Siksi välikysymys maataloudesta
”Kustannuskriisi on omalla kohdalla vienyt henkisen jaksamisen äärirajoille, kun koko toiminta on kädestä suuhun elämistä ja joutuu priorisoimaan, mitä laskuja maksaa. Meilläkin on perhe, joka pitää ruokkia. Herätkää nyt, älkää vasta sitten kun viimeinen maajussi sammuttaa valot!” Tässä muutamia lauseita niistä sadoista palautteista, joita Kristillisdemokraatit saivat muutamassa päivässä, kun kysyimme somessa, miten kustannuskriisi on vaikuttanut tilasi toimintaan.
Valitettavasti kaikki päättäjät eivät ole vieläkään heränneet, ja ennen kaikkea hallitus, jolla on ollut koko vaalikausi aikaa tarttua maatalouden ahdinkoon. Viimeinen farssi nähtiin, kun maatalouden välttämätön kriisipaketti vaarannettiin hallituksen sisäisten riitojen panttivankina. Päätösten lykkääminen jälleen eteenpäin hamaan tulevaisuuteen on vastuutonta. Suomalainen ruoka loppuu lautaselta, jos emme toimi.
Meille Kristillisdemokraateille ei jäänyt muuta mahdollisuutta, kuin jättää yhdessä muun opposition kanssa valtiopäivätoimista järein eli välikysymys suomalaisen maatalouden kriisistä ja kotimaisen ruuantuotannon turvaamisesta tulevaisuudessa.
Maatalouden tuotantokustannukset ovat nousseet ennennäkemättömällä vauhdilla. Puskurivarat tiloilla on nyt syöty. Toki maatalous on kamppaillut kannattavuuskriisin kanssa jo pitkään. Kuitenkin Venäjän hyökkäyssodan myötä polttoaineiden, lannoitteiden, sähkön ja muiden tuotantopanosten hinnat nousivat räjähdysmäisesti. Kaikille muille energiatukija tuntuu riittävän, mutta ei alkutuottajille. On hälyttävää, että joka päivä kolme tilaa laittaa ovensa säppiin samalla kun kauppa ja pankit tahkoavat ennätystuloksia.
Suomi on kyllä sääntöjen luvattu maa, mutta miksi ihmeessä meillä elintarvikeketjussa ei niitä ole? Elintarvikemarkkinoille on tuotava kustannusindeksi, joka takaa tuotantokustannusten siirtymisen tuottajahintoihin koko elintarvikeketjun läpi.
Myös hallituksen EU-vaikuttaminen on ollut aivan liian löysää ja kansallisen edun sivuuttavaa kuten ennallistamisasetuksessa on jo nähty. Enemmän kuin byrokratiaa ja rajoituksia EU:lta tarvitaan maalaisjärkistä linjaa, jossa ruokaturva on keskiössä ja takaa jäsenmaille oman ruoantuotannon ylläpitämisen.
Me suomalaiset kuluttajat kyllä arvostamme maailman puhtainta ruokaa, mutta kohta tuottajilla ei ole varaa enää tuottaa sitä. Viljelijöille on annettava mahdollisuus ja näköala tulevaisuuteen, jotta myös nuoremmat uskaltavat valita viljelyn ammatikseen. Suomalaiseen alkutuotantoon on pystyttävä investoimaan jatkossakin ja suomalaiseen maa- ja metsäomaisuuteen ei saa kajota vaan ihmisillä on oltava jatkossakin oikeus hyödyntää omia maita ja metsiä. Suomalainen maatalous on innovaatioala, joka on uudistunut monta kertaa historian aikana.
KD on jo elokuussa esittänyt 100 keinoa ruokaturvan ja huoltovarmuuden parantamiseksi. Puolustamme suomalaista ruokaa ja sen tuottajaa. Omavaraisuuden vahvistaminen on myös turvallisuuskysymys.
Suomen rooli globaalin ruokaturvan takaajana voi tulevaisuudessa olla nykyistä paljon suurempi. On reagoitava viimeistään nyt alkutuottajien hätähuutoon ja vaikutettava ponnekkaammin sekä kaupan ja elintarviketeollisuuden, että kotimaan ja EU-politiikan pöydissä – siksi välikysymys!
Lantmännen Agro:
”Korkeista kustannuksista huolimatta viljelyn kannattavuus parempi
Yleinen keskustelu on tällä hetkellä painottunut korkeiden tuotantokustannusten kauhisteluun. Useiden tuotantopanosten hinnat ovat historiallisen korkealla tasolla, mitä ei käy kiistäminen.”
https://www.lantmannenagro.fi/ajankohtaista/2022/viljan-hinnan-kiinnitys/
LUKE:
Elokuussa verrattuna edellisvuoden vastaavaan kuukauteen:
maidon hinta keskimäärin: +33 %
sonninlihan hinta: +31 %
sianlihan (lihasiat) hinta: +37 %
virikemunien hinta: +39 %
lattiamunien hinta: +43 %
leipävehnän hinta: +68 %
rehuohran hinta: +69 %
ruokaperunan hinta: +25 %.
https://www.luke.fi/fi/tilastot/maataloustuotteiden-tuottajahinnat/maataloustuotteiden-tuottajahinnat-elokuu-2022-ennakko
Ilmoita asiaton viesti
Tuotantopanosten hinnat ovat nousseet, mutta tilastojen mukaan lopputuotteen hinta kuluttajalle samassa tahdissa.
Minne tuo kuluttajan maksama lisähinta on kadonnut, jos tuottajien argumentit kustannuskriisistä pitävät paikkansa?
Suurelta osin kuitenkin tuottajalle itselleen?
https://www.ptt.fi/ennusteet/maa-ja-elintarviketalous/maa-ja-elintarviketalouden-tilannekatsaus-kesakuu-2022.html
Kauppa on jonkin verran ”vetänyt välistä”, mutta tämä siis ei ole läheskään koko totuus.
Tommin esimerkkituotteet ovat nousseet keskimäärin n. 40 %. Huomattavasti keskim. elintarvikehintoja enemmän.
Tuotantopanoksista lannoitteiden keskihinta on em. tilaston mukaan juuri tuon 30-40 % korkeammalla 2021 vs. 2022.
Lannoitteiden hinnnannousu kohdistuu tietysti vain osalle tuottajista täysimääräisenä.
Energia- ja logistiikkakustannusten nousu koskee lähes kaikkia tuottajia.
Kokonaisuuteena kuluttajan elintarvikekorin hinta on noussut ”vain” 16 % 2021-22.
Ilmoita asiaton viesti
No, kun maitopurkissa lukee ikäänkuin suurena uhrautumisena, että viljelijälle 3 senttiä.
Ilmoita asiaton viesti
Maidon tuottajahinta oli elokuussa 50,75 senttiä litralta.
https://statdb.luke.fi/PXWeb/pxweb/fi/LUKE/LUKE__02%20Maatalous__06%20Talous__02%20Maataloustuotteiden%20tuottajahinnat/01_Tuottajahinnat_Maito_kk.px/table/tableViewLayout2/?loadedQueryId=8ec695f0-3e9d-4b9a-85a2-f9c23acd1a84&timeType=from&timeValue=2020M01
Ilmoita asiaton viesti
Kristilliset on piikki kepu-eliitin jalkapohjassa. Se on piikki kaikkien muiden paitsi RKP:n jalkapohjissa. Varsinkin Sari E. Kirjoittaja kuuluu eduskunnan pieneen vähemmistöön. Nimittäin älynsä puolesta. Sari E:n älyllä ja esiintymistaidolla pitäisi olla ministeri.
Nyt homma menee seuraavasti. Ensin asioita ylistetään maasta taivaisiin. Kun huomataan, että kaikki meni päin Prinkkalaa (= Turku, Brinkkalan seinä), niin niistä vaietaan.
Miksi EU:n elvytyspaketista puhutaan meillä niin vähän? Eikö Marinin maataloudelle ”neuvottelema” 400 milj €:n lahjakuori ollutkaan niin hyvä, kuin Sanna antoi ymmärtää? Jos paketti olisi Suomen kannalta niin loistava kuin Marin ja SDP:n johto antavat ymmärtää, sitä hehkutettaisiin joka paikassa, vaan näin ei tehdä. Lasku paketista Suomelle on miljardeja. Pelkät sen aiheuttamat korko- ja kohonneet jäsenmaksukulut ovat miljardeja. Sama koskee ”sote-uudistusta”. Hehkutukset on hehkutettu.
Ilmoita asiaton viesti
Tosi on, Sari oli EPP:n johtavia meppejä EU:ssa! Tätä ei suinkaan meidän lehdistö raaskinut kertoa, ei myöskään sitä, että Saksan kristillis-demokraatit ovat KD:n sisarpuolue! Ei suinkaan kokoomuksen.
Ja elvytyspaketista, se ei ohjautunut viljelijöille, mutta ehtiskö Sari tämän selittää tarkemmin, kun ei jääny mieleen, miten se tarkkaan ottaen meni.
Ilmoita asiaton viesti
Höpö, höpö Päivi, Sakasan krist.dem. ovat Kokomuksen sisarpuolue.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ole, kato nimeä! Mutta näin tahdotaan näyttää!
Ilmoita asiaton viesti
Nimellä ei ole mitään merkitystä, maailmassa on sosialidemokraattisia puolueita joilla ei ole mitään tekemistä sosialidemokratian kanssa vaan edustavat poliittista oikeistoa. Kristillisdemokraatit oivat ennen nimenvaihtoa Kristillinen liitto ja siellä kuviteltiin nimenvaihdon silmänkääntötempulla puolueen samaistuvan juuri Saksan krist.dem.
Ilmoita asiaton viesti
Ei se nyt ihan niin mene kuitenkaan. Sari työskenteli työllisyys- ja sosiaaliasioiden valiokunnassa varsinaisena jäsenenä, ja talous- ja raha-asioiden valiokunnan varajäsenenä.
Hän teki tätä varjellen oman maansa kansallista etua. Ja puheet ja teot eivät ole ristiriidassa keskenään. Kokoomuksen Petri Sarvamaa esim, ajaa kansainvälisen lgbt-liikkeen etuja oikeusvaltio-fasaadilla, yhtä OECD:n köyhintä kansallisvaltiota kohtaan.
Ilmoita asiaton viesti
Pienen puolueen pj ei pääse oikein koskaan pääministeriksi, vaikka ei sekään tilanne minua kauhistuttaisi, jos Sari E. olisi pääministerimme. Osaa mielestäni myös hyvin pitää maalliset ja hengelliset asiat erillään, vaikka hellarievankelista onkin.
Ilmoita asiaton viesti
Ei taida paska levitä pellolle näillä kaupunkilaisten leukatöillä.Puhetta kyllä tulee kun suden kuraa ajatus vaan katkeilee.Puheita paras.
Ilmoita asiaton viesti
Farming is a life style and business but weather can impact and insurance protect against that.
Remove any tax on food produced in Finland
Ilmoita asiaton viesti
Kuinka uskottavaa on tuo palkka 3€/h, no, varmaan yhtä uskottavaa kuin 4 mk/h 80-luvulla. Tälläiset heitot kansanedustajien suusta on omiaan viemään uskottavuutta maanv. ahdinkosta.
Ilmoita asiaton viesti
Kun viljely-maataloudessa se on 6 e, niin lypsykarjatiloilla se on laskettu todella olevan vain 4 e!
Ilmoita asiaton viesti
Ja sinä uskot noihin lukuihin, no jos mv:n tulot jaetaan periaatteella 365x24h tunneilla niin sitten.
Ilmoita asiaton viesti
No, toteutuman mukaan, tämän sektorin väitteet ovat uskottavan moraalin pohjalla.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta miksi olisi tämä tarve ja hätä koitettava näyttää olemattomaksi, mikä siihen voi motivoida?
Ilmoita asiaton viesti
Olisikohan kuitenkin välikysymys tehty tasan siksi, että maatalousasioilla voidaan lyödä kiila hallituksen sisään, käytännössä Keskustan ja kaikkien muiden väliin? Silloin välikysymyksessä olisi jotain realismia.
Yleisestihän välikysymykset ovat vain huonoa teatteria. Moniko osaa sanoa, koska viimeksi Suomessa hallitus kaatui välikysymykseen? (Okei, ette te tiedä. Lainaan eduskunnan sivuilta: ”Välikysymykseen kaatuneet hallitukset olivat Kallio II 1926, Sunila I 1928, Sukselainen I 1957 ja von Fieandt 1958.” Sukselainen I kaatui asiallisesi SDP:n hajaannuksen takia, von Fieandtin virkamieshallitus taas heitettiin pois vaalien alla.)
Ilmoita asiaton viesti