Paluu arkeen
Loppiaisen jälkeen paluu arkeen on alkanut. Maatalouden kohdalla juhlaa ei tosin ole ollut missään vaiheessa, vaan mennyt vuosi oli yksi rankimmista. Maatalouden tuotantopanosten hinnat ovat nousseet enemmän kuin koskaan EU-jäsenyyden aikana. Energiakriisi kuormittaa tiloja raskaasti. Viimeisimpänä on iskenyt korkojen nousu ja pankkien kiristynyt luotonanto.
Tilanteen vakavuutta ei vaan tunnuta ymmärrettävän. Kotimaisen maatalouden jatkuvuus on huoltovarmuuden ytimessä ja hallituksen toimien pitäisi olla sen mukaiset. Valitettavasti toimet maatalouden pelastamiseksi ovat jääneet vähäisiksi. Viime kevään paljon uutisoidusta 300 miljoonan euron hätäpaketista merkittävä osa ei edistänyt ruoantuotantoa mitenkään, ja tulevan kevään kriisipaketti on jäänyt hallituksen riitelyn jalkoihin. Tiloja lopetetaan nyt kiihtyvään tahtiin.
Kuluttajille kaupassa ensimmäisenä ovat näkyneet kotimaisten vihannesten, kurkun ja tomaatin hinta- ja saatavuushaasteet. Moni kauppapuutarha kun on sulkenut toimintansa talveksi kokonaan. Tätä menoa loppuu kyllä useampi muukin kotimainen elintarvike lautaselta, eikä liene ilmastoteko rahdata niitä ulkomailta. Monenlaista hätätilaa on tässäkin maassa vaadittu julistettavan, mutta koska oikeasti herätään maatalouden hätätilaan.
Myöskään Euroopan unioni ei ole toimillaan edistänyt ruokaturvan parantumista. Yhteisen maatalouspolitiikan raameissa on lähes mahdotonta löytää komission hyväksymiä keinoja tukea kustannuskriisin kanssa kamppailevaa maataloutta. Komissio tuntuu muutenkin olevan kuutamolla muuttuneesta energia- ja ruokaturvatilanteesta. Brysselin sääntelyapparaatti työntää esitystä toisensa perään, eikä huomioi olosuhteissa tapahtuneita muutoksia. On turha odottaa viljelijöiltä investointeja ilmastotoimiin, jos tila sinnittelee kannattavuuden rajoilla ja viljelijät itse ovat aivan lopussa. Elintarviketuotannon mahtimaa Hollanti on tästä varoittava esimerkki, kun tuhannet tilat ajautuvat konkursseihin kiristyvien ympäristölakien takia.
Ruoan saatavuus on vaarassa globaalisti ja vaikeuttaa etenkin maapallon köyhimpien elämää. Suomalaista ruokaa voidaan tarvita pian myös maamme rajojen ulkopuolella. Tässä tilanteessa niin kansallisten kuin kansainvälisten toimien keskeinen tavoite tulee olla ruuantuotannon jatkuvuus. Kristillisdemokraatit julkaisi viime syksynä 100 kohdan huoltovarmuuspaketin, jossa esitetään useita toimia maatalouden tilanteen parantamiseksi ja mm. tuottajan aseman parantamiseksi elintarvikeketjussa. Keinoja siis on, mutta löytyykö poliittista tahtoa niiden toteuttamiseen.
Jotain vastausta siihen saatiin ennen joulua KD:n johdolla käydyssä välikysymyskeskustelussa. Odotin, että maatalousministeri Kurvinen olisi tullut hädän hetkellä viljelijöiden rinnalle, mutta hallituksen vastauksessa kehuttiin vain omia aikaansaannoksia. Jäi sellainen olo kuin Tuntemattoman Sotilaan Lahtiselle: lyötiin viljelijälle sellaiset rätingit eteen, ettei teillä voi mikään hätä olla – surullista!
Onneksi meillä on : ”ilmastohätätila”, juuri nytkin lunta tulee ihan reippaasti ja kylmä tuuli puhaltaa…ei näy elokapinoita ja muita apinoita kaduilla lakia rikkomassa…
On peräti rikollista että Suomessa maatalous on ajettu selkä seinää vasten varsinkin punavihreiden toimesta.
Kukaan ei marssi maatalouden puolesta kaduilla, valmista leipää kyllä pöytään odotetaan kaupunkien kahviloihin ja ravintoloihin, kamomillateetä kitusiin ja shemagh huivi kaudalla on helppo viisastella lämpimässä näkemättä metsää ja sitä maata mistä särvin tulee…🤔
Ilmoita asiaton viesti
En ihan komppaa, vaikka toisaalta komppaankin. Totuus lienee jossain puolivälissä Ensinnäkin on turhaa väittää etteikö maataloutemme kestäisi kriisiaikoja, kyllä se kestää tämän porukan ruokkimiseen jos tahtoa on. Toki voimme kärsiä hiukan jalostusasteen makulaadun ja ostoskäyttämisen kanssa. Tosiasia on silti siinä, että maahamme on syntynyt todella hienoja yrityksiä tekemään tuon jatkojalostuksen ja kuluttajien kannalta laadukkaampia tuotteita.
Mitä tulee muuhun maailmaan, niin samaa vain. Politiikon suusta en halua kuunnella höpinää siitä, kuinka ruokahuolto kärsii globaalisti. Sori Sari, totta hemmetissä se kärsii jo nyt ja on aina kärsinyt. Ihmisiä samanlaisia kuin Sinä ja minä menettää henkensä päivittäin. Joka päivä ja ei ole kovin fiksua vetää sellaisesta narusta, jos ei itse saa muuta aikaiseksi.
Ähh miten sen kauniisti sanoisin. Turhauttaa kun poliittiset päättäjät saavat aikaan kaikenlaista paperilla, mutta harvalla on uskallusta viedä asiaa eteenpäin. On ihan sama maksaako oma kurkkumme + ja miinus euron kilo. Kyllä me kestetään vaikka tomaatitkin nostaisivat hintojaan.
Tästä on kysymys. Ymmärrän toki, että teillä politiikoilla on kauhia hinku esittää ja pitää roolia yllä.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä Sari kun jaksat vaikka pahalta näyttää.olen jo 84v.paljon olis kerrottavaa esim.maataloudesta vaikka kaupunkissa olen menoa kauhistellut.Täällä ei ymmärretä kuin marketit. Jaksamista.
Ilmoita asiaton viesti
Arki alkaa vasta vaalien jälkeen?
Maatalouttamme tuetaan vähän joka puolelta kaikin keinoin ja silti se on lisää pyytämässä.
Tilakoot ovat suurentuneet ja joka työvaihe vaatii kalliin koneen.
Aikaa ennen oli joukko keskisuuria ja pientiloja ja meillä oli ylituotanto ilman maataloustukia! Pääasiallinen työkone oli hevonen ja kulki kotimaisella heinällä.
Ilmoita asiaton viesti
If we as a world could unite without communists and dictators and replant Sahara with water extracted that exist underneath and then planted trees and organic food crops employing all Africans who otherwise will migrate to EU and US by 2050 when they are 25% of 9.5 billion humans on earth – it would be cheaper than all wars and windmills and US has enough natural clean gas for us all for 50 years by which time cold fusion is working.
Let NK Iran Russia China people revolt and then join the civilization
Ilmoita asiaton viesti