Palautetaan Kela-korvaus hedelmöityshoitoihin – Suomi tarvitsee lisää lapsia
Suomessa tarvitaan lisää lapsia. Syntyvyys on laskenut tasaisesti koko 2010-luvun. Lapsia saadaan koko ajan vähemmän ja myöhemmällä iällä. Viime vuonna syntyi 44 951 lasta. Kokonaishedelmällisyysluku 1,32 on maamme mittaushistorian matalin.
Ikääntyvässä Suomessa on viisasta tavoitella sitä, että perheet voisivat saada toiveissaan olevan lapsimäärän. Lapsien syntymistä ei pitäisi ainakaan vaikeuttaa, kuten Marinin hallitus teki poistuessaan hedelmöitymishoidoista Kela-korvauksen.
Kela-korvauksen poistaminen nosti yksityisellä klinikalla käyvän hedelmöityshoidon maksuja. Osalle perheistä leikkaus johti lapsihaaveista luopumiseen. Korvauksen poisto pidentää entisestään julkisen terveydenhuollon hedelmöityshoidon jonoja, jolloin yhä harvempi saa hoitoja ja yhä useampi rajataan hoitojen ulkopuolelle.
Tämä on lannistava viesti niille, jotka hedelmöityshoitoja tarvitsevat. Hoidon odottaminen on erityisen raskasta, koska hoitoonpääsyssä on tiukat ikärajat.
On ikävä tosiasia, että Suomessa annetaan hedelmöityshoitoja vähemmän kuin muissa Pohjoismaissa.
Nyt monia lapsesta haaveilevia järkyttänyt leikkaus on mahdollista perua. Hallitusneuvotteluissa sovittiin Kela-korvauksien nostosta sekä uuden korvausmallin luomisesta. Osana uuden mallin rakentamista olisi perusteltua palauttaa hedelmöityshoidot Kela-korvauksen piiriin.
Ensisynnyttäjien keski-ikä on maassamme noussut tasaisesti ja samoin lapsettomuusongelmat. Tahaton lapsettomuus koskettaa Suomessa joka viidettä hedelmällisessä iässä olevaa. Lukuina tämä tarkoittaa noin 300 000 ihmistä. Tahaton lapsettomuus on monelle yksi elämän suurimmista suruista.
Väestöliiton Perhebarometrin mukaan valtaosan suomalaisista toiveena on noin kaksi lasta. Yhä useammat eivät saa toiveista huolimatta lainkaan lapsia tai saavat lapsia toivottua määrää vähemmän.
Hedelmöityshoidot ovat tulleet yhä tärkeämmiksi keinoiksi saada lapsi. THL:n tilastojen mukaan ennen Kela-korvauksen poistoa noin 45 prosenttia kaikista hedelmöityshoidoista Suomessa tehtiin yksityisillä klinikoilla. Lahjoitetuilla sukusoluilla tehtävistä hoidoista yksityisen puolen osuus oli jopa yli 75 prosenttia.
Hedelmöityshoidoista saatu Kela-korvaus on tukenut lapsitoiveen toteutumista niille, joilla ei ole ollut mahdollisuutta päästä julkisten hoitojen piiriin. Hedelmöityshoitojen saaminen julkisen terveydenhuollon varoin on mahdollista vain osalle lasta toivovista.
Hedelmöityshoitojen avulla syntyi vuonna 2020 noin 2400 lasta, mikä on 4,9 prosenttia kaikista syntyneistä. Se on melkoinen määrä lapsia. Jokaisella lasta toivovalla tulisi olla yhdenvertaiset mahdollisuudet hedelmöityshoitoihin. On hyvä pohtia, tarjotaanko Suomessa ylipäätään tarpeeksi hedelmöityshoitoja julkisessa terveydenhuollossa ja olisiko syytä jonoja purkaa palveluseteleillä. Nyt monella jää lapsitoive toteutumatta, mikä näkyy myös Pohjoismaiden matalimpana hedelmällisyyslukuna.
Suomessa on syntynyt kuluneen vuoden aikana yli tuhat lasta vähemmän kuin vastaavana aikana edellisvuonna. Tulos on mittaushistorian pienin. Suomessa syntyvyyttä on mitattu vuodesta 1900. Hallitusneuvotteluissa tehtäväksi sovittu väestöpoliittinen selonteko, jossa etsitään syntyvyyteen positiivisesti vaikuttavia toimenpiteitä, on erityisen tervetullut.
Tuoreimpia politiikan kuulumisia luettavissa kuukausikirjeessäni. Voit tilata kirjeen lähettämällä minulle sähköpostia sari.sarkomaa(at)eduskunta.fi
Ihanko on tämä rouva Sarkomaa vakavissaan, kun esittää hedelmöityshoitojen helpottamiseksi niiden ottamista kelakorvausten piiriin.
On varmaan niin, että aivan ratkaiseva osuus on nykyinen 8 euroa tai tämän kauhukabinetin esittämä 30 euroa, kun pienituloinen ”vaimoimmeinen” kiirehtii halvimmillaankin useiden satojen eurojen hintaiseen hedelmöityshoitoon. (käykääpä vilkaisemassa vaikkapa Dextran hintoja esim. koeputkihedelmöityshoito vaatimattomat 3773 euroa)
Samaa sontaa tämän blogin sisältö kuin hallituksen yleisesti kelakorvauksilla leikkiminen.
Kävin pari viikkoa sitten ajokortin uusimista varten yksityisellä lääkäriasemalla. Maksoin toimisto- ja kantapalkkioineen käynnistä 148 euroa.
Minulle se nyt ei ollut ongelma, vaikka en olisi saanut sitä 8 euron kelakorvaustakaan, mutta olen aivan varma, että 8 euron sen enempää kuin 30 euron kelakorvaus ei lisää yhdenkään pienipalkkaisen käyntikertoja yksityisellä. Kyseessä onkin suora 500 miljoonan tulonsiirto hyvätuloisille.
Mutta sehän tämän hallituksen elämäntehtävä tuntuu olevankin!
”Persut köyhän puolella”. Onko olemassa irvokkaampaa väitettä? Kokoomuksesta ei kannata mainitakaan, koska sehän ei ole ollut sitä milloinkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos palautteesta. Kela-korvaus on ollut tärkeä monelle perheelle ennenkuin Marinin hallitus leikkasi korvauksen. Hedelmöityshoidoissa Kela-korvaus on kattanut noin 20 prosenttia kuluista. Esimerkiksi yksi koeputkihoito yksityisellä klinikalla voi maksaa noin 4 500 euroa, josta Kela korvasi aiemmin 600 euroa.
Asiantuntijat ovat arvioineet, että hedelmöityshoitoihin hakeutumiset vähenevät, kun yhä harvemmalla on varaa yksityiseen klinikkaan. Julkisessa terveydenhuollossa on puolestaan paikoin pitkät jonot ja tiukemmat säännöt esimerkiksi iästä ja painosta.
Ilmoita asiaton viesti
En ymmärrä miten ylipäätään voidaan hedelmöityshoidoista maksaa Kela-korvausta, koska kyseessä ei ole sairauden hoito.
Ilmoita asiaton viesti
Huomaatko, kuinka ulkona olet tavallisen ihmisen elämästä.
Heität tuollaisia 4500, 600 ja 3900 euron summia noin vain tiskiin. Ihan niin kuin kenellä tahansa tuohon olisi varaa.
Yritä ymmärtää, että pieni- eikä edes keskipalkkaiselle ole mitään merkitystä sillä, onko hoidon hinta 4500 tai kelakorvauksen jälkeen 3900. Siihen ei yksinkertaisesti ole useimmilla ihmisilä varaa.
Varmaan kansanedustajalla ja ehkä muutamalla muullakin kokoomusrouvalla on euroja pistää tuollainen määrä hoitoonsa – ulkonäöstä päätellen joillakin pelkästään meikkeihin – mutta suurimmalla osalla kansaa ei siihen ole sellaisia rahoja.
Tästä syystä kaikki liikenevät verovarat on käytettävä julkisen sektorin tehostamiseen siten, että jokaiselle mahdollistettaisiin tarvitessaan pääsy hoitoon.
Yksityissektorin käynnit voi jokainen hoitaa ihan omilla rahoillaan, kuten minäkin teen.
Ilmoita asiaton viesti
Tilastot kertovat tosiasiat. Puolet hedelmöityshoidoista annetaan yksityisillä klinikoilla. Maksut ovat suuria, siitä olen samaa mieltä. Jostain perheet rahat hankkivat. Moni varmasti säästää
ja ottaa lainaa. Kanttaa lukea kirjoitukseni. Siitä voit myös nuo faktat lukea.
Ilmoita asiaton viesti
Kela-korvausta ei pitäisi maksaa ajokorttilausunnosta ollenkaan, koska kyseessä ei ole sairauden hoito. Jos sait kelakorvausta, niin lääkäri on virheellisesti merkinnyt selvitykseen, että kyse oli sairauden hoidosta. Tällaista vilppiä usein tehdään, Velvollisuutesi olisi siinä tapauksessa palauttaa oikeudettomasti saamasi korvaus.
Ilmoita asiaton viesti
Olipa hyvä Pekka, että korjasit. Kirjoitin ulkomuistista, joten tarkistin kuitin.
Se oli 145,80 ja piti sisällään Ajoterveystarkastuksen 85 euroa, palvelumaksun 27,90 euroa, lääkärinlausunnon ajokyvystä 30 euroa sekä kantamaksun 2,90. Ei ollut kelakorvausta!
Meinasin tahattomasti pistää Pihlajalinnan syylliseksi.:-)
Peruskuviota se ei kuitenkaan muuta, että kelakorvauksen nostolla 30 euroon ei ole pienipalkkaiselle minkäänlaista merkitystä ja kannustusta siirtyä yksityissektorille.
Ilmoita asiaton viesti
Ei yhtään identiteettiorpoa enää maailmaan!
Kokeile ensin itse elää ilman juuriasi. Juuret ovat biologisissa vanhemmissa 100 %ti.
Ilmoita asiaton viesti
Kelakorvauksiin kantaa ottamatta haluaisin tarkennuksen Väänäsen ajatuksenjuoksuun:
Olisiko siis syytä panna Suomi nousuun tahattomilla teiniraskauksilla…?
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoituksenmukaiset ovat tärkeämpiä. Keskiikäisten viimeiset mahdollisuudet eivät auta ketään eikä mitään.
Ilmoita asiaton viesti
Nainen Suomessa, käyttää n. 95% lasten hoitovapaa-ajasta.
Nuoret ihmiset nykisin seuraavat aikaansa ja ovat hyvin tietoisia siitä, että naisen palkka samasta työstä Suomessa kautta linjan, on pienempi kuin miehen. Naisen on jäätävä kotia hoitamaan lasta halusi tai ei.
Tehkää hyvät päättäjät asialle jotakin.
Ilmoita asiaton viesti
Miesten on liki mahdoton imettää äitinsä lasta.
Eikö se Polamerenkin mielestä liene äidin oikeus?
Ilmoita asiaton viesti
Muinaiset peräkammarin miehet olivat sitä sitä mieltä, että naisen on saatava pienempää palkkaa kuin miehen, koska naisella on mahdollisuus imettää.
Ilmoita asiaton viesti
Ihmiset eivät halua lapsia silloin kun niitä on turvallista hankkia.
Kaikki haluavat paritella kaikkien kanssa ja kaikki haluavat ”rakentaa uraa” ja yks-kaks huomataan että ups! on myöhäistä tehdä lapsia.
Melkein jokaisessa HSn numerossa on sivukaupalla pano-ohjeita,
mutta ei sanaakaan kuinka perhe perustetaan ja/tai lapsia kasvatetaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ja hesari ei ole ainoa. Iltapäivälehdet kertovat,mistä se G-piste löytyy.
Eihän se pisteen löytyminen ole oleellisa kuin pariskunnille.
On käsittämätöntä,että media kokee tarvetta tuhota ihmissuhteitakin.
Kuka tai mikä heiltä on pyytänyt noin alhaiseen toimintaan milloinkaan?
Ilmoita asiaton viesti
Jos ns. ehkäisyabortti kuuluu Kela-korvauksen piiriin, niin mikseivät sitten myös päinvastaiset toimenpiteet?
Ilmoita asiaton viesti