SDP kiiruhtaa vesittämään parlamentaarisen komitean yksimielisen sovun Kela-korvauksista?

On ennenkuulumatonta, että pääministeripuolue SDP yrittää vesittää heti kättelyssä eduskuntapuolueiden tuoreen yhdessä yksimielisesti tekemän sovun yksityisen terveydenhuollon hoito- ja tutkimuskorvauksista (Kela-korvaus).

Parlamentaarisessa työryhmässä päätimme viime viikolla yksimielisesti, ettei vasemmistovihreiden puolueiden julkisuudessa esittämästä vimmasta huolimatta Kela-korvauksia romuteta.

Parlamentaarinen monikanavatyöryhmä päätyi viisaasti ja melkoisen väännön jälkeen mietinnössään (18.11.) seuraamaan sote-uudistuksen toimeenpanon edistymistä. Työryhmän mukaan yksityisen sairaanhoidon korvausjärjestelmää ja sen rahoitusta voidaan tarvittaessa uudistaa vasta sen jälkeen, kun sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuu on siirtynyt hyvinvointialueille ja alueiden toiminta on vakiintunutta. Tässä yhteydessä arvioidaan myös korvausten mahdollista kohdentamista. Parlamentaarisen työryhmän jäsenenä pidän työmme tulosta melkoisena työvoittona palveluja tarvitsevien ihmisten kannalta. On ilo uutinen, että onnistuimme tyrmäämään vasemmistovihreiden puolueiden vastuuttomat aikeet.

Olikin melkoinen pettymys, kun SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Matias Mäkynen totesi tämänviikkoisessa Suomen yrittäjien aluevaalitentissä, että Kela-korvausten romuttaminen on edelleen vaihtoehto. Mäkysen mukaan Kela-korvaukset itsessään loppuisivat, mutta raha siirtyisi hyvinvointialueille, jotka voisivat päättää, miten käytetään palveluseteliä ja yksityisiä palveluita. Tämä on päinvastaista kuin se, mitä on juuri sovittu parlamentaarisessa työryhmässä. On välttämättömänä, että hallitus kertoo, mitä hallitus aikoo Kela-korvauksille tehdä. Ihmiset ovat huolissaan hoitoon pääsystä.

SDP:n aikeet ovat vastuuttomia, ja osoittavat piittaamattomuutta ihmisten palveluista. Demarien ideologinen vimma romuttaa Kela-korvaukset sivuuttaa täysin asiantuntijoiden esittämät varoitukset.

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) ja palkansaajakeskusjärjestöjen Akava, STTK ja SAK mukaan korvausten poistaminen pahentaisi julkisten terveyspalvelujen saatavuusongelmia sote-uudistuksen toimeenpanolle kriittisenä ajankohtana.

Suomen Yrittäjien paneelissa jäi myös täysin epäselväksi se, aikooko hallitus toteuttaa hoitajamitoituksesta puuttuvan rahoituksen kattamiseksi jo päättämänsä leikkaukset terveydenhuoltoon. Keskusta keimaili kansanedustaja Markus Lohen voimin ajatuksella, ettei leikkauksia tehtäisi.

Hallitus päätti kehysriihessä leikata puuttuvat 140 miljoonaa euroa sosiaali- ja terveysministeriön budjetista. Tämä tarkoittaa mm. lääkekorvausten 60 miljoonan ja yksityisen sairaanhoidon Kela-korvauksen 40 miljoonan euron leikkausta vuonna 2023. Leikkaus vaikeuttaa monin tavoin ihmisten hoitoon pääsyä ja julkisen sektorin kuormitusta tilanteessa, jossa on jo valmiiksi valtavat hoitojonot.

Esitimme kokoomuksen ja KD:n kanssa täydentävänä esityksenä yhdessä parlamentaarisessa työryhmässä, että yksityisen sairaanhoidon hoito- ja tutkimuskorvauksia korotetaan perus- ja erikoissairaanhoidon palvelujen saatavuusongelmien ja koronapandemian aikaansaaman hoitovelan kasvamisen vuoksi. Keskustalle eikä muille puolueille esitys ei käynyt.

+2
sarisarkomaa
Kokoomus Helsinki

Helsinkiläinen kokoomuksen kansanedustaja ja kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, Valtiovarainvaliokunnan jäsen, kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen, kolmen nuoren äiti, THM, intohimoinen Itämeren suojelija ja lenkkeilijä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu