Loppu kulttuuri- ja tapahtuma-alan kohtuuttomille ja sekaville rajoitukselle

Eduskuntaryhmämme voimin jätetyssä lakialoitteessa esitämme tartuntatautilain 58 d §:n kumoamista kokonaan. Nykyisessä epidemiatilanteessa tilaisuuksia on mahdollista järjestää terveysturvallisesti ja pykälästä on mahdollista luopua. Pykälän kumoamisen myötä kulttuuri- ja tapahtuma-alan tapahtumien järjestämisen kannalta ongelmallinen kahden metrin vähimmäisetäisyyskriteeri poistettaisiin.

Esittelin lakialoitteen viime viikolla eduskunnassa ja nyt se on sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsittelyssä. Olen todella tyytyväinen, että esityksen sisältö sai tuen eduskunnan sivistysvaliokunnalta, joka esittää sosiaali- ja terveysvaliokunnalle antamassaan lausunnossaan (SiVL 12/2021) pykälän kumoamista. Hallitus sen sijaan on esittänyt (HE 118/2021), että pykälää muutetaan, muttei kumota. Tämä on ollut valtaisa pettymys ja osoitus, ettei kulttuuri- ja tapahtuma-alan tilannetta vieläkään ymmärretä. Hallituksen ratkaisu vain muokata tartuntatautilain 58 d pykälää eikä kumota sitä, on herättänyt laajaa huolta ja sen on arvioitu vain tuovan lisää sekavuutta ja ongelmia jo ennestään täysin kohtuuttomiin tilanteisiin.

Hallituksen esittämä malli tekisi tartuntatautilaista entistä sekavamman ja tulkinnanvaraisen. Useiden asiantuntijoiden mielestä on ongelmallista, että aluehallintovirastot voisivat eri puolella Suomea tulkita eri tavalla esimerkiksi lähikontaktin määritelmää.

Oli toivoa tuovaa, että kokoomuksen esittämä tartuntatautilain 58 d §:n kumoaminen sai viime viikolla vahvan tuen sivistysvaliokunnalta, joka lausui hallituksen esityksen tuovan lisää epäselvyyttä ja epävarmuutta siitä, miten aluehallintovirastot asioita tulkitsevat. Samaa mieltä ovat olleet useat oikeusoppineet.

Nyt on luotava näkymää ja ennakoitavuutta kulttuuri- ja tapahtuma-alan toimijoille siirtymisessä kohti normaalia. Tartuntatautilain elinkeinotoimintaa rajoittavien väliaikaisten säännösten voimassaolon jatkaminen antaa vastakkaisen viestin. Se vie toivoa ja aiheuttaa epävarmuutta alan toimijoissa. Rajoitustoimien jatkamisessa ja purkamisessa on huomioitava koronan lisäksi niiden muut terveysvaikutukset sekä sosiaaliset ja taloudelliset vaikutukset. Tapahtumien terveysturvallisuus on tärkeää varmistaa myös pykälän kumoamisen jälkeen.

Terveysturvalliset yleisötilaisuudet on mahdollista varmistaa tartuntatautilain 58 c §:n sääntelyn pohjalta. Sanotun pykälän sääntelyn nojalla asiakkaille ja osallistujille on muun muassa tarjottava mahdollisuus käsien puhdistamiseen ja riittävän etäisyyden ylläpitämiseen. Myös tilojen ja pintojen puhdistamista on tehostettava tavanomaisesta.

Kokoomuksen lakialoite on luettavissa täällä.

On toivoa antavaa, että kokoomuksen aloite kumota kokonaan pykälä 58 d on saanut vahvaa tukea yli puoluerajojen. Asian käsittely on vielä kesken ja lausuntoa odotetaan perustuslakivaliokunnasta. Eduskunta käsittelee esitystä niin ripeästi kuin mahdollista. Kummallista on ollut hallituksen viivyttely asiassa.

Kulttuuri- ja tapahtuma-alaan koronarajoitukset ovat iskeneet muita aloja voimakkaammin. Alan yhteinen julkilausuma nostaa esille, ettei esityksiä rajoitusten asteittaisesta purkamisesta ja turvallisesta ja vastuullisesta tapahtuman järjestämisestä ole kuultu, ja että kulttuurin ja tapahtumien parissa työskentelevät on ajettu ahtaalle työn tekemisen edellytykset estämällä.

Parantuneen epidemiatilanteen ja kasvaneen rokotekattavuuden myötä kohtuuttomille rajoituksille ei ole enää perusteita. Kulttuuri- ja tapahtuma-ala tarvitsee varmuuden, että esitetty muutos tehdään tartuntatautilakiin. On tärkeää mahdollistaa tapahtumien järjestäminen, yritysten ja freelancereiden toimeentulo sekä ihmisille taiteen ja kulttuurin saavutettavuus. Kulttuuri- ja tapahtuma-ala on myös odottanut koko kesän ajan koronapassia, joka on ollut muualla Euroopassa jo laajasti käytössä. Sen käyttöönotolla on Suomessa jo kiire, jos siitä halutaan apua rajoitusten purkamiseen. Koronapassi on nimenomaan väline siirtymäajalle rokotuskattavuuden vielä ollessa riittämätön. On sydämetöntä, että hallitus on jarruttanut valmistelua eduskunnan käsittelyssä.

Lähetän tuoreimpia politiikan kuulumisia eduskuntaterveisissä kerran kuukaudessa. Voit tilata eduskuntaterveiseni lähettämällä minulle sähköpostia osoitteeseen sari.sarkomaa(at)eduskunta.fi tai soittamalla 050 511 3033. Ajatukset ja ideat liittyen politiikkaan, kotikaupunkini Helsingin sekä koko Suomen kehittämiseen ovat aina tärkeitä ja tervetulleita. Pidetään yhteyttä.

 

Sari Sarkomaa

Kansanedustaja

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja

 

0
sarisarkomaa
Kokoomus Helsinki

Helsinkiläinen kokoomuksen kansanedustaja ja kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, Valtiovarainvaliokunnan jäsen, kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen, kolmen nuoren äiti, THM, intohimoinen Itämeren suojelija ja lenkkeilijä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu