Jouluterveiset eduskunnasta
Vuoden suuri työ tehty, kun saimme valtiovarainvaliokunnassa valmiiksi ensi vuoden valtion budjettia koskevan mietinnön. Mietintöä käydään parhaillaan läpi eduskunnan suuressa salissa äänestyksineen. Budjettimietinnön teko ei ollut helppoa. Vaikeita mutta välttämättömiä päätöksiä on tehtävä suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan pelastamiseksi.
Uusi eduskunta sai perinnöksi Marinin hallitukselta velkavuoren, kasvavat alijäämät ja tekemättömät uudistukset. Julkisen talouden ongelmat eivät katoa itsestään vaan pahenevat. Vuosien tekemättömyyden lasku tulee nyt maksuun. Pelkästään korkomenot ovat ensi vuonna yli 3 miljardia euroa.
Kuluvan eduskuntakauden talouspolitiikan päälinjaksi valitsimme työn tekemisen ensisijaisuuden.
Tarkoitus on uudistaa työmarkkinoita, sosiaaliturvaa sekä verotusta. Tehdä toimia, joita muissa Pohjoismaissa on vuosia sitten tehty pääosin demaripääministerien johdolla. Ensi vuoden budjetti sisältää kunnianhimoiset toimet, joiden arvioidaan lisäävän työllisyyttä jopa 65 000 työllisellä, joilla on mahdollisuus tulla toimeen omilla tuloillaan.
Tavoitteemme on se, että palkasta jää jatkossa enemmän käteen.
Kohdennamme ensi vuonna 100 miljoonan euron veronkevennyksen pieni- ja keskituloisille palkansaajille. Kauden lopussa työn verotus kevenee työttömyysvakuutusmaksun alennus mukaan lukien jopa miljardilla eurolla. Näitä kevennyksiä ei tehdä velaksi.
Suomi ei nouse verottamalla eikä pelkillä sopeutustoimilla vaan tarvitsemme kasvua ja uskoa tulevaisuuteen. Tiukasta taloudenpidosta huolimatta panostamme osaamiseen ja kasvuun.
Tavoite on kääntää oppimistulosten laskeva suunta. Panostamme 200 miljoonaa euroa peruskouluihin, korjaamme mm. reistailevan oppimisen tuen ja vahvistamme perustaitoja, kuten luku-, lasku- ja kirjoitustaitoja. Lasten ja nuorten mielenterveysongelmiin tartutaan määrätietoisesti. Toteutamme nuorten terapiatakuun.
Iloitsen, että saimme valtionvarainvaliokunnassa tehtyä yhteistyössä hallituspuolueiden kanssa budjettiin kehyksen puitteissa pieniä mutta tärkeitä lisäyksiä. Asioita, joiden puolesta olen tehnyt paljon työtä eduskunnassa.
Varhaiskasvatuksen opettajien yliopistokoulutukseen lisäämme 800 000 euroa. Mietinnössä korostamme aloituspaikkojen kohdentamista hallitusohjelman mukaisesti erityisesti kasvukeskuksiin ja sinne, missä aloituspaikkojen määrä suhteessa nuoriin on alhainen, sekä alueille, joille ennakoidaan merkittävää työvoimapulaa. Nostamme esiin myös monimuotokoulutuksen, jotta erittäin vaikeaan osaajapulaan pystytään vastaamaan ripeästi.
Tärkeää työtä suomen kielen ja kulttuurin sekä ulkosuomalaisten lasten sekä nuorten oppimismahdollisuuksien turvaamiseksi tekevien Suomi-koulujen ja Etäkoulu Kulkurin määrärahaa nostetaan.
Tiedolla johtamista, palveluiden laadun, vaikuttavuuden ja potilasturvallisuuden kehittämistä vauhditetaan vahvistamalla puolella miljoonalla valtakunnallisten laaturekistereiden rahoitusta. Linjasimme myös, että hoitotyön ja hoitotieteen asiantuntemusta tulee vahvemmin hyödyntää laaturekisterityössä. Laaturekistereiden laajentamisessa on tärkeä painottaa esimerkiksi leikkaushoidon kehittämistoimintaa sekä suurimpia kansansairauksia, esimerkiksi syöpäsairauksia.
Kansallisen syöpästrategian valmistelu starttaa 80 000 euron määrärahalla. Strategian on tarkoitus ehkäistä syöpäsairauksia ja syöpäkuolemia, parantaa potilaiden elämänlaatua sekä varmistaa resurssien paras ja kustannusvaikuttavin käyttö hyvän hoidon sekä kuntouksen ja tuen varmistamiseksi.
Itämeren ja muiden vesistöjen suojelemiseksi vahvistetaan Pidä Saaristo siistinä ry:n rahoitusta. Vesien suojelussa pieni on suurta. Lisämäärärahalla saadaan käymäläjätteiden imutyhjennyslaite Itämerelle sekä kaksi laiturimallista septitankkia Saimaalle.
Oheisesta linkistä voit tutustua valiokunnan tiedotteeseen ja budjettimietintöön https://www.eduskunta.fi/FI/tiedotteet/Sivut/valtiovarainvaliokunnan-mietinto-vuoden-2024-talousarvioesityksesta-valmistui.aspx
Lähetän kuukausittain ajankohtaiset kuulumiset eduskunnasta ja Helsingistä. Voit tilata eduskuntaterveiseni lähettämällä sähköpostia sari.sarkomaa(at)eduskunta.fi.
Ajatuksesi ja palaute ovat tärkeitä, pidetään yhteyttä.
Joulu on ennen kaikkea yhdessä olon juhlaa. Paras lahja läheisille on antaa heille aikaa. Rauhallista Joulua kaikille lukijoille.
Sari hyvä, kiitoksia kovasti terveisistä.
Vain yksi huomautus ja samalla kysymys – koskee juuri tiedolla johtamista.
Miksi valtiovarainvaliokunta jakaa joululahja nimellä 60% kaikesta määrärahasta yhdelle ministeriölle ? Jossa ministeriön vastuulla olevasta viidestä liikennemuodosta vain yhdelle liikennemuodolle kohdistetaan kaikki joululahjat -vaikka normaaleilla menettelyillä maantieliikenne infran osuus on valtion vuosittaisista liikennebudjeteista jo noin 40% .
Niin se tieto osuus tulee sitten siitä, että näilläkin ”pienillä” joulu osilla vahvistetaan sitä eduskunnassa hyväksyttyä toimintaa, jolla jo vuonna 2010 ollaan eli vuosi ennen EU liikennestrategian voimaan saattamista erottu EU liikennestrategian ja EU ssa vuonna 1997 direktoidun TEN_T liikennejärjestelmän alueellisen saavutettavuuden toteuttamisista viidellä liikennemuodolla.
Näin tehdyillä joululahja raha päätöksillä ensinnäkin ei ainoastaan anneta toimialalle selkeää valtion hyväksyntää vaan vahvistetaan uskoa raskaan maantieliikenne volyymin kasvun ylläpitoon, kun volyymia pitäisi EU sopimusten mukaan leikata todella rankasti, jopa 50% – siirtämällä raskaan maantieliikenteen volyymejä raiteille ja vesille.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/bionavigaattori/suomen-itsehankittu-liikenneinfra-ongelma-15-vuotta-eu-liikennestrategian-vastaista-hallintoa/
Ilmoita asiaton viesti