Miksi hallitus haluaa salata sote-palveluiden laadun ja vaikuttavuuden?

On vakava virhe, ettei maan hallitus edistä  julkisen terveydenhuollon laadun  ja vaikuttavuuden avoimuutta. Sote-uudistus on torso ilman valtakunnallisesti vertailtavaa laatutietoa.

Merkittäviä parannuksia terveyspalvelujen laatuun saadaan aikaan vain ottamalla käyttöön terveydenhuollon kansalliset laaturekisterit. Laatutiedolla sote-palveluja voidaan kehittää vaikuttavaksi, yhdenvertaiseksi ja turvalliseksi.  Tietoa tarvitsevat sote-ammattilaiset, virkamiehet ja päättäjät. Palveluita ei voi kehittää vaikuttavasti eikä tiedolla johtaa, jos tietoa ei ole.

Monelle suomalaiselle on järkyttävä tieto, ettei maamme julkisessa terveydenhuollossa laatua seurata systemaattisesti. Terveydenhuollon laaturekisterijärjestelmät ovat laajasti käytössä muualla Euroopassa ja muissa  Pohjoismaissa etenkin ja niiden myötä ihminen on järjestelmän sijaan palveluiden keskiössä. Miksi hallitus jarruttaa uudistusta, jolla kurotaan umpeen eroa muihin länsimaihin?

Ruotsissa rekisteritietoja on koottu jo vuosia yli sadan potilasryhmän hoidosta ja sen tuloksista, myös Norjassa ja Tanskassa rekistereitä on kymmenittäin. Rekistereillä seurataan esimerkiksi sydäninfarktipotilaiden hoidon tuloksia tai tavallisia pitkäaikaissairauksia, kuten diabetesta ja reumaa, sairastavien potilaiden hoidon vaikuttavuutta.

On välttämätöntä, että tietoon perustuen voimavarat kohdennetaan sinne missä niitä tarvitaan. Tämä on edellytys sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen tavoitteiden toteutumiselle ja potilasturvallisuudelle.

 THL on pilotoinut menestyksellisesti kansallisia laaturekistereitä viime eduskuntakaudella aloitteestani eduskunnan myöntämän määrärahan turvin. Nyt THL on tehnyt esityksen laaturekistereiden vakinaistamisesta, johon tarvittaisiin aluksi niin kaksi miljoonaa euroa.

Oli suuri pettymys, ettei tätä rahaa hallitukselta ensi vuoden valtion mittavaan budjettiesitykseen herunut. Virkamiesesityksessä raha vielä oli. Pidän välttämättömänä, että eduskunta palauttaisi hallituksen leikkaaman rahan.

 Valtakunnallisena Diabetespäivänä on tärkeä nostaa esille laaturekistereiden merkityksen diabeetikoille. Laaturekisteri auttaa parantamaan diabeetikoiden valtakunnallista yhdenvertaisuutta, diabeteksen hoitotuloksia ja ohjaa resursseja parhaaseen terveyshyötyyn auttaen näin diabetesta sairastavien elämän laadun edistämisessä  ja hoidon kustannusten hallinnassa.

Diabetesrekisterin kehitykselle on luotu hyvä pohja THL:n laaturekisterihankkeessa ja alueiden vertaiskehittämisessä. Tiedon avulla on voitu kohdentaa toimet niin, että hoitotulokset ja hoitotasapaino ovat parantuneet eri alueilla.

Valtava määrä sote- asiantuntijoita, potilasjärjestöjä ja terveydenhuollon toimijoita on mukana laaturekisterityössä. Tehtyä mittavaa työtä ei saa hukata. Suomessa on merkittäviä eroja palvelujen ja hoitoteknologian saannissa. Laaturekisterit ovat keino nostaa puutteet sekä parhaat käytännöt päivänvaloon ja vauhdittaa yhdenvertaisten palveluiden rakentamista. Sosiaali- ja terveyspalveluita ei voida johtaa eikä uudistaa pussi päässä ilman tietoa toiminnan laadusta ja vaikuttavuudesta.

Olen on jättänyt talousarvioaloitteen terveydenhuollon kansallisten laaturekistereiden pysyvän toiminnan käynnistämiseksi.

Hyvää maailman diabetespäivää🍃

sarisarkomaa
Kokoomus Helsinki
Ehdolla kuntavaaleissa

Helsinkiläinen kokoomuksen kansanedustaja, eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, valtiovarainvaliokunnan jäsen, terveydenhuollon maisteri, kolmen nuoren äiti, intohimoinen Itämeren suojelija, lenkkeilijä ja leipoja. Voit tutustua ajatuksiini kotisivuillani (www.sarisarkomaa.fi). Olen ehdokkaana kevään kunnallisvaaleissa Helsingin kaupunginvaltuustoon. Voit seurata työtäni vastaanottamalla eduskuntaterveiseni. Kirjeen voit tilata lähettämällä minulle sähköpostia sari.sarkomaa(at)eduskunta.fi tai nettisivuillani olevan linkin kautta. Minut löytää myös sosiaalisesta mediasta Facebookin, Twitterin ja Instagramin kautta @sarisarkomaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu