Laivaliikenne vaatii parempaa liikennesuunnittelua ja investointeja
Helsinki on suunnitellut keskittävänsä laivaliikennettä Jätkäsaareen ja Katajanokalle. Tulevaisuudessa laivaliikennettä tulee olemaan enemmän Tallinnaan kuin Tukholmaan. Tämä tulee lisäämään henkilöauto- ja raskasta liikennettä Katajanokalle. Katajanokka on varsinainen liikennesumppu laivojen saapuessa tai niiden lähtiessä. Lähtisin ratkaisemaan tätä liikenneongelmaa siten, että rakennettaisiin silta tai tunneli Katajanokalta Itäväylälle.
Jos ajatellaan, että yhdessä laivassa lähtee parhaimmillaan 400 henkilöautoa ja 100 rekkaa kuusi kertaa päivässä, niin on sanomattakin selvää, että Sörnäisten rantatie ei tule riittämään. Paljon väliä matkustaneena jonot ovat todella pitkiä ja lyhyt siirtymä Herttoniemeen voi kestää jopa kahdesta kolmeen tuntiin.
Jätkäsaaressa on aivan samantyyppinen liikenneongelma jo käsillä johtuen siitä, että ideologia on ohjannut liikennesuunnittelua. Meidän tulee korjata tämä rakentamalla tunneli suoraan Länsiväylälle. Näin ongelma saadaan ratkaistua ja tämä helpottaa Jätkäsaaressa asuvien ja siellä asioivien elämää huomattavasti.
Sebastian, täällä US:ssa Veikko Hintsanen on ansiokkaasti kirjoittanut kymmeniä blogikirjoituksia, joissa hän on kehottanut meitä ryhtymään Suomen sisävesistöreitistön tehokkaaseen edistämiseen EU:nkin linjausten mukaisesti.
Ks. alla, eikö näistä 32 miljardista eurosta riittäisi myös sinun ideoimallesi hankkeelle jotakin..? 😉
Ohjeasiakirja
Sisävesiliikenne ja Natura 2000
Yhteenveto
– – ”EU:n liikennepolitiikan ytimen muodostaa asetus Euroopan laajuisista liikenneverkoista (TEN-T). Sen tarkoitus on luoda yhtenäinen kuljetusverkosto, joka liittää toisiinsa maaliikenteen (mukaan lukien sisävesiväylät) sekä meri- ja ilmaliikenteen verkot koko EU-alueella. TEN-T-asetuksen mukaisesta rahoituksesta vastaa Verkkojen Eurooppa -väline (CEF), jonka budjetissa osoitetaan liikenteelle 32 miljardia euroa.” – –
https://ec.europa.eu/environment/nature/natura2000/management/docs/INL_Summary_FI.pdf
Ilmoita asiaton viesti
Olipa hyvä, että otit asian esille. Ehdottomasti tuosta summasta olisi hyvä saada tähänkin rahaa, jotta saadaan liikenne pelaamaan.
Myös sisävesireitistö on huomioitava tulevaisuudessa.
Ilmoita asiaton viesti
Kirsi
Kiitoksia jälleen kerran, että olet huomioinut sisävesiliikenteen.
Laivaliikenteessä on kaksi erillistä ja toisilleen kilpailevaa elementtiä.
Pelkkä meriliikenteeseen keskittyvä laivaliikenne (kuten meillä Suomessa-Saimaan poikkeusta lukuun ottamatta) on edullista kehittää rannikkosatamille kuten Helsingille.
Pelkän meriliikenteen laivoista hoitaminen edellyttää yhä enenevissä määrin keskittymistä ja kasvavia panoksia satamaliikenteen kasvaessa niin raide kuin maantievolyymien sujuvaan liikenteeseen. Satamien takamaiden kanssa .
Helsingin ja sen satamien takamaita tahdotaan kasvattaa,, jotta Helsinki ja sen satama kasvaisivat. https://julkaisut.vayla.fi/pdf8/lts_2017-55_suomen_satamien_web.pdf siitä valtio on pitänyt hyvää huolta
Selkeä vaihtoehto nykymallin kehittämisiin ja tuleviin kehittämistavoitteisiin vuonna 2011 sovitun EU liikenne strategian mukaisen rekka volyymien siirto tavoitteen tunnustaminen valtion toimesta ja vastaavasti tämän tavoitteen tutkimisen aloittaminen (min 50% pitkien ja keskipitkien matkoille) raiteille ja vesiliikenteeseen.
Tällöin kyseeseen tulee liikennemalli, jossa laivaliikenne ulotetaan rannikkojen lisäksi sisämaahan.
Ja se tarkoittaa onnistuessaan 100% minimissään noin 30% volyymivähennystä myös Helsingin satamalle.
Tuloksena on, että ns suoralaivaliikenteeseen siirtyvä volyymi pienentäisi radikaalisti Helsingin nykyistä noin 4 miljardin euron vuosittaista satamatoimintojen kaupungille ja alueelle tuomaa rahavirtaa.
Vastapainona nyt takamaat menettävät vuosittain vastaavasti siinä, että heidän tuotteiden hintoihin joudutaan lisäämään satamien suorittama työ, satamavarastoinnit ja kuljetukset rannikko satamiin/satamista, lähimmän laiturin sijaan.
Poliittisesti on valittu perinteinen malli toistaiseksi – ns Suomi on Saari -liikennemalli toteutettavaksi. http://www.meriliitto.fi/?page_id=29
Helsinki keskeistä tälle vuosituhannelle tarkoitettua – Suomi on Saari -liikennemallia aloitettiin vahvasti kehittämään vuosituhannen alussa, kun Vuosaari laitettiin toteutukseen ja rakentamisen alle.
Ja saatiin rakennettua http://www.sisavesi.fi/wp-content/uploads/2018/04/5.1-LIIKENNE-VERKOT-SUOMESSA-JA-NIIDEN-KEHITT%C3%84MINEN.pdf poliittisilla päätöksillä .
Vuosaari päätöstä ei tehty faktaperusteilla, vaan poliittisen tarkoituksen mukaisuus harkinnan tuloksena. Helsinki voitti http://www.sisavesi.fi/wp-content/uploads/2018/04/15.1-Kotkan-satama-ja.pdf
Heti kun uusi Satama oli tehty Helsinkiin , sitten vv. 2007-2020 Liikenneministeriön johdolla lopetettiin sisävesiliikenne kehittäminen ja tutkiminen kokonaisuudessaan ELY järjestelmän korvatessa MKH:n ja Rautatiehallituksen.
Tuloksena LVM -johtamat päällikkövirastot, joiden poliittinen ohjailu oli helpompaa, mitä hallitus virastojen.
Tuloksena Suomi on Saari mallin vahvistuminen ja yltiöpäiset raideliikenne panostukset saivat alkunsa.
Mikäli noita Kirsin mainitsemia TEN-T verkkoja myös vesiliikenteen osalta olisi tutkittu ja tehty koko valtakuntaan ja vuosituhannen alussa koko vesiliikenne väylästön (12500 km) mitalle – laivaliikennettä, sen sijaan, että keskityttiin, Suomi on Saari malliin ja pelkkään Saimaan kanavan kehittämisiin (noin 760 km syväväyliä) ja noin 4,2 m syvyydellä liikkuviin laivoihin) .
niin tuloksena olisi ollut, että koko Suomi on Saari liikennemalli olisi vaarantunut.
Sillä koko valtakuntaa koskevat -liikennemaaantietoon, logistisiin faktoihin ja EU liikennestrategiaan perustuvat sisävesiliikenteen laivaliikenne kehittämiset eivät olisi mahdollistaneet pelkkään raide ja maantieliikenteeseen kohdistettavia yli 90% panostuksia historiassa jo vuosikymmeniksi eikä tulevaisuudessa kuten nyt juuri lausunnoilla olevissa Liikennejärjestelmä suunniteltelmissa edellytetään ….
Ilmoita asiaton viesti
Ehdottomasti myös sisävesireitistöä tulee hyödyntää varsinkin niihin kuljetuksiin, jotka jatkavat matkaa eteläisimmästä Suomesta.
Ilmoita asiaton viesti
Ongelma ei ole nykyisen väylästön hyödyntäminen vaan se että sisävesiliikennettä ja sen suoraliikenne mahdollisuuksia Keski Eurooppaan ja Venäjälle , ei ole otettu lainkaan mukaan valtion suunniittelun työkalupakkiin, joilla tavoitellaan EU liikennestrategiassa sovittua ilmasto -kestävän kehityksen ja energian säästöjen optimointeja, joilla muuta liikennettä niin Helsingissä kuin Helsinki keskeisessä Suomi on Saari liikennejärjestelmissä tutkitaan ja toteutetaan niin rannikko satamissa, rautatie infrassa, maantiellä – liikenteen edellytyksieä ja mahdollisuuksia tulevaisuuden tavaraliikenteen sujuvaan ja varmaan hoitoon etsitään. http://www.sisavesi.fi ; http://sisavesiliitto.simplesite.com/ ja https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/author/bionavigaattori/
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on aivan totta.
Ilmoita asiaton viesti