Eutanasia-lainsäädäntö tarvitaan – vahva tuki kansalaisaloitteelle
Eutanasiaa koskeva kansalaisaloite saapui tänään eduskuntaan. Toivotan kansalaisaloitteen eutanasialain säätämisestä tervetulleeksi ja annan sille tukeni.
Kansalaisaloitteessa esitetään, että eduskunta päättäisi antaa hallitukselle tehtäväksi ryhtyä valmistelemaan eutanasiaa koskevaa lakia.
Yliopisto-opintojen ohessa tein hoitajana yövuoroja. Valvoin usein viimeisiä hetkiä elävän, usein kipujen kanssa kamppailevan ihmisen rinnalla kiireisen osaston töiden painaessa päälle. Silloisina yön tunteina minusta tuli vannoutunut hyvän saattohoidon ja palliatiivisen hoidon puolestapuhuja ja edistäjä.
Pitkään ajattelin, että eutanasiasta säätäminen on liian iso eettinen kysymys, etten voi eikä lainsäätäjä voi sitä ylittää. Ajattelin ennen kaikkea, että palliatiivista hoitoa kehittämällä asiaan saadaan ratkaisut. Vuosien varrella on ajatukseni muuttuneet.
Tänään ajattelen, että en voi sulkea silmiä siltä tosiasialta, että laadukkaasta hoidosta huolimatta on sietämätöntä kärsimystä – tilanteita, joissa ei ole eettistä perustetta kieltää eutanasian mahdollisuutta. En voi, enkä halua sivuuttaa ihmisten pelkoa ja hätää elämän loppuvaiheen hoidosta.
Mielestäni eutanasia on eettisesti perusteltu mahdollisuus niiden ihmisten kannalta, jotka sairastavat parantumatonta sairautta, joille ei sietämättömiin kärsimyksiin hyvästäkään palliatiivisesta hoidosta tule lievitystä ja jotka itse toivovat kuolevansa.
Eutanasialaki tarvitaan, jotta ihmisellä on tarkoin rajatuin ehdoin laillinen mahdollisuus ja oikeus elämän loppuvaiheessa saada oman vakaan harkintansa pohjalta kuolinapua toivottamaan kärsimykseensä.
Saattohoidolla ja palliatiivisella hoidolla ei voida ratkaista kysymystä eutanasiasta, eivätkä nämä asiat ole keskenään vaihtoehtoisia. Tietenkin palliatiivinen hoito ja saattohoito ovat aina ehdottomasti ensisijaisia ja niiden kehittämistä on jatkettava.
Palliatiivisen hoidon ja saattohoidon kansallinen laatusuositus ja hankerahoitus ovat edistäneet saattohoitopalveluiden kehittämistä, mutta palveluiden laadussa, saatavuudessa ja kivunlievityksessä on edelleen eriarvoisuutta. Eri potilasryhmät eivät saa palveluita tasa-arvoisesti. Saattohoidon tarvetta ei aina edes havaita, jolloin hoito jää kokonaan saamatta.
Petteri Orpon hallituksen ohjelmassa onkin sitouduttu saattohoidon säädösten selkeyttämiseen yhdenvertaisen ja laadukkaan saattohoidon ja palliatiivisen hoidon turvaamiseksi. Pidän välttämättömänä, että hallitusohjelman mukainen lakiesitys tuodaan eduskunnan käsittelyyn pian. Kiritän sosiaali- ja terveysministeriöön valmistelua asiassa.
Olen täysin samaa mieltä maamme palliatiivisen lääketieteen professoreiden tuoreen kannanoton kanssa, että olisi kestämätön tilanne, että meillä olisi laki eutanasiasta, muttei riittäviä säädöksiä palliatiivisesta hoidosta ja saattohoidossa. Molemmat lakiuudistukset tarvitaan.
Selvyyden vuoksi on hyvä todeta, ettei nykyisen hallituksen ohjelmassa ole mainintaa eutanasiaa koskevasta laista.
Eutanasialainsäädännön etenemisen kannalta kansalaisaloite onkin tärkeä. Samansisältöinen kansalaisaloite on käsitelty eduskunnassa vuosina 2017–2018. Silloin aloite hylättiin. Uskon, että maailma on muuttunut ja aika on oikea uudelle keskustelulle ja kansalaisaloitteelle.
Ja sitten kun ja toivottavasti pian ryhdytään eutanasian mahdollistavaa lainsäädäntöä laatimaan, on siinä yhteydessä varmistettava, että lainsäätäjillä ja aikanaan terveydenhuollon ammattihenkilöillä on asiassa täysi omantunnonvapaus.
Tällaisessa asiassa jokaisen on voitava muodostaa oma näkemyksensä oman perusteellisen eettisen harkintansa pohjalta. Olen oman harkintani tehnyt.
Ehdoton EI pyöveleille
Ilmoita asiaton viesti
Lakia voi myös kiertää. Itsemurha ei ole suomessa kriminalisoitu joten jonkinlaiset konsultit voivat edesauttaa henkilön kuolemaa. Kysymys on lopulta eettinen. Jos saattohoito ei kykene vastaamaan kivunlievitykseen niin olen eutanasian kannalla. Voidaan myös kysyä – täytyykö kuolema kohdata selvinpäin?
Ihmisen kohdalle on sallittu kärsimys. Eläimille emme sitä suo.
Ilmoita asiaton viesti
Nahkamäki erehtyi nyt aiheesta, blogi ei käsittele kuolemantuomiota.
Joka päivä lääkärit joutuvat päättämään että kuka saa vielä elää muutaman päivän tai viikon ja kenen hoidot (esim. nesteytys) lopetetaan. Tuohan on itse asiassa passiivista eutanasiaa eikä aktiivinen eutanasia siitä paljoa eroa. Suurin ero on että eutanasiaa haluava potilas on vielä sen verran tolkuissaan että pystyy itse tekemään päätöksen.
Ilmoita asiaton viesti
Hollannin kokemukset ovat kuitenkin menneet aivan muuhun suuntaan kuin Sarin kuvaama tarkka rajaus:
” eettisesti perusteltu mahdollisuus niiden ihmisten kannalta, jotka sairastavat parantumatonta sairautta, joille ei sietämättömiin kärsimyksiin hyvästäkään palliatiivisesta hoidosta tule lievitystä ja jotka itse toivovat kuolevansa.”
Esimerkkitapaukset mm.vanhuksista joille on esim. omaisia kuulematta tehty eutanasia,
-tai kun vanhukselle itselleen kehittyy lainsäädännön johdosta paine häipyä olemasta omaisten taakkana,
-tai paljon nuorempien masennuspotilaiden kohtalo ja
-lukemattomia muita todella surullisia kohtaloita sen mukana, että eutanasia-kuolema luiskahti Hollanissakin käsistä kokonaan, jota tilannetta kuvaa eutanasian toteutus-prosenttimaassa; 5%.
Ilmoita asiaton viesti
Hollannin kokemus…
Ei kai Härmässä oteta sieltä lakia suoraan tänne sanasta sanaan?
Ilmoita asiaton viesti
Sellainen ei ole tietenkään tarkoitus, mutta tämä on olennainen osa eutanasia-keskustelua. Enkä usko Sarinkaan ajattelevan näin mustavalkoisella tavalla.
Ilmoita asiaton viesti
Saattaapi olla, että hallituspuolueilla on ryhmäkuri vahvaa koska KD istuu hallituksessa. Ihmettelen miksi aloite piti tuoda eduskuntaan sinimustien aikana. Toisaalta saksikäsi voi hoksata tässä sotesäästöjen mahdollisuuden.
Ilmoita asiaton viesti
”Aktiivinen eutanasia Suomessa on sallittava!”
Viite:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/hrautomaki/aktiivinen-eutanasia-suomessa-on-sallittava/
Ilmoita asiaton viesti
Miksi eutanasia? Jo nyt sairaanhoito Suomessa on niin huonossa tilassa, ettei ongelmaa pitäisi syntyä. Hoidettavat kuolevat ihan itse. Monista eri syistä.
Sairaanhoitajat ovat uupuneita, eivät kuuleman mukaan jaksa. Potilaat ovat kaiken lisäksi väkivaltaisia. Hoitajia ei ole. Heistä on pula. Lääkärille ei pääse muutoin kuin maksamalla. Toimenpide, johon sairaalla ei ole varaa. Lääkärin hoitava katse maksaa pari sataa ja suihke lääkettä halvimmillaan satasen.
Suomessa sallitaan passiivinen eutanasia, joka tarkoittaa elämää ylläpitävän hoidon lopettamista silloin, kun potilas tai hänen edustajansa niin pyytää. Tämä tapahtuu yleensä tilanteissa, joissa potilas on vakavasti sairas ja hoito vain pitkittää kärsimystä.
Passiivinen eutanasia tarkoittaa hoitotoimenpiteiden lopettamista tai niiden aloittamatta jättämistä silloin, kun hoito ei enää hyödytä potilasta.Tämä tarkoittaa esimerkiksi elämää ylläpitävien laitteiden kytkemistä pois päältä tai sellaisten hoitojen lopettamista, jotka vain pitkittäisivät elämää ilman parantumisen mahdollisuutta.
Eutanasiavaatimusten taustalla vaikuttaa taloudellinen ajattelu. Julkisen sektorin keräämät verorahat ovat menneet kaikkeen muuhun kuin ikääntyneiden ihmisten parantamiseen. Sairaanhoidon tavoitteet ovat määräytyneet ennen kaikkea poliittisista intresseistä. Porvari rahan tekemisestä ja työläinen siitä, miten saa palkkaa uupumatta. Poliittista kannatusta unohtamatta.
Elämän ylläpitäminen kallistuu mitä vanhemmaksi ihminen elää. Uudet lääkkeet ja uudet hoitomuodot ovat erittäin kalliita. Siksi toivottomista ihmisistä eroon pääsy helpottaisi myös hoitavaa henkilöstöä. Hoitava henkilöstö on nähdäkseni aloittanut koko keskustelun eutanasiasta, eivät niinkään kuolemansairaat itse. Eikö olisi parempi vaihtoehto säätää laki omatoimisuudesta? Yleisemminkin. Eikö se ole ihmisoikeus päättää itse omista asioistaan oma itse mukaan lukien?
Ilmoita asiaton viesti
Sarkomaa ei hahmota lainkaan, että käytäntö hiljalleen liukuisi suunniteltua väljempään lain tulkintaan. Näin on käynyt kaikissa eutanasian sallivissa maissa. Niissä maissa joissa eutanasia on sallittu, on runsaasti tapauksia jossa se on toteutettu ilman asianomaisen omaa pyyntöä. Myös omaiset ovat painostaneet potilasta/asiakasta suostumaan eutanasian.
On myös arvelluttavaa säätää tällainen laki, koska on muutenkin paineita säästää potilaiden hoidossa. Keskitytään nyt vain kunnolliseen palliatiiviseen hoitoon ja kivunlievitykseen. Nämä asiat ovat retuperällä maassamme. Tehokas kivunlievitys voi toki lyhentää jonkin verran elämää, mutta kyse on tunneista tai päivistä, ei kuukausista. Tarkoitus ei ole tappaa vaan vähentää kärsimystä.
ps. Oikeassa elämässä harva sairas haluaa eutanasiaa, useimmiten se on omaiset/potilaan ulkopuoliset henkilöt, jotka tätä haluavat.
Ilmoita asiaton viesti
Maissa, joissa eutanasialaki on voimassa, on käynyt niin että vaikka sääntöjä on rikottu (rikottu siis eutanasialakia), rangaistuksena on vain valvontalautakunnan huomautus.
Ilmoita asiaton viesti
Maissa joissa ei ole eutanasiaa ihmiset tappavat itsensä. Osa onnistuu osa ei.
Ilmoita asiaton viesti
Eivätköhän ihmiset tee itsemurhia kaikissa maissa.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri näin. Slippery slope. Tiedotusvälineiden mukaan lääkärit surmaavat Hollannissa masentuneita ihmisiä, autisteja ja huumaavat muistisairaita vanhuksia, jotta voisivat surmata nämä omaisten toivomuksesta.
Lääkärin ei kuulu surmata potilaitaan, ei kenenkään pyynnöstä.
Ilmoita asiaton viesti
”..ei kenenkään pyynnöstä.”
Antaa potilaan kärsiä vaikka haluaisi pois. Onneksi itsellä luottokavereiden kanssa diili, ei tarvita lekureita.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä tosiaan pitää lääkärit lääkäreinä. On hyvä, jos potilas voi luottaa siihen, että lääkäri tähtää hänen parantamiseensa. Lääkärin ei kuulu suositella kenellekään itsemurhaa. Eutanasia menee vähän samaan kategoriaan. Jos joku kaipaa kuolemaa, ehkä parempi hakea sitä jostain toisesta suunnasta. Näin lääkäreiden rooli säilyy positiivisena, elämää suojelevana, ja elämänhaluakin tarjoavana.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi lääkärit liittyisivät eutanasiaan?
Ilmoita asiaton viesti
Olen yllättynyt kokoomuslaisen kansanedustajan Sari Sarkomaan mielipiteestä ”armomurhaa” kohtaan. Mihin on kadonnut elämän kunnioitus? Mihin on kadonnut konservatiivipuolueestamme elämän kunnioitus, jos kansanedustaja kirjoittaa tällaista?
Sarkomaan ajatuksille ei löydy minkäänlaista taustaa Kokoomuksen perinteisistä arvoista. Toivon pikaisesti kansanedustajakollegan ajalta entiseltä tarkistavan sen arvopohjan mille Kokoomus on toimintansa rakentanut.
Elämän kunnioitus on absoluuttinen arvo. Elämän alku ja päätös eivät ole kumpikaan asianomaisen omissa käsissä luomisjärjestyksen mukaan. Kuudes käsky: ”Älä tapa” on kestävä ohje. Toivon jokaisen Kokoomuksen muistavan tämän kuten kaikkien muidenkin kansanedustajien poliittisista mielipiteistään riippumatta.
Ihmiskunnan historia osoittaa kansakuntien tuhon alkaneen, jos kristillisen uskon perusopetukset u nohtuvat. Viime vuosisadalta löytyy esimerkkejä.
Ilmoita asiaton viesti
”Elämän kunnioitus?”
Minä en näe mitään kunnioittavaa siinä, että kuolevaa ja kärsivää ihmistä, vailla mitään toivoa paremmasta, ei voisi päästä pois vaikka kuinka sitä pyytää. Tuo on elämän halveksimista ja täydellistä välinpitämättömyyttä ihmisen kärsimyksille.
Oinosta, ja muita armokuoleman vastustajia, laki ei koskisi millään tavalla elleivät he sitten muiden ehtojen täyttyessä itse sitä lopussa toivoisi.
Ilmoita asiaton viesti
Entä jos kivuista kärsivällä olisi tieto, että on olemassa ainakin lievitystä? Pitäisikö myös toivo tappaa?
Ilmoita asiaton viesti
Ei eutanasian mahdollistaminen tarkoita sitä, että kaikilta evättäisiin kivunlievitys.
Mitä jos annettaisiin kuolevan itse valita, eikä päätettäisi asioita muiden puolesta?
Ilmoita asiaton viesti
Ajattelin lähinnä sitä, että jos toivo tapetaan, niin sairaala muuttuu paikaksi, josta tovo on tapettu. Eikä vain sairaala tai hoitolaitos, vaan myös yleisemminkin.
Siitä olen toki samaa mieltä, että ihmiselle kuuluu niin toivo kuin mahdollisuus tehdä omia valintoja, mutta miksi sälyttää vastuu toisille?
Pitäisi varmaan tehdä ihmisiä villitsevä gallup aiheesta, haluatko murhaajaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Sairaaloiden vuodeosastoilla ja vanhusten tehostetuissa palvelukodeissa on sankoin joukoin ihmisiä vailla toivoa, jos sillä tarkoitetaan ihmisarvoista elämää sellaisessa merkityksessä jonka ymmärrän omalla kohdallani.
Ei kyseessä olisi murha, jos eutanasia mahdollistetaan lailla tiukkaan säädellyin ehdoin.
Ilmoita asiaton viesti
Pitäisikö poislähtöjä siis vauhdittaa?
Määrittelemällä asiat uudelleen meillä ei kohta ole enää edes rikoksia.
Ilmoita asiaton viesti
”Poislähtöjä” vauhditetaan joka ikinen päivä. Kun lääkärin päätöksellä kuolevalta vanhukselta tai vaikka syöpäpotilaalta, joka ei itse enää pysty päättämään omasta hoidostaan, lopetetaan lääkitys ja nesteytys, niin mitä muuta se on kuin ”poislähdön” nopeuttamista.
Ilmoita asiaton viesti
Tämähän avaa aivan uudenlaisen näkökulman sairaanhoitoon.
Ilmoita asiaton viesti
Eihän tuossa mitään uutta ole, samalla tavalla on toimittu jo kymmenien vuosien ajan. Niin kävi myös omien vanhempieni tapauksessa. Äiti kuoli syöpään alle 70-vuotiaana ja isä oli 90 menehtyessään Alzheimerin tautiin, käytännössä keuhkokuumeeseen. Molemmilta lopetettiin hoidot muutamia päiviä ennen kuolemaa. Äidillä oli toki voimakas kipulääkitys loppuun asti, mutta esim. nesteytystä ei annettu, se olisi vain pitkittänyt kärsimyksiä.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä suurimmassa määrin vastustan sellaista, että ihminen ”saisi” eutanasian sen takia että hänellä on diagnosoitu autismi, ADHD, masennus ja ahdistus ( Hoewe). Jos lääketiede ei pysty täss auttamaan, sitten on olemassa muita keinoja jotka eivät ole ollenkaan hoitoja: omaa nykykirjallisuutta, transformatiivisia praktiikoita, vähemmistöskenejä, joilla ei tarvite aina olla huono ja ainoa.
Ilmoita asiaton viesti