Kuka ihme on sote-esityksen tehnyt, keskusta vaiko ministeri Krista Kiuru yksin?

Päivän Ylen uutisille RKP:n puheenjohtaja Henriksonin antama haastattelu kertoo yksiselitteisesti hallituksen yhteistoimintakyvyn puutteet ja kaikille suomalaisille  tärkeiden sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksen katastrofaalisen tilanteen.

RKP on kertonut julkisuuteen, ettei puolue hyväksy paaministeti Marinin hallituksen sote-esitysluonnosta, etenkään rahoitusmallia. Samaa viestiä tuovat julki omien kaupunkiensa valtuustoisssa vihreät ja demarit. Tuki esityksen takana ohenee päivä päivältä. On pakko ihmetellä, kuka ihme on  esityksen tehnyt, keskusta vaiko ministeri Krista Kiuru yksin?

Vastuutonta lähettää  lausunnolle esitys, jota ei edes hallituksen omat ministerit tue! Miksi ihmeessä RKP, demarit tai vihreät eivät ole asiasta puhuneet, kun esityksen yhdessä päättivät lähettää lausuntokierrokselle?

Alla päivän YLE:n uutisesta suoraan RKP:n lausunto, joka kertoo hallituksen soten vakavat virheet. Uutinen kertoo myös siitä, että hallituksen kyky tehdä uudistuksia yhdessä on heikko ja hutera.

RKP:n näkemyksen mukaan hallituksen malli käytännössä siirtäisi verorahoja pääkaupunkiseudulta, Varsinais-Suomesta ja Pohjanmaalta muualle Suomeen. RKP epäilee, että näissä maakunnissa hoiva ja terveydenhoito heikkenisivät eivätkä paranisi.

– Soten nykyinen rahoitusmalli on meidän eduskuntaryhmälle mahdoton malli, sellaisena kuin se nyt on, linjaa puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson.

Puolueessa on manattu, että sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksessa voi pahimmillaan käydä niin, että mitä enemmän maakunnassa on sairaita, sitä paremmin saa rahaa eikä nykyisistä saavutuksista palkita. Pelkona on tuhansien hoitoalan työpaikkojen menetys pääkaupunkiseudulla.

– Sotea pitäisi parantaa niin, että voidaan taata se, että ihmiset saavat hoitoa ja hoivapalveluja koko Suomessa yhdenvertaisesti tämän uudistuksen jälkeen. Eikä niin, että tietyiltä maakunnilta viedään monta monta miljoonaa, kymmeniä miljoonia, jopa satoja miljoonia euroja. Se on mahdoton yhtälö.

On hyvä, että RKP nostaa rehellisesti ongelmat esille. Korjaustarpeet on massiiviset. Kun lukee oikeuskansleri Pöystin tuoreen sote-lausunnon,  on vaikea uskoa, että koko uudistus edes ehtii eduskuntaan saatikka valmiiksi.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti kiinnittää perjantaina julkistetussa lausunnossaan erityistä huomiota sote-uudistuksen aikatauluun. Uudistuksen voimaanpanoa koskevan lain on tarkoitus tulla voimaan jo 1.7.2021 ja muiden ehdotettavien lakien vuoden 2023 alussa.

Tämän aikataulun toteutuminen edellyttää, että eduskunta saa koko esityksen käsittelyn päätökseen kevätistuntokauden 2021 aikana ja että ehdotettavat lait vahvistetaan kesäkuussa 2021.

Eduskunnan käsittelyä varten arvioitu aika vaikuttaa eduskunnan kannalta lyhyeltä. Eduskunnan perustuslakivaliokunta on painottanut, että hallituksen esitysten käsittelyyn eduskunnassa varataan riittävästi aikaa.

Kehotan koko hallitusta, myös ministeri Kiurua ja Keskustaa, tunnistamaan tosiasiat. On aika keskittyä toimiin, joilla oikeasti ja kestävästi kehitetään parempia sosiaali- ja terveyspalveluja. Kaikki tuki sille, että torso esitys korjataan ja keskitytään ihmisten laadukkaisiin sekä yhdenvertaisiin palveluihin.

sarisarkomaa

Helsinkiläinen kokoomuksen kansanedustaja, eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, valtiovarainvaliokunnan ja sivistysvaliokunnan jäsen, terveydenhuollon maisteri, kolmen nuoren äiti, intohimoinen Itämeren suojelija, lenkkeilijä ja leipoja. Voit tutustua ajatuksiini kotisivuillani (www.sarisarkomaa.fi). Voit seurata työtäni vastaanottamalla eduskuntaterveiseni. Kirjeen voit tilata lähettämällä minulle sähköpostia sari.sarkomaa(at)eduskunta.fi tai nettisivuillani olevan linkin kautta. Minut löytää myös sosiaalisesta mediasta Facebookin, Twitterin ja Instagramin kautta @sarisarkomaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu