokainen sijoittajan tienaama euro on pois valtiolta. Tämä logiikka johtaa siihen, että jokainen Fortum-sijoittajan häviämä euro sataa suoraan valtion laariin.
Ei se ihan niin taida olla?
Ilmoita asiaton viesti
Olet Tommi oikeassa, mutta Fortumin tuki Uniperille on syönyt myös Fortumin kassaa ja osingonmaksukykyä, joten välillisesti valtio osallistuu Uniper-maksujen maksamiseen osinkojen heiketessä pitkäksi aikaa.
Ilmoita asiaton viesti
Sarilta jälleen täydellinen ja selkeä kuvaus hallituksen toimista viime aikoina.
Ilmoita asiaton viesti
Sillä ei ole meikäläiselle vähäisintäkään merkitystä. Jo pitkään osa suomalaisista ääliöistä on valinnut ja tulee valitsemaan jatkossakin eduskuntaan ns. arvomitaleita voittaneita yksilöitä. Siis yhteisiä asioita hoitamaan valitaan tyyppejä, joiden aiempi elämänura on pohjautunut vain yksinomaan oman henkilökohtaisen menestymisen tavoittelemiseen. Vähemmän siellä istuu pelkästään joukkuelajeissa menestyneitä.
Kun hopeamitali riittää eduskuntapaikkaan niin pitäisiköhän oikein perustuslakiin kirjata, että yksilölajin olympiakultamitali oikeuttaa suoraan pääsyyn hallitukseen. Politiikkahan ei kuulu urheiluun, mutta ex. urheilijat kuuluvat näemmä politiikkaan.
Mitä tulee sitten kilpakävelyyn urheilulajina niin meikäläiselle se kuvastaa lähinnä kiemurtelua, joka todennäköisesti jatkunee läpi koko myöhemmän uran ajan.
Ilmoita asiaton viesti
En todellakaan ole KD kannattajia, mutta pidän Saria suoraselkäisenä oikeisiin asioihin tarttuvan poliitikkona.Toinen niistä henkilöistä jonka toivon presidentiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Sakari, ylipäätänsä muiden solvaaminen on asiatonta ja säännöissä kielletty. Hyvä, että tuosta huomautit.
Ilmoita asiaton viesti
Olen todennut saman aikaisemminkin:
Sari Essayah on saatava seuraavaan hallitukseen mukaan keinolla millä hyvänsä.
Itse olisin valmis huutamaan hänet pääministeriksi, mutta ikävä kyllä edustamansa puolueen koko rajoittaa mahdollisuuksia. Kokoomuksen ja KDn voisi hyvin ajaa yhteen ja näin saisimme hänet jos/kun (ei heti) pääministeriksi, vaihtoehtoisesti valtionvarainministeriön johtoon.
Samaan hengenvetoon totean, että tästä pahimman luokan tuholaishallituksesta on päästävä eroon mahdollisimman pikaisesti. Täysin kyvyttömiä ja isänmaattomia tonttuja koko joukko.
Ilmoita asiaton viesti
KD:ssa on Essayah ja Tanus päteviä poliitikkoja, mutta sitten siellä on liikaa niitä, jotka ovat fundamentalisteja.
Ilmoita asiaton viesti
Samaa mieltä. Ateistina en juuri ( lue: en lainkaan) perusta niistä opeista, mutta Essayah on kyllä vakuuttanut monta kertaa ja tasaisen varmasti. Asian kuin asian substanssi hallussa ja argumentoi selkeästi.
Olen kuitenkin edelleen sitä mieltä, että KD ja Kok voisivat hyvin yhdistyä. Jos jälkimmäiseen mahtuu Sirpa Pietikäinen, niin kyllä sinne mahtuu pari fundamentalistiakin.
Ilmoita asiaton viesti
Vaikka vahvistaisit huutosi minkälaisen megfonin avulla tahansa niin Essayah eikä kukaan muukaan kd:n jeesusdemari tule olemaan Suomessa pääministerinä ikinä 100-varmasti.
Hallitukseen hänellä on hyvät mahdollisuudet aina, kun on ahneistohallitus joka sattuisi tarvisemaan muutaman taatun täyteäänen lisätuekseen eduskunnasta.
Essayah on ajanut ahneiston asiaa koko poliittisen uransa ajan. Sinälläänhän ei mitenkään ihmeellistä ajatellen esim. hänen taustaansa huippu-urheilun parissa. Yksilölajeissahan ainoa päämäärä on vain yksinomaan oman henkilökohtaisen menestyksen saavuttaminen.
Ilmoita asiaton viesti
Onpas alkeellisen typerä kommentti alusta loppuun asti.
Ei anna aihetta pidempään analyysiin, saati vastaukseen.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan kuinka vaan… On joka tapauksessa ehdoton tosiasia ettei teikäläisellä tahi teikäläisillä ole eikä tule koskaan olemaankaan mitään keinoa millä saisitte tehtyä jeesusdemarista Suomen pääministerin.
Ilmoita asiaton viesti
Ei kannata nolata itseään enempää. Vedit jo pohjat.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tuo nyt vain yksinkertaisesti onnistu, yksikään jeesusdemari ei istu pääministerin pallilla tässä maassa. Eikä sen asian torppaamiseksi vaadita edes Räsäskän linjaa.
Ilmoita asiaton viesti
Luetun ymmärtäminen on sinulle ilmeisen vaikeaa, mutta erittäin huono kirjallinen ulosantisi tasapainottaa sitä.
Ilmoita asiaton viesti
En ole tässä kirjoittamassa mitään ylistäviä runosäkeitä poliitikoista joiden linjavedot eivät minun mielestäni anna siihen minkäänlaista aihetta. Mielipiteeni on omani eikä siihen vaikuta edes Päivi Räsäsen esiintulot. Mikäli se aiheuttaa teikäläisessä närää jopa siinä määrin, että menee herne nenään niin se ei minua kiinnosta tippaakaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kuuntelin Tytin selvitystä Uniper keissistä ja totesin että tilanne meidän kannaltamme on todella surkea.Ymmärrän ettei hän voi kaikkea kertoa neuvottelutilanteen ollessa akuutti, mutta hänen asenteensa jopa kymmenien miljardien tappioon oli todella väärä.Vaikka euvostoliiton yhtenäisyys suhteessa ryssään on tärkeä meidän ei pidä tukea yhtään rikasta Saksaa joka on kusessa oman viherhulluutensa takia.Jos laskennallisesti Uniperin päästäminen konkkaan on meille edullisempi kun sen tekohengitys se pitää välittömästi toteuttaa.Suomen toiminta rikkaan Saksan sosiaalitoimistona on todella käsittämätöntä.
Ilmoita asiaton viesti
Olisi ehkä ollut syytä odotella hieman kauemmin ja kuunnella tarkemmin ennen kuin lähtee esittelemään ahneistopoliitikkoja komppaavia ’asiantuntevia’ lausuntoja ilman mitään tarkempaa tietämystä ainoastaan fiilispohjalta…
Ilmoita asiaton viesti