Suomalaisten pitää saada ajankohtaista ja oikeaa tietoa apinarokosta

Isorokkovirukselle sukua oleva apinarokko leviää tällä hetkellä maailmalla poikkeuksellisella tavalla. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan viruksen aiheuttamaan apinarokkoon on tyypillisesti liittynyt kontakti villieläimiin, mutta Euroopassa tartuntojen on nyt arvioitu levinneen ihmisten välillä.
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin mukaan Suomessa on todennäköisesti havaittu ensimmäinen apinarokkotartunta keskiviikkona 25.5. Lopullinen varmistus apinarokkotartunnasta saadaan loppuviikolla.

On tärkeää, että saamme Suomessa apinarokosta ja siihen varautumisesta ajankohtaista ja oikeaa tietoa. Tein kirjallisen kysymyksen apinarokkotartuntojen leviämisen ehkäisemisestä, taudin Suomeen leviämiseen varautumisesta ja arvioinnista asettaa apinarokko Suomessa yleisvaaralliseksi tartuntataudiksi. On tärkeää saada kysymyksiini mahdollisimman pian selkeät vastaukset.

Ruotsin yleisradio SVT uutisoi viime viikolla, että myös Ruotsissa on todettu ensimmäinen varmistettu apinarokkotartunta.  Maan kansanterveysvirasto ja infektiolääkärit eri puolilla maata selvittävät nyt, onko tauti levinnyt Ruotsissa laajemmin. Ruotsin sosiaaliministeri Lena Hallengren kertoi perjantaina 20.5. maan hallituksen tehneen päätöksen määritellä apinarokon yleisvaaralliseksi sairaudeksi maan kansanterveysviraston suosituksesta.

Ihmisillä on todettu lukuisia apinarokkotapauksia Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa viime viikkoina. Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan varmistettuja tapauksia oli tiistaina 24.5. jo yli 130 yhteensä 19 eri maassa. Britanniassa, missä todettiin ensimmäinen tapaus kaksi viikkoa sitten, tartunnan on saanut yli 70 ihmistä.

Maailman terveysjärjestö WHO kutsui koolle hätäkokoukseen apinarokon takia, raportoi uutistoimisto Reuters. Reutersin mukaan kokoukseen osallistui neuvonantajaryhmä, joka neuvoo WHO:ta tartuntariskeistä, jotka voivat aiheuttaa maailmanlaajuisen terveysuhan. WHO on kertonut koordinoivansa toimia taudin leviämisen tutkimiseksi muiden terveysviranomaisten kanssa.

WHO julisti isorokon nujerretuksi vuonna 1980. Se on ainoa tartuntatauti, joka on onnistuttu rokottamaan maapallolta kokonaan pois. Ylen mukaan isorokkoviruksia on maailmassa enää kahdessa laboratoriossa lukkojen takana, Yhdysvalloissa ja Venäjällä. Rokotteita isorokkoa vastaan on kuitenkin varmuuden vuoksi varastossa monissa maissa ja sama rokote tepsii myös apinarokkoon.

Euroopassa apinarokko on ollut hyvin harvinainen tauti, mutta se on ollut Afrikan mantereen ongelmana hyvin pitkään jo 1970-luvulta lähtien. Ylen mukaan suurin Afrikan ulkopuolinen epidemia tähän mennessä esiintyi Yhdysvalloissa pari vuosikymmentä sitten, kun virus levisi jyrsijöistä preeriakoiriin ja useisiin ihmisiin. Apinarokko on useiden lähteiden mukaan terveillä aikuisilla usein lievä ja se paranee itsestään vaikkakin sen oireet voivat olla varsin ikäviä.

Julkisuuteen tulleiden tietojen mukaan ainakin Britanniassa apinarokkorokotteita on tarjottu osalle terveydenhuollon työntekijöistä. Yhdysvallat ja Saksa ovat myös selvittäneet rokotusmahdollisuuksiaan. WHO:n mukaan Afrikan ulkopuolella ei kuitenkaan vielä ole akuuttia tarvetta rokottaa ihmisiä apinarokkoa vastaan.

Keskustelen kuukausittain Facebook-livessä ajankohtaisista politiikan kysymyksistä Arkadianmäeltä ja Helsingistä. Seuraava Facebook-live järjestetään torstaina 16.6. klo 17.15. Kysymyksiä voi laittaa etukäteen.

Voit seurata työtäni kansanedustajana ja kaupunginvaltuuston sekä -hallituksen jäsenenä eduskuntaterveisistäni, joissa kerron ajankohtaisia politiikan kuulumisia.

Eduskuntaterveiset voit tilata lähettämällä sähköpostia sari.sarkomaa@eduskunta.fi tai soittamalla 050 511 3033. Ajatukset ja palaute ovat aina tervetulleita. Ne ovat minulle tärkeitä. Pidetään yhteyttä.

+1
sarisarkomaa
Kokoomus Helsinki

Helsinkiläinen kokoomuksen kansanedustaja ja kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, Valtiovarainvaliokunnan jäsen, kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallituksen jäsen, kolmen nuoren äiti, THM, intohimoinen Itämeren suojelija ja lenkkeilijä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu