Mäyräkoiran lähtö

Josefa Neumond s. 9.6.2007 - k. 16.4.2024

Sieltä iskä nyt tuli. Hänellä on kosteat punertavat silmät. On tainnut itkettää. Ihmiset ovat sellaisia. En jaksa enää heiluttaa häntääni. Nyt se työntää naamansa kuonoani vasten, joten täytyy nyt vielä vähän lupsuttaa, vaikka en oikein jaksaisi. On ollut niin huonoja öitä eikä päivissäkään ole ollut kehumista. Onneksi ilmat ovat olleet vähän paremmat ja ollaan iskän kanssa voitu istua puutarhatuolilla haistelemassa tuulen mukanaan tuomia hajuja. Viimeksi tänä aamuna. Sylissä oli hyvä olla, mutta sitten alkoi vatsassa kiertää ja oli pakko pyytää päästä maahan. Oksensin taas mahan tyhjäksi. Sitä on nyt tapahtunut jo useampana päivänä.

Iskä puhuu usein siitä, kuinka minä olin pieni pentu ja asuin vielä kasvattajani Pirjon luona Inkoossa. Iskän perhe kävi minua ja muitakin pentuja katsomassa. Leikimme kuulemma piha-aitauksessa ja sitten Pirjo-emo otti väripurkin esiin ja minun hännänpääni värjättiin. Se oli merkki siitä, että minut oli valittu. En tiedä miksi juuri minun häntäni värjättiin enkä muista edes millä värillä se tapahtui.

Muutin säädetyn ajan kuluttua iskän ja tulevan perheeni luokse Kauklahteen. Ympäristö ei onneksi poikennut liikaa syntymäpaikastani. Iso piha ja vanha talo. Ei kai mäyräkoiralla voi enää parempi onni käydä. Mutta sisällä odotti todellinen jymy-yllätys. Koiraemoni Josefan aiempaan pentueeseen syntynyt Lasselasseliten. Lasse se ja se oli siis oikea velipuoleni. Ihanaa, nyt minun ei tarvitse olla täällä ainoana koirana.

Olin vielä pieni ja halukas tekemään kaikkea mitä minun siinä iässä olisi kuulunut tehdä kuten purra tuolin jalkoja ja repiä peitteitä. Minut valtasi nopeasti kuitenkin toisenlainen tunne. Halusin auttaa ja huolehtia Lassesta. Lasse oli lomamatkalla Saksassa, juuri silloin, kun minä vielä leikin sisarusteni kanssa Inkoossa, saanut halvauksen. Hänen koko pitkän vartalonsa jälkimmäinen osa oli muuttunut lähes elottomaksi. Lasse joutui leikkaukseen, mutta selvisi siitä lääkärin sanoin uskomattomalla sitkeydellä. Kotiin tultuaan Lasse sai minut avukseen, eräänlaiseksi omaishoitajaksi. Halusin, että Lasse toipuu pian ja voimme sitten leikkiä, kuten minun ikäiseni kuuluu.

Toiveeni toteutui, paitsi ei ihan siinä muodossa kuin olin kuvitellut. Lasse oli minua kolme vuotta vanhempi eikä halunnut leikkiä pentuleikkejä kanssani. Lasse oli silti esikuvani. Hänen tapansa avata lahjapaketti ja tuhota sen sisältä löytyvä leikkihanhi tai purulelu alle viidessä minuutissa teki minuun lähtemättömän vaikutuksen. Minä en samaan pystynyt, mutta olin riemuissani mukana pitkillä kävelylenkeillä, joille Lassen toipumisen jälkeen pääsin. En vielä tuossa vaiheessa tiennyt, mitä muita vahvuuksia minusta omaishoitajan ominaisuuksien lisäksi löytyy.

Opin kaivamaan kuoppia. Sen Lasse minulle opetti. Kotipihan koira-aitauksessamme ja mökin pihalla siihen olikin hyvät mahdollisuudet. Nielin paljon multaa ja meni joukossa varmaan muutama matokin. Kakkani oli usein mustaa. Yhtäkkiä huomasin kuitenkin olevani ilmiömäinen pallotaituri. En tiedä mistä lahjakkuuteni kumpusi, mutta sitä ihailivat kaikki, jotka luonamme vierailivat. Jokainen vieras tai perheenjäsen sai heittää pallon ja minä noudin sen aina. He saivat heittää sitä niin paljon kuin halusivat enkä koskaan väsynyt. He koettelivat taitojani tekemällä hämäyksiä ennen pallon liikkeellelähtöä, mutta turhaan. Tajusin, että jos aion saada pallon napattua jo ilmasta, minun pitää pitää katse tiukasti palloon suunnattuna eikä hämääntyä erilaisista valeheitoista, joita ihmiset rakastavat. Ihmiset oppivat nopeasti, että palautan pallon koira-aitauksen verkon läpi ja haukun merkiksi siitä, että nyt he saavat heittää uudestaan. Olin valmis jatkamaan.

Minua on aina kehuttu ja olen aina suhtautunut kehuihin kiitollisena ja lämmöllä. En ole juuri koskaan tehnyt mitään ihmisten mielestä tyhmää, päinvastoin. Olen huomannut, että talossa on oltava joku, joka pitää järjestyksen yllä. Minulta se onnistui luontevasti. Otin tehtäväkseni herättää ihmiset riittävän aikaisin, että he ehtivät töihin. Huolehdin siitä, että asiat sujuivat ajallaan ja että kaikki ateriat ja naksut muistettiin jakaa. Saattoi johtua hyvästä käytöksestäni, että perheeseemme kuuluu ja on kuulunut muitakin mäyräkoiria. He ovat kaikki olleet rakastettuja kuten pitää ollakin. Parasta oli ehkä aika, jolloin meitä oli yhteensä kolme mäyräkoiraa, usein neljä samassa huushollissa. Pidimme tarkan huolen siitä, että kadulla ei koskaan kulkenut ketään ilman, että me se huomattiin ja rynnättiin ikkunaan tilannetta varmistamaan.

Pikkuveikka Leopold muutti meille vuotta ennen Lassen kuolemaa. Leo oli Lassessa koko ajan kiinni hoitamassa ja lämmittämässä häntä, kuten minä Lassea hänen halvauksensa jälkeen. Lassen kuolema oli järkytys meille kaikille ja erityisesti Leolle, joka on jonkinlainen herkkä runoilijasielu. Parista pikku rähinästä huolimatta Leo on kunnioittanut minua ja osoittanut rakkautta enemmän kuin olisin voinut toivoa. Toivottavasti ei iskä minua muistele pahalla, kun sen yhden Leon kanssa tulleen rähinän seurauksena iskin hampaani vahingossa hänen käteensä. Nyt pelkään herkän Leon puolesta.

Iskä ja muu kotiväki tietävät kyllä, kuten minäkin, että meidän kaikkien tulee aika lähteä. He epäröivät ja puhuvat koko ajan siitä, mikä on se oikea hetki. Minun ei tarvitse teeskennellä pahoinvointia ja heikotusta. Sen aika on tullut. Iskä pitää minua viimeisinä päivinäni sylissään joka kerta, kun olemme ulkona pissanneet tai kakanneet. Haistelemme ja kuuntelemme. Minä en tosin moneen vuoteen ole enää kuullut ulkopuolelta tulevia ääniä. Luulen kuulevani Lassen ja Tore-veikan haukun jostain kaukaa.

Olen iskän sylissä viimeisen kerran. Isi nostaa minut Maaritin pöydälle, jossa saan viimeiset naksut ja halit. Kiitos isi, kiitos äiti, kiitos kaikki! En osaa kuvitella ihanampaa elämää, kuin se minkä teidän kanssanne sain elää. Nyt pääsen eroon tuskistani ja heikotuksesta. Huolehtikaa Leosta, halikaa, rapsuttakaa ja antakaa herkkuja. Toivottavasti Leo saa vielä pikkuveikan tai -siskon, että ei tarvitse ainoana koirana kaikkea vastuuta yksin kantaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu