Missä viipyy hallituksen esitys sähköpotkulautakuskien promillerajasta?
Hallituksen viivyttely sähköpotkulautakuskien promillerajan kanssa on vastuutonta ja se tulee kalliiksi. Nykylainsäädännössä päihtyneenä pyöräilyä tai sähköpotkulaudan käyttöä ei ole suoraan kielletty eikä niiden kuljettajille ole asetettu promillerajaa. Poliisilla ei ole käytännössä oikeutta puhalluttaa epäiltyjä sähköpotkulautailijoita ilman jo aiheutunutta vaaraa tai tapaturmaa. Tilanne on kaupunkilaisjärjen vastainen.
Yliopistollisten sairaaloiden useat tutkimukset sähköpotkulautaonnettomuuksista antavat vahvan tuen kiireelliselle lakimuutokselle. Esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) päivystyksiin tulleista loukkaantuneista sähköpotkulautailijoista reilu puolet on päihtyneitä. Loukkaantuneista vajaalla puolella on keskivaikeita tai tätä vaikeampia vammoja ja vain kolme prosenttia heistä käytti dokumentoidusti kypärää. Sähköpotkulautaonnettomuudet tulevat inhimillisesti ja yhteiskunnallisesti erittäin kalliiksi sekä kuormittavat täysin kohtuuttomasti jo äärirajoilla toimivaa terveydenhuoltoamme. HUSin kesäkuussa julkaiseman tutkimuksen mukaan kaiken kaikkiaan kustannukset yhteiskunnalle Helsingissä tapahtuneista sähköpotkulautaonnettomuuksista olivat vuonna 2021 peräti 1 712 400 euroa. Yksityisen sektorin kustannuksia ei ollut tässä tutkimuksessa mukana.
Maassamme on selkeä tarve tehdä viipymättä toimia, joilla sähköpotkulautojen aiheuttamia vakavia ongelmia voitaisiin vähentää. Kokoomuksen eduskuntaryhmästä on tehty promillerajan säätämisestä lakialoite. Kansalaisten enemmistö antaa sähköpotkulautojen kuljettajien promillerajalle vahvan tuen.
On muutoinkin perusteltua arvioida laajaa skaalaa toimia, joilla sähköpotkulautojen aiheuttamat ongelmat saadaan eri toimijatahojen kanssa yhteistyössä kuriin. Helsingissä vuokrasähköpotkulautoja ei ole enää saatavilla viikonloppuöisin kello 00–05 ja päivisin vuokrapotkulautojen enimmäisnopeus on laskettu 25:stä 20 kilometriin tunnissa sekä öisin 15 kilometriin tunnissa. HUSin tutkimus puoltaa rajoitusaikojen tiukentamisen arviointia. Varsinkin jalankulkijat ovat vakavassa vaarassa jalkakäytävillä huristelevien sähköpotkulautojen keskellä.
Ympäriinsä keskelle ihmisten kulkureittejä holtittomasti hylätyt sähköpotkulaudat ovat ongelma muille kaupungissa liikkujille. Nämä ongelmat on saatava kuriin. Kaupungin ja kotikatujen on oltava turvallisia kävellä ja liikkua kaikille.
Ennen kaikkea sähköpotkulautojen käyttäjien on syytä muistaa liikennesäännöt. Arkikokemus osoittaa, että sähköpotkulautoja koskevat liikennesäännöt ovat puutteellisesti tiedossa ja käytössä. Sähköpotkulautailijoiden on pystyttävä parempaan.
Jätin hallitukselle viime viikolla vastattavaksi kirjallisen kysymyksen sähköpotkulautojen kuljettajille säädettävästä promillerajasta ja sähköpotkulautojen aiheuttamien onnettomuuksien sekä epäkohtien vähentämisestä. KK 382/2022 vp
Odotan suurella mielenkiinnolla hallituksen vastausta. Sähköpotkulautojen aiheuttamien onnettomuuksien, vaaratilanteiden ja muiden haittojen kitkemistoimissa on vastuutonta voi viivytellä.
Sähköpotkulaudoilla ajavat kännipäiset aiheuttavat kuitenkin vammoja enimmäkseen itselleen. Autolla ajettaessa ovat eniten vaarassa sivulliset. Siksi promillerajan kanssa ei ole ollut tarpeen pitää niin kovaa kiirettä. Uskoisin, että se sieltä kyllä tuota pikaa tulee, koska siihen liittyy sekä alkoholi että Suomen lainsäädännölle tyypillinen kontrolliulottuvuus.
Jos oikein loogisia ollaan, niin myös jalankulkijoille pitäisi asettaa promilleraja, sillä he voivat tönttöröidä autojen alle tai loukata itsensä kaatuessaan. Myös sivullisten kärsimät vammat ovat mahdollisia.
Ilmoita asiaton viesti
Terveydenhuollollamme ei ole parempaakaan tekemistä kuin testata urheilijoiden dopingia ja jalankulkijoiden promilleja.
Ilmoita asiaton viesti
Nolla toleranssi. Koskien kaikkia ilman lihasvoimaa koskevin välineisiin.
Ilmoita asiaton viesti
Ja koskien kaikkia päihteitä?
Ilmoita asiaton viesti
Olisi kaikille parempi kun noi kiellettäisiin kokonaan.
Suomen nuorisokin on ennätys huonokuntoisia, ennätys lihavia, ennätys masentuneita jne.
Se olisi kuin rahaa pankkiin heille itselleen sekä Suomenvaltiolle kun kävelisivät ja pyöräilisivät.
Ilmoita asiaton viesti
https://moottori.fi/liikenne/jutut/joka-viides-uskoo-etta-tankojuoppous-on-sallittua/
“ Hän muistuttaa, ettei myöskään sähköpotkulaudan sarviin ole asiaa, jos on nauttinut muutakin kuin kansalaisluottamusta.”
Promilleraja saattaisi olla ns kaksipiippuinen miekka, voisi olla että sama raja olisi tuotava myös pyöräilyyn. Riskit, onnettomuudet ja vammat kun ovat molemmille samanlaisia.
Sinänsä ymmärrän murheen juopuneena tapahtuvista onnettomuuksista, onko olemassa tilastoa missä suhteessa sähkölauta onnettomuudet sattuvat humala/selvinpäin
Ilmoita asiaton viesti
Aloituksen tekijä käyttää ”vajaa puolet” HUS alueella mutta mitä se sitten tarkoittaa lukuina? Entä koko Suomessa, laudat ovat käytössä jo keskisuurissa ja jopa pienemmissä kaupungeissa
Ilmoita asiaton viesti
Sinänsä lienee selvä, että sähköpotkulauta on monin tavoin lähempänä mopoa kuin kunnon polkupyörää.
Ilmoita asiaton viesti
Paitsi että sähkölautaa koskee samat liikennesäännöt kuin polkupyörää.
Mopo on aivan toinen asia, siihen vaaditaan mm ajokortti ja vakuutus.
Ilmoita asiaton viesti
En mainitse kypärää, ettei kukaan rupea ottamaan pakkoa vakavasti.
Tärkein asia suomalaisessa liikenteessä on valaistus. Itselläni on napadynamo, tänäänkin vaikka aurinko on korkealla.
Ilmoita asiaton viesti
Kypärän olisi syytä tulla pakolliseksi pyöräilijöille ja siihen verrattavissa oleville kulkijoille.
Tai onhan se kai nyt jo pakollinen muttei sanktioitu.
Itse en juurikaan käytä kypärää mutta olenkin ns puupää mutta pakolla sitä voisi tulla herkemmin käytettyä
Ilmoita asiaton viesti
Sivistysmaissa ollaan tarkkoja valojen kanssa, mutta kypärää ei käytetä. Tietenkin on hyvä, jos lapset oppivat siihenkin tapaan, mutta pakko ylittää rajan. Kypärää ei voi verrata turvavyöhön tai muuhun sellaiseen, jossa on kyse toistenkin turvallisuudesta.
Ilmoita asiaton viesti
Itse pääasia, sähköpotkulautojen järjellinen sääntely, on tietenkin tärkeä. Tulin juuri kaupunkipyöräilyltä, joka alkaa muistuttaa trial-ajoa siellä täällä lojuvien skuuttien tähden.
Kun vesijetit tulivat, ajattelin, ettei mitään kusipäisempää enää keksitä, mutta olin väärässä.
Ilmoita asiaton viesti
Poliitikoilla on hitaat kiireet, joten lähes äänettömien ja nopeiden värkkien jalkakäytävillä aiheuttamiin onnettomuuksiin herätään paljon myöhemmin.
Ensin pitää olla kuolonuhreja.
Ilmoita asiaton viesti