Ahvenanmaalaiset hoitavat Manner-Suomenkin

Suomi ja suomalaiset on mielestäni jokseenkin erikoinen kansa. Välillä tuntuu siltä, että olemme liiankin sivistyneitä ja suvaitsevia. Etenkin silloin, kun haluamme olla kaikessa hölmöilyssä edelläkäviä.

Olen esittänyt mielipiteitäni EU:n ja Suomen metsästysdirektiivien ja suojelun osalta jo muutaman vuoden eriävinä näkemyksinä tiettyjen lajien kohdalla eri foorumeissa. Lähinnä olen kritisoinut valkoposkihanhien kohdalla EU:n ristiriitaisia määräyksiä, sekä maamme itsemääräämisoikeuden ja kulloisenkin hallituksen aikaansaamattomuutta.

Olemmeko liian sinisilmäinen ja EU:ta liikaa kumarteleva kansa? Kyllä ja ei. Riippuu paljolti siitä kuinka kansaa ohjataan ja siitä kuinka kansalaiset reagoivat.

Merimetso on Itämerellä ja nykyisin myös sisä-Suomen järvillä tulokaslaji, joka on EU:n lintudirektiivillä rauhoitettu metsästykseltä. Lähes tulkoon, kuten valkoposkihanhikin. Rajusti lisääntynyneet lajit on käynyt rasitteeksi niin kalakannoille, ammattikalastajille kuin saariston kiinteistönomistajillekin, viljelykselle ja maataloutta harjoittaville, mutta ei pelkästään rannikoilla vaan myös sisämaan järvillä ja pelloilla.

Sisämaan järville Merimetsot on saapunut viimeisen 10-20 vuoden aikana ja alkanut tuhota saaria yksi toisensa jälkeen kuten rannikoillakin. Ympäristöhenkilöiden ja järjestöjen ohjailema sisämaan kansa ei kuitenkaan osaa tai uskalla asettua millään tavalla puolustautumaan tämänkin haittalajin torjumiseksi, sillä tänä päivänä tärkeämpää on repiä ensin juuriltaan kurtturuusu ja lupiini. Kukapa uskaltaisi ottaa kantaa susiin, minkkeihin, tai kultasakaaleihin jos takapihalla rehottaa ruusupuska!

EU:n lintudirektiivin pykälä 9.1. mahdollistaisi kuitenkin ns. suojametsästyksen tällaisten haittalajien kohdalla. Sitä ei kuitenkaan ole annettu esille, eikä jostain kummallisesta syystä tuoda esille kunnes nyt, kun asialla on valtion sisällä ”parempi kansa” omine oikeuksineen ja niinpä Ahvenanmaan maakuntahallitus on antanut paikallisille metsästysharrastajille mahdollisuuden järjestää talkoojahteja, joissa kerralla ammutaan näitä massoittain rasitteeksi muodostuneita lintuja, eli Merimetsoja. Suojametsästys on luvalla ollut mahdollista myös muissa EU-maissa ja Itämeren rantavaltioissa – Manner-Suomea ja Hollantia lukuun ottamatta paitsi, että Hollannille on myönnetty erityislupa kaasuttaa valkoposkihanhia ajamalla ne pelloilta erillisiin kontteihin joissa ne sitten päästetään hengiltä kaasuttamalla.

Miksi ja kenen tahdosta manner-Suomen osalta on joskus jätetty pois tuo EU:n lintudirektiivin pykälä 9.1.???

Ahvenanmaa on itsehallinnollinen maakunta ja se tulkitsee EU-direktiiviä samoin kuin esimerkiksi Ruotsin ja Tanskan ympäristöviranomaiset.

Olisiko se sittenkin fiksua, että Suomessa olisi kepulaisten ajamat 18 maakuntaa (19. Ahvenanmaa) ja kaikilla samat itsemääräämisoikeudet?

Ps. Luomuruokaa ja sopii vaikka nyhtömerimetsopitsaan: https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ruoka/merimetso-p%C3%A4%C3%A4tyy-nyhdettyn%C3%A4-pitsaan-ahvenanmaalla-1.162230

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu