Työterveyshuollon ja apteekkien hyljeksimisellä koronarokotuksissa on vakavia seurauksia

Eduskunta kävi eilen kiivaan keskustelun koronarokotuksista  ennen valtiopäivien tauolle jäämistä. Vaadin puheenvuoroissani  hallitusta viipymättä toimiin apteekkien ottamiseksi mukaan koronarokotuksiin sekä toimia työterveyshuollon vahvemmaksi hyödyntämiseksi rokotustalkoissa.

Ministeri Kiuru on todennut, rokottaminen on edennyt luvattoman hitaasti. THL:n Tervahauta on todennut rokotustahdin hidastuminen johtuvan kuntien kuormittuneisuudesta. Rokotustahtiin on välttämätöntä saada vauhtia omikronmuunnoksen hyökyessä. Rokotteita ja niitä ottavia on, mutta rokottajia puuttuu. Siksi apteekkien ja työterveyshuollon hyödyntäminen on viisasta ja välttämätöntä. Lisätoimijat helpottavat myös äärirajoilla olevaa julkista terveydenhuoltoa.

Eduskunta sai eilen käsittelyyn työterveyshuollon koronarokotustaksan korotusesityksen. Kokoomus olisi halunnut käsitellä esityksen ennen istuntotaukoa mutta hallituspuolueet eivät asiaa kiirehtineet. Tämä on käsittämätöntä. Viivyttelyn sijaan on syytä tehdä kaikkemme rokotuskattavuuden ja terveydenhuollon kantokyvyn helpottamiseksi. Onneksi pyynnöstämme on valiokunta tänään kutsuttu koolle.  

Työterveydenhuollon resursseja ja osaamista ei ole juurikaan hyödynnetty koronarokotteiden antamisessa. Tästä valinnasta on aiheutunut vakavia seurauksia. Virhettä ei saa toistaa kolmannella koronarokotuskierroksella. Työterveyshuolto on valjastettava täysipainoisesti mukaan toteuttamaan rokotuksia.

Työterveyshuollolla on toimivia keinoja lähestyä työpaikkoja ja työntekijöitä sekä tuoda rokotukset fyysisesti työpaikoille, mikä helpottaa monen työssäkäyvän rokotteen ottamista. Työterveyshuollon hyljeksimisellä koronarokotuksissa on ollut vakavia seurauksia – SARI SARKOMAA

Maassamme ei ole koko väestön rokottamiseen erillistä rokotusorganisaatiota, vaan koronarokotuksiin tarvittu henkilöstö on poissa muista terveydenhuollon tehtävistä. Tämä on vaikuttanut siihen, että koronaepidemian aiheuttamat hoitojonot ovat entisestään pidentyneet ja kiireettömiin hoitoihin pääsy on vaikeutunut. 

Apteekeissa on rokotettu miljoonia EU-kansalaisia ja tulokset ovat olleet hyviä. Apteekkien voimavarojen käyttämättä jättäminen on ollut yhtälailla virhe, johon Suomella  ei ole enää myöskään varaa.

Nopeasta tartuntalukujen kasvusta kärsineet Norja ja Tanska ovat laajentaneet koronarokotukset apteekkeihin. Nyt viimeistään on otettava jalka pois ideologisilta jarruilta.

Norjassa apteekeissa voidaan maanlaajuisesti antaa jopa 100 000 rokoteannosta viikossa. Tanskassa aiotaan jakaa 3,5 miljoonaa tehosterokotetta ennen vuodenvaihdetta. Miljoonan koronatehosterokotuksen viikkotahti edellyttää uusia rokotuspisteitä yksityiseltä sektorilta ja esimerkiksi Kööpenhaminassa rokotuksia saa 60 apteekista.

Apteekkariliiton mukaan Suomessa lähes sata apteekkia voisi aloittaa rokotustoiminnan heti, sillä niissä työskentelee jo rokotusoikeuden omaavia terveydenhuollon ammattilaisia. Apteekkikyselyn mukaan 440 apteekkia voisi avata koronarokotuspisteen alkuvuodesta, jos apteekkien farmaseuteille ja proviisoreille annettaisiin tarvittava rokotuskoulutus.

Omikronmuunnos leviää nopeasti ja samaan aikaan rokotetun väestön immuunisuoja heikkenee. Valtaosa suomalaisista joutuu odottamaan kolmatta rokotetta ensi vuoteen. Tehohoito on jo nyt kovilla. Sairaalat toimivat monin osin äärirajoilla ja yhä useamman ihmisen hoitoa joudutaan siirtämään. HUS on joutunut siirtämään mm. lasten sydänleikkauksia.

Suomen monin osin hyvin onnistuneen koronapandemian taltuttamisen valuvika on käsittämätön viivyttely toimissa, jotka muualla Euroopassa on ripeästi otettu käyttöön. Esimerkkeinä mm. koronapassi, pikatestit ja yksityisen terveydenhuollon mukaan ottaminen koronarokotuksiin. Jarrutteluun ei ole enää varaa. Nopea rokottaminen on ainoa kestävä tapa taltuttaa koronaepidemia, pitää yhteiskuntaa auki ja huolehtia, että ihmiset saavat tarvitsemansa terveydenhuollon. 

+4
sarisarkomaa
Kokoomus Helsinki

Helsinkiläinen kokoomuksen kansanedustaja ja kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, Valtiovarainvaliokunnan jäsen, kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallituksen jäsen, kolmen nuoren äiti, THM, intohimoinen Itämeren suojelija ja lenkkeilijä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu