Tyrmääkö ministeri Saarikko ja maakuntamalli hyvinvointiyhteiskuntamme perusperiaatteen?

Kyselytunnilla nostin esille huolen maakuntamallin vakavista vaikutuksista Helsingille ja Uudellemaalle. Hallituksen maakuntamalli leikkaa helsinkiläisten palveluiden rahoitusta ja vaarantaa HUS:n sairaaloiden toiminnan sekä korkeatasoisen tutkimuksen.

HUS:n oman arvion mukaan maakuntamalli tarkoittaa noin 400 miljoonan euron leikkausta koko Uudenmaan alueelle ja 100 miljoonan euron leikkausta HUS:lle. Ihmisten palveluille ja kaupunkien elinvoimalle monin tavoin vahingollinen maakuntasote on kuopattava. Verorahamme on laitettava maakuntahallinnon sijaan ihmisen palveluihin.

Mitä Annika Saarikko vastasi? Sanatarkasti näin: ”Mitä tulee tähän rahoitusmalliin, minuakin häiritsee, että täällä useassa puheenvuorossa korostetaan, miten suuret kaupungit tulevat kärsimään tästä uudistuksesta. Suurimmissa kaupungeissa, erityisesti pääkaupunkiseudulla, on Suomen parhaiten toimeentuleva väestö, jolla on eniten mahdollisuuksia työterveyshuoltoon, ja kyllä, täällä on myös eniten väestöä, jolla on varallisuutta. Minusta on oikein, että me rakennamme rahoitusmallin, joka tasaa näitä eroja Suomessa alueiden ja ihmisten välillä.”

Olen järkyttynyt. Vasemmistovihreän hallituksen suhtautuminen kaupungissa asuvia ihmisiä kohtaan on sydämetön. Ministeri Saarikon vastaus oli historiallisen tyly tavalliselle helsinkiläiselle palveluja tarvitsevalle sairaanhoitajalle, opettajalle, eläkeläiselle tai työttömälle. Eikö hallituksessa ymmärretä, että kaupungissa  asuu erilaisia ihmisiä, tavallisia palkansaajia ja yrittäjiä,  vähävaraisia ja pienituloisia ihmisiä siinä missä muuallakin. Ja mikä olennaisinta, asuu ihminen missä tahansa ja tienaa hän mitä tahansa, on hän oikeutettu yhdenvertaisiin palveluihin. Se on hyvinvointiyhteiskunnan ydintä.  Ihmiset ovat jo perustuslain mukaan oikeutettuja yhdenvertaisiin palveluihin. Eikö vasemmistovihreät enää ajattele, että verovaroin järjestetyt palvelut kuuluvat kaikille, myös ihmisille pääkaupunkiseudulla. Maakuntamalli on karannut täysin sote- uudistuksen alkuperäisistä lähtökohdista. Miten helsinkiläiset ministerit voivat tämän hyväksyä? Eikö hallituksen pitäisi ajaa koko maan ihmisten asioita?

Ja kyllä. Suomalaiset kaikkialla maassamme maksavat veroja tulojen mukaan. Verorahoilla rahoitetaan jo nyt palveluja siellä missä veronmaksajia on vähemmän. Eikö tämä vasemmistovihreälle hallitukselle riitä?

+2
sarisarkomaa
Kokoomus Helsinki
Ehdolla kuntavaaleissa

Helsinkiläinen kokoomuksen kansanedustaja, eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, valtiovarainvaliokunnan jäsen, terveydenhuollon maisteri, kolmen nuoren äiti, intohimoinen Itämeren suojelija, lenkkeilijä ja leipoja. Voit tutustua ajatuksiini kotisivuillani (www.sarisarkomaa.fi). Olen ehdokkaana kevään kunnallisvaaleissa Helsingin kaupunginvaltuustoon. Voit seurata työtäni vastaanottamalla eduskuntaterveiseni. Kirjeen voit tilata lähettämällä minulle sähköpostia sari.sarkomaa(at)eduskunta.fi tai nettisivuillani olevan linkin kautta. Minut löytää myös sosiaalisesta mediasta Facebookin, Twitterin ja Instagramin kautta @sarisarkomaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu