Uutisia pölvästeille?

Minua, ehkä monia muitakin, on viime vuosina kohdannut suomalaisia nettiuutisia lukiessa seuraava ilmiö. Ja suoritan nyt vertailua siihen mitä uutisten seuraaminen paperilehdissä oli, sanotaan kymmenen, viisitoista vuotta sitten. (Kun lukee tämän päivän paperilehtiä, ilmiö josta puhun, ei ole yhtä selvä kuin nyt netin kautta uutisia seuratessa, mutta paperilehtiinkin tapa näyttää olevan tulossa). Esimerkkinä käytän nettiuutisointia kahdessa yleisessä sivustossa: Helsingin Sanomissa, HS.fi, ja Ylen sivuilla, yle.fi. Siis, uutisesimerkki (tämä voisi olla millainen vain uutinen): Vaikka niin että jonkin maan kuningas tai kuningatar tulee käymään Suomessa. Vielä parikymmentä vuotta sitten toimittaja kirjoitti uutisen: Kuningas/kuningatar X tulee vierailulle. Ja sitten tuli vierailun ohjelman kuvaus. No, mutta nettiuutinen nykyään: ehkä sama tiedote kuin edellä, mutta sitten lisäksi, ja nyt alkaa pölvästien mankelointi: Kolme asiaa mitkä sinun on syytä tietää kuninkaallisesta vierailusta. Mitä helkkaria!  Mistä joku on päätellyt, että jonkun, minun, pitäisi tietää kolme – miksi juuri muuten kolme? – asiaa ko. vierailusta!  Ja sitten pölvästin käsittely ryyditetään vielä lukuhalut vievillä (näitä on nykyään nettiuutisissa loputtomasti) otsikon tai ingressin puhesitaateilla, vaikka näin: (Vierailun isäntä): ”Eipä tässä ole kursailtu tarjoiluissa..”, jne, mitä tahansa jonkun yhden tekevää sanomaa, jonka uutisarvo on nolla.

Siis: pidetäänkö meitä netissä uutisia seuraavia suomalaisia pölvästeinä? Emmekö me muka osaa itse päätellä mitä asioita pidämme uutisissa tärkeinä? Tuollaisella toiminnalla meiltä viedään oman päättelyn nautinto; se tehdään  keittiöpöytäanalyysillä, joka on tarkoitettu ajattelemaan ja eläytymään kykenemättömille! Tätä tapaa eivät käytä esimerkiksi englantilainen The Guardian. Eikä myöskään US-lainen Washington Post. 

savellyksia1

Lääkäritutkija, LT: väitellyt suomalaisesta kansanlääkinnästä, "jäsenkorjaajista" (Oulun yliopisto 1999). Tietokirja suomalaisesta kansanlääkinnästä "Jäsenet paikalleen, paha veri pois" (Yliopistopaino 1994). Kalevala-seuran tutkijan tunnuspalkinto v. 2016. Säveltäjä, FM, musiikkitiede (Åbo Akademi 2016). Julkaissut kolme soittamaansa omien sävellysten CD:tä, Compositions 1, 2 ja 3.Uusin levy Brige / Silta, julkaisija MSR Classics. Harrastukset: piirtää ja veistää.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu