Liittoon tai ulos – SAK juonii jälleen

Helsingin Sanomat uutisoi vastikään SAK:n hakevan työsuhteen pituuteen perustuvaa irtisanomisjärjestystä. Hesarin mukaan idealle olisi myös SDP:n tuki. Ymmärrettävistä syistä nuorisojärjestöt eivät olleet ideasta kovin innoissaan ja esimerkiksi Kokoomusnuoret kritisoivat ajatusta ikäsyrjintänä. Maanantaina saimme kuitenkin korjauksia väitteisiin, kun SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta yhdessä useamman muun kanssa selvensivät tilannetta. Senioriteetti ei olisikaan ainoa peruste, vaan irtisanomisjärjestykseen haetaan neljää eri kriteeriä. Nämä olisivat ammattitaito, työkyvyn alenema työnantajan palveluksessa, henkilökohtaiset huoltovelvoitteet ja työsuhteen kesto.

Kaikki varmasti näkevät ehdotuksen edelleen osuvan nuoriin, vaikka kriteereitä olisikin enemmän. Lisäksi subjektiivisten, eli tulkinnanvaraisten, irtisanomisperusteiden lisääminen lakiin antaa liitolle toisen kulman – Irtisanominen voidaan entistä herkemmin riitauttaa. Kun henkilökohtaisen irtisanomisen perusteita yritettiin Sipilän kaudella muuttaa, niin yrittäjäilloissa ilmeni toistuvana pyyntö selkeistä rajanvedoista. Tilanne jossa työnantaja haluaisi irtisanoa henkilön, mutta on epävarma täyttyykö henkilökohtaisen irtisanomisen kynnys, herättää pelkoa oikeustaistosta isoa liittoa vastaan. Nyt sama subjektiivisuus pyritään tuomaan tuotanto ja taloudellisiin syihin, ja heikoimmassa asemassa ovat nuoret, joiden järjestäytymisaste on kansallisesti heikko.

Huomaatte varmaankin mikä minua arveluttaa esityksessä. Ammattitaidon tasoa on vaikea määritellä tarkasti monella alalla. Esimerkiksi SAK mainitsi Twitterissä, kuinka tuore tutkinto saattaisi olla joskus parempi kuin pitkä työura. Monimuotoisessa työssä näitä on kuitenkin erittäin vaikea vertailla keskenään. Entä jos kyseessä olisikin järjestäytymätön nuori ja pitkään ollut liiton mies? Syntyy tilanne, jossa työnantajalla on seuraamusten pelossa kannattavaa hakea yksittäisiin nimiin luottamusmiehen hyväksyntä. Tämä olisi liitolle aika käsittämättömän jäsenetu.

Pelkään esityksen olevan tietoinen yritys polkea nuorten ja järjestäytymättömien asemaa Hakaniemen työmarkkinajuntan vahvistamiseksi. Yhteiskuntamme elää murrosta, jossa yhä useampi tekee yksilöllistä työtä. Tällöin myös työmarkkinoiden tulee huomioida tätä yksilöllisyyttä, eikä yrittää siirtää kelloja takaisin keskusjärjestöjen kulta-aikaan. Joku voi sanoa, että esittämäni huoli on perusteeton, koska ammattitaidosta on helppo olla samaa mieltä ja se on selkeästi todettava. Jos näin on, niin oletko itse alla olevan PAMin entisen varapuheenjohtajan Kaarlo “Isokalle” Julkusen kanssa samaa mieltä? Kuuluuko ammattitaitoon aina ammattiliitto?

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu