Ylen tennistoimittajan tietämättömyys musiikkitermeistä

Tarkoituksenani on olla rakentava, mutta asia on sanottava suoraan.

Hyvä että Suomen Ylen TV lähettää tennistä edes vähän kanavillaan.  Me katsojat maksamme satoja euroja vuodessa siitä, että saisimme tasokasta ohjelmaa, myös tennisurheilun alalla. Mutta: Harmittaa, että tenniksen selostamiseen palkattu  urheilutoimittaja, Ville Nygård, ei tunne tietonsa rajoja, urheilun u l k o p u o l e l l a .  Kuuntelin ja katselin eilen sunnuntaina 11.10.2020 TV 2:n tennisselostusta Ranskan avointen finaalista. Nygård teki taas suoranaisia musiikin termivirheitä, kun hän selostuksessaan käytti musiikkisanastoa. Tuollaisen tietämättömyyden jälkeen minun oli pakko – ja toisaalta tuossa tilanteessa se oli kätevä mahdollisuus – kääntää selostuksen ääni kansainvälisen French open’in eli Ranskan avointen tenniskilpailujen  ATP-sivuston radioselostukseen. Sen kautta saatoin kuunnella ottelun kuvausta, jossa sivuston englanniksi selostavat toimittajat pysyttelivät asioissa, jotka tuntevat.

Tässä korjaus toimittaja Nygårdin eiliseen selostukseen espanjalaisen Nadalin ja serbialaisen Djokovicin pelaamisen vertailusta. Masurkka on puolalainen tanssi. Ei Djokovicin kotimaan, Serbian. Sen maan kansallismusiikkia on mm. turbofolk, ei masurkka.

Kirjoitin toimittaja Nygårdille myös viime syksynä Yleltä tulleen Davis Cup-selostuksen jälkeen, että taskutrumpetti, minitrumpetti ei ole alppitorvi. Hän kutsui väärin selostuksessaan alppitorvi-nimellä Espoon hallissa näkynyttä, Itävallan kannattajien käyttämää soitinta, taskutrumpettia.

Suosittelisin ystävällisesti hänelle siis pitäytymistä vain urheilutermeissä. Muutenkin toivoisin häneltä hieman nöyryyttä työasenteeseensa. Hän selostaa tennistä kuin jotain aggressiivista jääkiekko-ottelua tai rugbyä. Tulee ikävä takavuosien Heikki Hedmania, joka selosti tennistä miellyttävästi, rauhallisesti. Hän ei yrittänyt olla tietävämpi kuin on urheilun ulkopuolisista asioista. Muutenkin hänen äänensä sopii hyvin tenniksen ottelumaailman kuvaamiseen. Myös  Christer Sarlin selostaa tennistä asiallisesti ja miellyttävällä äänellä.

savellyksia1

Lääkäritutkija, LT: väitellyt suomalaisesta kansanlääkinnästä, "jäsenkorjaajista" (Oulun yliopisto 1999). Tietokirja suomalaisesta kansanlääkinnästä "Jäsenet paikalleen, paha veri pois" (Yliopistopaino 1994). Kalevala-seuran tutkijan tunnuspalkinto v. 2016. Säveltäjä, FM, musiikkitiede (Åbo Akademi 2016). Julkaissut kolme soittamaansa omien sävellysten CD:tä, Compositions 1, 2 ja 3.Uusin levy Brige / Silta, julkaisija MSR Classics. Harrastukset: piirtää ja veistää.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu