Hallitukselta ei herunut luvattuja rahoja vanhusten hoitajien palkkaamiseksi

Valtiovarainministeriö (VM) roimii rankasti hallituksen hoitajamitoitusesitystä todeten sen olevan täysin eri paria hallituksen tekemien talouspäätösten kanssa. Karu totuus on, että lisähoitajien palkkaamiseen tarvittavat rahat puuttuvat sekä valtion budjetista että julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2020-2023. Hallitus saakin rahaministeriöltä poikkeuksellisen kovan laiskanläksyn hoitajamitoitusesityksestään.

VM:n antama lausunto sisältää lausuntokierroksella olleeseen hoitajamitoitusesitykseen runsaasti muitakin painavia moitteita. Yksi vakavimmista on se, että hallituksen esitys lisätä hoitajia sitovasti koskee vain ympärivuorokautista hoivaa ja jättää kylmästi syrjään kotihoidossa olevat ikäihmiset sekä omaishoidon. Tämä johtaisi siihen, että kunnissa joudutaan siirtämään hoitajia jo nyt pulassa olevasta kotihoidosta. Hallituksen aikeet ovat vaarassa turmella kotihoidon ja heikentää kotona asuvien ikäihmisten tilannetta.

Nykyiset hallituspuolueet lupasivat ennen vaaleja vanhusten ympärivuorokautiseen hoivaan heti lisää 4 400 hoitajaa ja 250 miljoonaa euroa hoitajien palkkaamiseksi. Lupaus unohtui nopeasti, eikä pääministeri Sanna Marinin ensimmäisessä budjetista lisärahoja hoitajien palkkaamiseen löydy. Hallitus teki rujon arvovalinnan. Vaikka hallitus lisäsi valtion menoja kahdella miljardilla eurolla, lisärahaa hoitajamitoitusta varten herui vain 5 miljoonaa euroa. Sillä saa palkattua noin 100 uutta hoitajaa.

Esitimme kokoomuksen vaihtoehtobudjetissa kuluvalle vuodelle ikääntyneiden parempaan hoivaan yhteensä 150 miljoonan euron pysyvää lisäystä. Määrärahasta 100 miljoonaa osoitettaisiin hoitajien palkkaamiseen: tuhat uutta hoitajaa kotihoitoon ja tuhat uutta hoitajaa ympärivuorokautiseen hoivaan. Loput 50 miljoonaa käytettäisiin ikäihmisten palveluiden kehittämiseen, ja esimerkiksi omaishoidon ja saattohoidon parantamiseen. Vaihtoehtomme osoittaa, että lisärahaa vanhusten hoitoon on, jos tahtoa on.

Hallituksen on syytä vihdoin kuunnella asiantuntijoita ja kokoontua yhdessä iltakouluun päättämään kestävistä linjauksista vanhuspalvelujen kehittämiseksi ja rahoittamiseksi. Eduskunnan käsittelyyn on saatava viivytyksettä viime hallituskaudella käynnistetty vanhuspalvelulain kokonaisuudistus.

Kokonaisuudistuksen tavoitteena on turvata jokaiselle ikäihmisille oikea-aikaisesti sopivat palvelut sekä riittävästi hoitajia ympärivuorokautisen hoivan lisäksi kotihoitoon ja omaishoidon tueksi. Suomalaisten on voitava luottaa, että ikääntyessään jokainen saa hyvän hoivan, hoidon sekä inhimillisen kohtelun.

Sari Sarkomaa
Kansanedustaja
Kokoomuksen eduskuntaryhmän 1. varapuheenjohtaja

sarisarkomaa

Helsinkiläinen kokoomuksen kansanedustaja, eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, valtiovarainvaliokunnan jäsen, terveydenhuollon maisteri, kolmen lapsen koululaisen äiti, intohimoinen Itämeren suojelija, lenkkeilijä ja leipoja. Voit tutustua ajatuksiini kotisivuillani <a href="http://www.sarisarkomaa.fi" title="www.sarisarkomaa.fi">www.sarisarkomaa.fi</a>. Voit seurata työtäni vastaanottamalla eduskuntaterveiseni. Kirjeen voit tilata lähettämällä minulle sähköpostia sari.sarkomaa(at)eduskunta.fi. Minut löytää myös sosiaalisesta mediasta Facebookista <a href="http://www.facebook.com/sarkomaasari" title="www.facebook.com/sarkomaasari">www.facebook.com/sarkomaasari</a> sekä Twitterin ja Instagramin kautta @sarisarkomaa kuva: Kimmo Levonen

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu