Milloin kulttuuri- ja tapahtuma-ala saa varmuuden, että hallituksen pitkään lupaama muutos tartuntatautilakiin tehdään?

Tapahtuma- ja kulttuurialan epäreiluille rajoituksille on hallituksen ja koko eduskunnan toimesta pitkään vaadittu muutosta. Jopa keskeiset hallituksen ministerit ovat lukuisissa ulostuloissaan pitäneet tilannetta kohtuuttomana.

Kolme kuukautta sitten eduskuntatalon edessä kaikki eduskuntaryhmät kulttuuriministerin kera lupasivat muutosta. On vakava tosiasia, että vieläkään ei muutosta ole tehty. Syynä se, ettei hallitus ole asiassa päässyt sopuun siitä, mitä mieltä asiasta ovat. Oli pettymys, ettei hallituksen keskeisten ministereiden vaateista huolimatta torstain 2.9. valtioneuvoston istunto sisältänyt luvattua tartuntatautilain pykälämuutosta. Tämän päivän tiedon mukaan neuvottelut jatkuvat.

Se, saadaanko eduskuntaan esitys tarkkaan ottaen milloin ja millainen, on edelleen auki ja hallituksen neuvottelut jatkuvat.  Siksi kokoomuksen eduskuntaryhmässä teimme lakialoitteen tartuntatautilain 58d §:n kumoamisesta varmistaaksemme, että eduskunnalla on tartuntatautilain muutosesitys takuuvarmasti ja ilman lisäviivytyksiä käsittelyssä. Jokainen päivä alan kannalta merkittävä.

Tartuntatautilakiin sisältyvä ongelmallinen kahden metrin vähimmäisetäisyyskriteeri on kohtuuttomasti aiheuttanut vahinkoa kulttuuri- ja tapahtuma-alalle eikä ole enää perusteltu nykyisen epidemiantilanteen ja parantuneen rokotuskattavuuden huomioiden.

Hallitus on lupaillut turvavälien poistumista jo elokuun puolivälistä asti, mutta vasta nyt lakimuutosta alettiin valmistella. On kohtuutonta, ettei hallitus ota huomioon muuttunutta tautitilannetta ja päästä kulttuuri- ja tapahtuma-alaa rajoituksista. Eduskunta olisi varsin mainiosti ja hyvin mielellään esityksen käsitellyt milloin tahansa kesän istuntotauon aikana, jos hallitus olisi esityksen tehnyt. Oppositiolla ei ole valtaa kutsua eduskuntaa koolle.

Eduskunnassa päätettiin toukokuussa tartuntatautilakien väliaikaisten koronaan liittyvien rajoitusmahdollisuuksien jatkamisesta vuoden loppuun saakka. Jätimme tuolloin sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintöön vastalauseen ja useita lausumaehdotuksia liittyen muun muassa turvaetäisyyksiin, koronatodistukseen ja rajoitusten voimassaolon pituuteen. Hallituspuolueet kuitenkin enemmistöllään tyrmäsivät nämä esitykset.

Kulttuuri- ja tapahtuma-alaan koronarajoitukset ovat iskeneet muita aloja voimakkaammin. Olin kesäkuun alussa vastaanottamassa kokoomuksen edustajana alan yhteistä julkilausumaa Mitta on täysi -mielenilmauksessa. Julkilausuma nostaa esille, ettei esityksiä rajoitusten asteittaisesta purkamisesta ja turvallisesta ja vastuullisesta tapahtuman järjestämisestä ole kuultu, ja että kulttuurin ja tapahtumien parissa työskentelevät on ajettu ahtaalle työn tekemisen edellytykset estämällä. Kokoomuksen ryhmän puolesta puhuessani totesin, että kymmenet tuhannet osaavat kulttuurin ammattilaiset ja yritykset on päästettävä terveysturvallisesti tekemään työtään. Vetosin hallitukseen, että se lunastaisi pitämänsä puheet ja ryhtyisi sanoista tekoihin.

Kulttuuri- ja tapahtuma-ala tarvitsee varmuuden, että luvattu muutos tehdään tartuntatautilakiin. On tärkeää mahdollistaa tapahtumien järjestäminen, yritysten ja freelancereiden toimeentulo sekä ihmisille taiteen ja kulttuurin saavutettavuus. Kulttuuri- ja tapahtuma-ala on myös odottanut koko kesän ajan koronapassia, joka on ollut muualla Euroopassa jo laajasti käytössä. Sen käyttöönotolla on Suomessa jo kiire, jos siitä halutaan apua rajoitusten purkamiseen. Kokoomus on aktiivisesti ajanut koronapassia, mutta vastustus hallituksen piiristä on estänyt asian virkamiesvalmistelun.

On myös kohtuutonta elinkeinotoiminnalle, yrittäjille sekä työntekijöille, ettei mitään suunnitelmia voida tehdä, kun hallituksen päivitetty exit-strategia puuttuu ja tieto rajoituksista tulee vasta viime tipassa.

Hallituksen toimintasuunnitelma on vanhentunut, ja se olisi pitänyt jo päivittää. Hallituksen tuleekin viipymättä päivittää hybridistrategiansa, päättää suunnitelmasta yhteiskunnan avaamisesta sekä linjauksista ja painopisteistä koronatoimenpiteissä.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä antaa vahvan tuen maamme terveysturvalliselle avaamiselle.

Lähetän tuoreimpia politiikan kuulumisia eduskuntaterveisissä kerran kuukaudessa. Voit tilata eduskuntaterveiseni lähettämällä minulle sähköpostia osoitteeseen sari.sarkomaa(at)eduskunta.fi tai soittamalla 050 511 3033. Ajatukset ja ideat liittyen politiikkaan, kotikaupunkini Helsingin sekä koko Suomen kehittämiseen ovat aina tärkeitä ja tervetulleita. Pidetään yhteyttä.

Sari Sarkomaa

Kansanedustaja

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja

0
sarisarkomaa
Kokoomus Helsinki

Helsinkiläinen kokoomuksen kansanedustaja ja kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, Valtiovarainvaliokunnan jäsen, kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen, kolmen nuoren äiti, THM, intohimoinen Itämeren suojelija ja lenkkeilijä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu