Puhtaasti poliittisten nimitysten kitkeminen valtionhallinnosta hyvä aloittaa Kelasta
On välttämätöntä, että Kansaneläkelaitosta koskeva aikansa elänyt lainsäädäntö päivitetään kiireellisesti 2020-luvulle. Osana uudistusta on säädettävä, että jatkossa Kelan hallitus nimeäsi Kelan pääjohtajan ja johtajat määräajaksi. Kelaa koskeva lainsäädäntö ja siinä säädetyt toimivaltasuhteet eivät vastaa nykyaikaa, eivätkä hyvän hallinnon periaatteita.
Ei löydy yhtään järkevää syytä siihen, miksi Kelan pääjohtaja valitaan ”eläkevirkaan”. Eikä siihen, että n. 15 miljardin euron edestä etuuksia maksavan laitoksen johtajien osaamista ja sopivuutta ei määräajoin voida arvioida, kuten lain mukaan muiden valtion johtavien virkamiehien osalta tehdään. Lakiuudistus on välttämätön myös siksi, että Kelan lainsäädäntö saataisiin vastaamaan kattavasti valtion hallinnon periaatteita.
Kelan hallituksen ja pääjohtajan sekä muiden johtajien toimivaltasuhteet on selkeytettävä ja hallituksen roolia vahvistettava. Nykylain mukaan Kelan hallituksella ei ole mitään roolia Kelan johtajiston valitsemisessa, eikä siten erottamisessa.
Kela-lain mukaan eduskunnan valitsemat 12 valtuutettua tekevät esityksen Kelan johtajasta. Asia etenee STM:n Kela-asioista vastaavan ministerin kautta tasavallan presidentille, joka tekee lopullisen nimityksen.
Myös Kelan hallituksen kokoonpanoa ja tehtäviä on syytä uudelleenarvioida sekä Kelan toimialalla toimivien ministeriöiden ohjausta suhteessa Kelaan. Lisäksi Kelan valvontaa on voitava arvioida.
Toimiessani Kelan valtuutettujen puheenjohtajana vuosina 2015-2018 valmisteltiin aloitteestani valtuutettujen johdolla Kela-lain kiireellisimmät muutostarve-esitykset. Pykälämuutoslista meni valtuutettujen toimesta sosiaali- ja terveysministeriöön jo vuonna 2017. Listassa oli mm. pykälämuutosehdotuksia, jotta Kela-laki vastaisi jo Kelan johdon tekemiä organisaatiouudistuksia.
Tämän lisäksi aloitteestani Kelan valtuutetut ovat teettäneet pohjatyötä lain uudistamiseksi. Mielestäni Kelan valtuutettujen selvityshenkilöryhmällä teettämän raportin (2018) yksimieliset esitykset toimenpiteistä Kelaa koskevan lainsäädännön ajantasaisuuden edistämiseksi on otettava valmistelun pohjaksi. On vakavaa, että esitykset eivät ole vielä edenneet.
Poliittisissa tehtävissä toimiminen tuo useimmiten paljon osaamista, tietoja ja taitoja sekä verkostoja. Poliittinen tausta ei kuitenkaan voi eikä saa olla pääkriteeri valtion korkeisiin virkoihin valittaessa.
Kelan osaava henkilöstö ansaitsee modernin ja selkeän johtojärjestelmän. Kansaneläkelaitoksesta annettu laki on kokonaisuudessaan remontoitava, jotta se mahdollistaa Kelan toiminnan kehittämisen ja toimimisen nykypäivän vaateita vastaavasti.
”Myös Kelan hallituksen kokoonpanoa ja tehtäviä on syytä uudelleenarvioida”
Aivan. Hallituksen jäsenistä 50% tulisi olla sellaisia jotka edustaisivat monipuolisesti Kelan asiakaskuntaa.
Ilmoita asiaton viesti
Nämä asiat on ihan hyviä aloittaa purkamalla poliittiset nimitykset ja organisaation uudistaminen mutta se ei riitä.
On pakko tehdä myös ylimieliselle liikaa valtaa omaavan Kelan toiminnalle. Kelan on pakko alistua YK:n vammaissopimuksen direktiiveihin ja peruutettava useat tehdyt lainvastaiset päätökset.
Kelan on otettava vastuuta asiakkaista eikä vain pelkästään pahoitella, jos loppukädessä Kela häviää kanteluissa ja muissa oikeusasteissa.
Tässä on uskomaton tapaus, jota kannattaisi lukea ja pohtia, että onko menty jo liian pitkälle, että vaarannetaan oikeusturva ja potentiaalisesti henkien vaarantamiset?
Kantelu on tehty eduskunnan oikeusasiamiehelle Lakitoimisto Kumpuvuoren toimesta:
https://www.kumpuvuori.fi/wp-content/uploads/2020/01/kela-kantelu.pdf
Ilmoita asiaton viesti
Miksei aloiteta poliittisten virkanimitysten purku Euroopan investointipankista? Ai niin, siellä ovat olleet peräkanaa Niinistö, Vapaavuori ja Stubb.. 😉
Ilmoita asiaton viesti
Poliittisilla nimityksillä on Suomessa pitkät perinteet.
”Poliittiset virkanimitykset ovat suomalaista korruptiota”
https://yle.fi/uutiset/3-5052411
Ilmoita asiaton viesti