Hoitajamitoitusrahoja leikataan sairailta ja eläkeläisiltä

Ministeri Kiuru on tänään tiedottanut hallituksen leikkauslistasta, johon sisältyy esitys leikata terveyspalveluiden sairausvakuutuskorvausta. Punavihreän hallituksen budjettiriihessä lisättiin mittavasti valtion menoja eri kohteisiin mutta ympärivuorokautinen vanhusten hoivan sitovaan hoitajamitoitukseen ei määrärahoja juuri löytynyt. Nyt puuttuvia rahoja etsitään leikkaamalla sosiaali- ja terveysministeriön budjetista.

Sairausvakuutuskorvauksen leikkaus vaikeuttaa hoitoon pääsyä, lisää eriarvoisuutta sekä kasvattaa hoitojonoja. Moni pitkäaikaissairas ja vanhus pääsee pois terveyskeskusjonoista sv-korvauksen turvin. Korvaus on erityisen tärkeä eläkeläisille ja pienempituloisille. Rahat vanhusten huollon kohentamiseen on löydettävä heikentämättä ihmisten terveyspalveluihin pääsyä.

Monia palveluja, kuten korva- ja silmälääkäriä sekä gynekologia, ei edes ole saatavilla julkisella sektorilla muuten kuin erittäin tiukan lähetemuurin ja kuukausien jonotuksen takana. Ei ole terveyspoliittisesti perusteltua, että nämä palvelut eivät olisi kohtuullisessa ajassa kaikkien saatavilla.

Hallituksen tulee luopua terveyspalveluiden saatavuutta heikentävistä toimista ja tuoda ripeästi eduskuntaan hoitotakuuesitys, joka varmistaa nykyistä nopeamman ja yhdenvertaisen pääsyn terveysasemalle. Hoitojonoissa ovat useimmiten eläkeläiset, työttömät ja lapsiperheet.

Kela-korvausta maksetaan sosioekonomista asemaa katsomatta kaikille suomalaisille. Vuonna 2019 lääkärin hoidossa oli 1,5 miljoonaa sv-korvauksen saajaa. Tämä kuvaa käytön laajuutta monissa tuloluokissa. Jos sv-järjestelmä ajetaan alas, jo nykyisinkin tukossa oleva perusterveydenhuolto ajautuu kaaokseen.

On suuri riski myös, että ihmiset jättävät sairautensa hoitamatta tai lykkäävät hoitoon hakeutumista. Näin murretaan terveyspolitiikkamme ydintavoitetta edistää ennaltaehkäisyä ja varhaista puuttumista sekä palveluiden tasavertaista saatavuutta.

Kela-korvaukset ovat universaali etuus, jota samassa tilanteessa saa jokainen. Sairausvakuutusmaksua kerätään ansiotuloista, mutta etuuksia saavat kaikki. Kelan mukaan se lisää tutkitusti sekä väestöryhmien välistä että alueellista yhdenvertaisuutta. Sv-korvausten leikkaukset tarkoittaisivat samalla terveyspalveluiden eriarvoisuuden lisääntymistä.

Kokoomuksen eduskuntaryhmässä me emme hyväksy sitä, että vanhusten palveluiden epäkohtien korjaamisen vastuuta vältellään. Esitimme vaihtoehtobudjetissamme ikääntyneiden parempaan hoivaan yhteensä 150 miljoonan euron pysyvää lisäystä. Määrärahasta 100 miljoonaa osoitettaisiin hoitajien palkkaamiseen; tuhat uutta hoitajaa kotihoitoon ja tuhat uutta hoitajaa ympärivuorokautiseen hoivaan. Loput 50 miljoonaa käytettäisiin ikäihmisten palveluiden kehittämiseen ja esimerkiksi omaishoidon ja saattohoidon parantamiseen.

Vaihtoehtomme osoittaa, että lisärahaa vanhusten hoitoon on, jos on tahtoa. Kyse on arvovalinnoista. Punavihreän hallituksen on pidettävä suomalaisille antamansa lupaus ja turvattava riittävät voimavarat niin, että laadukas ja inhimillinen hoito voidaan turvata ympärivuorokautisessa hoivassa ja kotihoidossa.

Eduskuntaryhmämme esittää, että hallitus valmistelisi loppuun jo viime hallituskaudella alkuun laitetun vanhuspalvelulain kokonaisuudistuksen. Uudistuksen tavoitteena on turvata ikäihmisten hoito ja hoivapalveluiden laatu sekä lisätä hoitajia ympärivuorokautisen hoivan lisäksi kotihoitoon ja omaishoidon tueksi. Teemme tinkimättömästi työtä sen eteen, että vanhuspalvelulaki uudistetaan ja riittävät määrärahat suunnataan lisähoitajien palkkaamiseen. Suomalaisten on voitava luottaa, että ikääntyessään jokainen saa hyvän hoivan, hoidon sekä inhimillisen kohtelun.

+2
sarisarkomaa
Kokoomus Helsinki

Helsinkiläinen kokoomuksen kansanedustaja ja kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, Valtiovarainvaliokunnan jäsen, kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen, kolmen nuoren äiti, THM, intohimoinen Itämeren suojelija ja lenkkeilijä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu