Hoitajamitoitusrahoja leikataan sairailta ja eläkeläisiltä
Ministeri Kiuru on tänään tiedottanut hallituksen leikkauslistasta, johon sisältyy esitys leikata terveyspalveluiden sairausvakuutuskorvausta. Punavihreän hallituksen budjettiriihessä lisättiin mittavasti valtion menoja eri kohteisiin mutta ympärivuorokautinen vanhusten hoivan sitovaan hoitajamitoitukseen ei määrärahoja juuri löytynyt. Nyt puuttuvia rahoja etsitään leikkaamalla sosiaali- ja terveysministeriön budjetista.
Sairausvakuutuskorvauksen leikkaus vaikeuttaa hoitoon pääsyä, lisää eriarvoisuutta sekä kasvattaa hoitojonoja. Moni pitkäaikaissairas ja vanhus pääsee pois terveyskeskusjonoista sv-korvauksen turvin. Korvaus on erityisen tärkeä eläkeläisille ja pienempituloisille. Rahat vanhusten huollon kohentamiseen on löydettävä heikentämättä ihmisten terveyspalveluihin pääsyä.
Monia palveluja, kuten korva- ja silmälääkäriä sekä gynekologia, ei edes ole saatavilla julkisella sektorilla muuten kuin erittäin tiukan lähetemuurin ja kuukausien jonotuksen takana. Ei ole terveyspoliittisesti perusteltua, että nämä palvelut eivät olisi kohtuullisessa ajassa kaikkien saatavilla.
Hallituksen tulee luopua terveyspalveluiden saatavuutta heikentävistä toimista ja tuoda ripeästi eduskuntaan hoitotakuuesitys, joka varmistaa nykyistä nopeamman ja yhdenvertaisen pääsyn terveysasemalle. Hoitojonoissa ovat useimmiten eläkeläiset, työttömät ja lapsiperheet.
Kela-korvausta maksetaan sosioekonomista asemaa katsomatta kaikille suomalaisille. Vuonna 2019 lääkärin hoidossa oli 1,5 miljoonaa sv-korvauksen saajaa. Tämä kuvaa käytön laajuutta monissa tuloluokissa. Jos sv-järjestelmä ajetaan alas, jo nykyisinkin tukossa oleva perusterveydenhuolto ajautuu kaaokseen.
On suuri riski myös, että ihmiset jättävät sairautensa hoitamatta tai lykkäävät hoitoon hakeutumista. Näin murretaan terveyspolitiikkamme ydintavoitetta edistää ennaltaehkäisyä ja varhaista puuttumista sekä palveluiden tasavertaista saatavuutta.
Kela-korvaukset ovat universaali etuus, jota samassa tilanteessa saa jokainen. Sairausvakuutusmaksua kerätään ansiotuloista, mutta etuuksia saavat kaikki. Kelan mukaan se lisää tutkitusti sekä väestöryhmien välistä että alueellista yhdenvertaisuutta. Sv-korvausten leikkaukset tarkoittaisivat samalla terveyspalveluiden eriarvoisuuden lisääntymistä.
Kokoomuksen eduskuntaryhmässä me emme hyväksy sitä, että vanhusten palveluiden epäkohtien korjaamisen vastuuta vältellään. Esitimme vaihtoehtobudjetissamme ikääntyneiden parempaan hoivaan yhteensä 150 miljoonan euron pysyvää lisäystä. Määrärahasta 100 miljoonaa osoitettaisiin hoitajien palkkaamiseen; tuhat uutta hoitajaa kotihoitoon ja tuhat uutta hoitajaa ympärivuorokautiseen hoivaan. Loput 50 miljoonaa käytettäisiin ikäihmisten palveluiden kehittämiseen ja esimerkiksi omaishoidon ja saattohoidon parantamiseen.
Vaihtoehtomme osoittaa, että lisärahaa vanhusten hoitoon on, jos on tahtoa. Kyse on arvovalinnoista. Punavihreän hallituksen on pidettävä suomalaisille antamansa lupaus ja turvattava riittävät voimavarat niin, että laadukas ja inhimillinen hoito voidaan turvata ympärivuorokautisessa hoivassa ja kotihoidossa.
Eduskuntaryhmämme esittää, että hallitus valmistelisi loppuun jo viime hallituskaudella alkuun laitetun vanhuspalvelulain kokonaisuudistuksen. Uudistuksen tavoitteena on turvata ikäihmisten hoito ja hoivapalveluiden laatu sekä lisätä hoitajia ympärivuorokautisen hoivan lisäksi kotihoitoon ja omaishoidon tueksi. Teemme tinkimättömästi työtä sen eteen, että vanhuspalvelulaki uudistetaan ja riittävät määrärahat suunnataan lisähoitajien palkkaamiseen. Suomalaisten on voitava luottaa, että ikääntyessään jokainen saa hyvän hoivan, hoidon sekä inhimillisen kohtelun.
”Toinen asia koskee raamibudjettia, joka aina pakottaa siihen, että rahoja voidaan liikuttaa vain yhden ministeriön sisällä.”
Lisää: https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/juhanivehmaskangas/vanhukset-lapset-sairaat-ihmiset-raamidudjetti-kaiken-pahan-alku/
Eikö poliitikkojen olisi aika jo järkiintyä? Ovatko raamibudjetit mielestäsi järkeviä, moderneja jopa?
Ilmoita asiaton viesti
Erikoislääkärin vo:lle mentäessä ei korvauksilla ole mitään merkitystä. Hoitotakuu on huijausta, koska resursseja ei ole. Luuleeko arvon kansanedustaja, että hallinnollisilla määräyksillä lääkäriaikoja saadaan lisää? Eikö kannattaisi mieluummin kieltä influenssa kokonaan?
Ilmoita asiaton viesti
Kyseessähän olisi se että käytännössä yksityislääkärillä käynti kallistuu entisestään.
Yksityislääkärillehän pääsee käytännössä heti. Esim. hammaslääkärijonot ovat kantaväestölle mahdottomia jos haluaa julkiselle puolelle. Siis kohtuullisen korvauksen puolelle.
Ilmoita asiaton viesti
Hammaslääkärien asioista en ole perillä. Erikoislääkärin palkkiosta KELA korvaa nykyään 10% tai alle de facto, joten sillä ei ole suurta merkitystä – työterveyshuolto on sitten asia erikseen.
Ilmoita asiaton viesti
Katselin Kelan sivuilta, de facto jonkin verran korkeammat korvaukset. jotain ehkä 15 %, Suunnilleen sama hammaslääkärien osalta. Suunnilleen sama erilaisista tutkimuksista kuten röntgen.
€ 100;- 15 % on € 15;-.
Oli miten oli, se on pois maksajan kukkarosta ja käy eniten pienituloisen kukkarolle.
Voidaan myös olettaa että myös lääkekorvaukset alenevat.
Hyvätuloiselle noilla ei ole merkitystä, siinä olet oikeassa.
Ilmoita asiaton viesti
Olette Jocke valinneet kuntaanne harvinaisen huonot päättäjät jos hammaslääkäriin ei pääse. Täällä lounaisrannikolla akuuttiajan julkiselle saa poikkeuksetta samalle päivälle.
Pienituloiset eivät muuten pahemmin yksityislääkäreillä vieraile paitsi tapauksissa jossa työterveyshuolto on ulkoistettu sinne. Kunnallinen pelittää hyvin.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä ikääntyneet saa hyvää hoivaa , vaikka ei Valtiolta ”yritystukea” hoivajäteille annetakkaan. Julkisten palveluiden käyttöä lisättävä ja sinne päästävä viikossa. Päivystykseenhän pääsee tarvittaessa aina! Kokoomus älähtää kannattajiensa puoleta, köyhempi kansa käyttää julkisia Terveyskeskuksi.
Ilmoita asiaton viesti
En pidä itteäni vielä vanhuksena,mutta haluaako Sarkomaa että esitän laskun Terveystalon verikokeista,joita työnantaja ei maksanut?
Maksoin muutamasta neulanpistosta vajaan 600 euroa.
On käsittämätöntä,että kokenutkaan kokoomuslainen poliitikko ei ymmärrä,mitä yksityinen terveydenhuolto maksaa,jos sitä ei työnantaja puolestasi maksa………….
Ilmoita asiaton viesti
Maininta sairasvakuutusmaksuista tarvinnee tarkennuksen. (”Sairausvakuutusmaksua kerätään ansiotuloista, mutta etuuksia saavat kaikki.”) Ansiotulosta kerätään sv-maksua 0,68 % ja eläke- ja etuustulosta 1,65 %.
Tämän lisäksi ansiotulosta peritään sv-päivärahamaksua 1,18 % ja työnantajamaksuna 1,34 %. Työnantajamaksu käytetään pääosin ansiosidonnaisiin päivärahoihin.
Näin väite, että sv-maksua kerätään ansiotuloista on yksipuolinen, koska eläke- ja etuustulosta kerätään suhteellisesti enemmän nimen omaan sairaudenhoitoon käytettäviä varoja.
Päivärahamaksut kuuluvat ansiovakuutuksen piiriin eikä niillä rahoiteta terveydenhoitokustannuksia.
Monen työnantajan tarjoamat erityiset työterveyspalvelut joutaisivat verotettavaksi luontoisetuudeksi. – Esimerkkinä me Posti, eli valtiotyönantaja Postin välityksellä tarjoaa fysioterapiaa päiväpostilaisille mutta ei Posti Palvelut Oyn liukkaissa kompasteleville varhaisjakajille. Näin päiväpostilaisten terapia on selvä ylimääräinen etuus, koska sellainen joka sitä oikeasti tarvitsisi, ei etuutta saa.
Ilmoita asiaton viesti
Biolääkkeiden kelakorvattavuuden poistaminen on aivan käsittämättömän typerä päätös, eikä perusteltavissa missään määrin. 30 % kaikesta lääkekehityksestä ja – tutkimuksesta on tänä päivänä nimenomaan biolääkkeiden alueella. Nämä lupaavat ja tehokkaat hoidot unohtamatta potilaiden kärsimysten lievittämistä poistetaan nyt kokonaan suomalaisesta terveydenhoidosta pysyvästi ainoana pohjoismaisena hyvinvointiyhteiskuntana.
Todella ikävä päätös tuhansille kroonisesti sairastuneille ja syöpäpotilaille.
Ilmoita asiaton viesti