Jo joutui armas aika – Suvivirsi soikoon
Monissa perheissä valmistaudutaan juhlistamaan kouluvuotensa päättäviä lapsia ja nuoria. Kevätjuhlat ovat perinteinen tapa päättää kouluvuosi. Suvivirsi on ollut pitkään osa suomalaista kevätjuhlaperinnettä.
Viime vuosien varrella on aika ajoin käyty monenlaista keskustelua koulujen juhlien luonteesta ja siitäkin, voiko Suvivirren laulaa kevätjuhlassa. Lopulta asiaa on käsitelty jopa eduskunnan perustuslakivaliokunnassa, jonka linjaus oli odotettu: Suvivirren laulaminen kevätjuhlassa ei ole uskonnon harjoittamista.
Osana vilkkaimpana keskustelua Helsingin yliopiston vapaa-ajattelijayhdistys Prometheus ry:n puheenjohtaja kanteli eduskunnan oikeusasiamiehelle Facebook-päivityksestäni, jossa kirjoitin Suvivirren olevan osa suomalaista kevätjuhlaperinnettä eikä uskonnonharjoittamista.
Ratkaisussaan apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja päätyi tukemaan näkemystäni: Suvivirsi on osa suomalaista kevätjuhlaperinnettä, eikä kevätjuhla ole uskonnollinen juhla.
Opetushallitus (OPH) on vuoden 2022 linjauksessaan muistuttanut, että kouluvuoteen kuuluu myös perinteisiä, kaikille yhteisiä juhlia, joihin lasten ja nuorten tulee osallistua. Näihin juhliin voi linjauksen mukaan sisältyä joitakin uskontoon viittaavia elementtejä, kuten Suvivirsi, jotka ovat suomalaiseen kulttuuriin liittyviä traditioita. OPH on perustuslakivaliokunnan kantaan pohjautuen linjannut, että juhlassa laulettava yksittäinen virsi ei tee juhlasta vielä uskonnollista tilaisuutta.
Tietenkin koulut ja päiväkodit itse päättävät juhlista, mutta ei ole mitään syytä siihen, että perinteitä pitäisi muuttaa. Päinvastoin globaalissa ja aina monikulttuurisemmassa maailmassa omien juurien ja perinteiden vaaliminen on vahvuus, samalla huomioiden lasten ja nuorten erilaisuus. Oman kulttuurin tunteminen sekä ymmärtäminen auttaa muiden kulttuurien ymmärtämisessä. Perinteiden säilyttäminen ja arvostaminen on osa päiväkotien ja koulujen toimintaa.
Paljon onnea uusille ylioppilaille ja ammattiin valmistuneille. Iloa kaikille kouluvuoden päättäneille kesälomalle lähteville oppilaille ja opiskelijoille. Valtavat kiitokset opettajille, koulujen ja oppilaitosten väelle tärkeästä työstä.
Lähetän kuukausittain ajankohtaiset kuulumiset eduskunnasta ja Helsingistä. Voit tilata eduskuntaterveiseni lähettämällä sähköpostia sari.sarkomaa(at)eduskunta.fi Ajatuksesi ja palaute ovat tärkeitä, pidetään yhteyttä.
Suvivirsi on aivan 1600-luvun viimeisiltä vuosilta. Sen sanat ymmärtää paremmin kun tietää että pohjoisessa Euroopassa raivosi armoton katovuosien sarja 1695-1697 jolloin jopa kolmannes Suomen alueen väestöstä kuoli. On arvioitu kuolleiden määräksi maassamme jopa 140 000 ihmistä eli kuolleita jopa enemmän kuin kaatuneita sotilaitamme toisessa maailmansodassa sankarivainajia mitenkään väheksymättä.
HS mielipidekirjoituksissa oli hyvä kirjoitus toissapäivänä. Kannattaa lukea
https://www.hs.fi/mielipide/art-2000010456303.html
Virsi ei töki näin minuun sekulaariin mitenkään. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Helsinkiläisen sivistyksen taso, lisää liksaa osta Plus.
Ilmoita asiaton viesti
– Kokoomus kierrätti koti, uskonto, isänmaa-sloganinsa kristillisille, mikä ei kuitenkaan näkynyt esim. eduskuntavaaleissa heidänkään ”arvokampanjoissaan?”
– Rippikoulu ”prosentin” tapaan kirkko ja uskovaiset ”iloitsivat” koululaisten kommentista, että, ”uskonto saa näkyä koulussa.” Kuitenkin vain 10% heistä käy kirkossa rippikoulun jälkeen jumalanpalveluksissa ja mahtaneeko edes joka viides uskoa enää jumalaan, mikä n. 20% on keskimääräinen nyky-suomalaisten jumaluskoprosentti (!?).
Helsingissä kirkon jäsenprosentti on enää n. 50% ja kun tuo 50% alittuu keskimäärin koko maassa, niin kokoomuskin joutuu osallistumaan keskusteluun kirkon erottamisesta valtiosta, uskonnolliseksi yhteisöksi muiden vastaavien joukkoon, kilpailemaan uskovien vähemmistön sieluista ja KYMMENYKSISTÄ.
– Siihen saakka on vielä mukava ”arvokonservatiivien” politikoida -ja iloita suvi-ja jouluvirsistä ja mm. uskonnonopetuksesta kouluissamme.
Ilmoita asiaton viesti
Asiaan on keksitty jo ajat sitten toimiva ratkaisu. Juhlien alussa on kaikille sopivaa ohjelmaa, ja uskonnollista sisältöä sisältävä ohjelmisto jätetään juhlien loppuun. Ne, jotka eivät tahdo kuulla esim. suvivirttä, voivat lähteä pois, mutta perinteistä ei tarvitse luopua. Ihan turha vääntää helposta asiasta jatkuvaa riitaa.
Ilmoita asiaton viesti
Suvivirsi on kai jo sata vuotta kuulunut suomalaisen koulun kevàtperinteeseen. Ja Enkeli taivaan joulujuhlaperinteeseen. Se, ettà Suomen vapaa-ajattelijat ym. ovat vaatineet noiden laulujen poistamista suomalaisesta kouluperinteestà, kertoo suppeasta maailmankatsomuksesta, jossa kaikki vàhànkin kristinuskoon viittaava halutaa poistaa ja unohtaa.
Opetushallitus – jossa kristillisen perinteemme vaalimiseen ei oteta selkeàn myònteistà kantaa – jàttàà ratkaisut kouluille. Niinpà kouluissa, joissa rehtori on maksimivarovainen, ei kuulla sen enempàà armasta aikaa kuin enkelitaivastakaan. Vaikka 90 prosenttia oppilaista olisi kristittyjà, ajatellaan siis tuota 10 prossan vàhemmistòà, vaikka ongelma ratkeaisi vapaaehtoistamalla oppilaille ko. tapahtumaan osallistuminen.
Ilmoita asiaton viesti