Lasten rokotesuojan ei saa antaa murtua

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreiden tietojen mukaan koronaepidemia on heikentänyt lasten ja nuorten kansallisen rokotusohjelman toteutumista. Olen vakavasti huolissani koronaepidemian heikentämästä rokotekattavuudesta. Huolissaan pitäisi olla myös terveysministeri Krista Kiurun (sdp).

Ministeri Kiurun on tartuttava asiaan yhdessä kunnissa terveyspalveluista järjestämisvastuussa olevien tahojen kanssa. Koronaviruksen taltuttamisen ja hoidon rinnalla on huolehdittava, että kaiken ikäiset ihmiset saavat välttämättömän hoidon ja palvelut.

Sekä neuvola- että kouluterveyshuollon käynneistä on huolehdittava myös poikkeusoloissa, jotta rokotussuojaan ei jää puutteita. Rokotesuojan rikkoutuminen olisi valtava uhka lapsillemme ja koko kansanterveydelle, emmekä sellaista vakavaa katastrofia saa päästää tapahtumaan.

THL:n mukaan rokotekattavuudessa havaitaan laskua jopa useita prosenttiyksikköjä. Syynä on se, että monissa kunnissa koronaepidemian takia neuvola- ja kouluterveydenhuollon palveluja on rajattu, jonka lisäksi myös lasten vanhemmat siirtäneet neuvola-aikoja.

THL:n mukaan esimerkiksi kurkkumädältä, jäykkäkouristukselta, hinkuyskältä, poliolta ja Hib-taudeilta suojaavan viitosrokotteen saaneiden lasten osuus on valtakunnallisesti tarkasteltuna laskenut 6-16 prosenttiyksikköä riippuen rokoteannoksesta. Alkuvuonna on otettu kaikkia pikkulasten rokotteita vähemmän kuin vuosi sitten. Tiedot ovat todella hälyttäviä.

Olen täysin samaa mieltä kuin THL:n vetoomuksessaan siitä, että koulujen avautuessa on välttämätöntä huolehtia kouluterveydenhuollossa annettavista rokotteista ja terveystarkastuksista. Yhtä tärkeää on neuvoloiden toiminnasta huolehtiminen sekä niiden tiivis yhteistyö päiväkotien kanssa.

Rokotuksista ja terveystarkastuksista on aivan olennaista huolehtia myös poikkeusoloissa, sillä kansallinen rokotusohjelma on suunniteltu niin, että rokotteet antavat suojaa juuri oikeaan aikaan.

Nyt kun koulut avautuvat, on terveystarkastukset ja rokotteiden antaminen huolehdittava ajan tasalle. Etäopetuksen aikana käynnit kouluterveydenhuollossa ovat vähentyneet. On välttämätöntä, että peruskoulun päättävien oppilaiden rokotussuoja on hoidettu kuntoon.

Jätin hallituksen vastattavaksi kirjallisen kysymyksen terveystarkastuksien ja rokotussuojan toteutumisesta koronavirusepidemian aikana.

sarisarkomaa

Helsinkiläinen kokoomuksen kansanedustaja, eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, valtiovarainvaliokunnan ja sivistysvaliokunnan jäsen, terveydenhuollon maisteri, kolmen nuoren äiti, intohimoinen Itämeren suojelija, lenkkeilijä ja leipoja. Voit tutustua ajatuksiini kotisivuillani (www.sarisarkomaa.fi). Voit seurata työtäni vastaanottamalla eduskuntaterveiseni. Kirjeen voit tilata lähettämällä minulle sähköpostia sari.sarkomaa(at)eduskunta.fi tai nettisivuillani olevan linkin kautta. Minut löytää myös sosiaalisesta mediasta Facebookin, Twitterin ja Instagramin kautta @sarisarkomaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu