Nää on niin hauskoja…

Siis ministerit. Etenkin pari vihreää ministeris henkilöä.

Krista Johanna Mikkonen on Pohjois-Karjalainen vihreä joka nimitettiin ympäristö- ja ilmastoministeriksi Rinteen hallitukseen kesäkuussa 2019, voitettuaan Vihreiden ministeriäänestyksessä Oras Tynkkysen äänin 29–28. Myönnettäköön, että näin itsekkin Pohjois-Karjalaisena olen tyytyväisempi Mikkosen valintaan, mutta välillä kyllä suorastaan hävettää Mikkosen toilailut koko Itä-Suomen puolesta.

Mikkonen asuu Joensuussa ja kirjoitti ylioppilaaksi Kouvolan Lyseon lukiosta 1999, minkä jälkeen hän opiskeli pääaineenaan biologiaa Joensuun yliopistossa valmistuen filosofian maisteriksi vuonna 2003. Biologian osalta taisi jäädä pari juttua opiskelematta, mutta filosofoimallahan puutteita voi aina korjata. Filosofinen tutkimushan perustuu järkeen ja järkiperäisiin perusteluihin, ja pyrkii välttämään perusteettomia oletuksia. Tästä hieman tuonnempana.

Maria Karoliina Ohisalo on Helsinkiläinen vihreä ja valmistui valtiotieteiden maisteriksi Helsingin yliopistosta vuonna 2011 pääaineenaan sosiaalipolitiikka. Ammatiltaan hän on köyhyystutkija. Ohisalo on tutkinut ruoka-apua ja pitkäaikaisasunnottomuutta Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysviraston alaisuudessa toimivassa pääkaupunkiseudun sosiaalialan osaamiskeskuksessa Soccassa ja ruoka-apua Itä-Suomen yliopistossa sekä toiminut tutkijana Y-säätiöllä. Ohisalo väitteli vuonna 2017 Itä-Suomen yliopistossa yhteiskuntatieteiden laitoksella sosiologiasta tohtoriksi.

Tällä hetkellä Ohisalo toimii sisäministerinä ja Kesäkuussa 2019 Ohisalo valittiin vihreiden puheenjohtajaksi puoluekokouksessa Porissa.

Näillä kahdella vihreällä ministerillähän voisi olla paljonkin yhteistä, mutta kun ei. Oikeastaan näillä henkilöillä ei ole mitään muuta yhteistä, kuin tasainen hölmöily julkisuudessakin.

Ministeri Mikkosen mielipiteet ovat ailahdelleet nopeaan tahtiin. Keväällä hän oli sitä mieltä, ettei Suomella ole mahdollisuutta myöntää valkoposkihanhien metsästykseen lupaa, vaan päätös ja käsittely vaatii EU:n päätöksiä. Kiteellä kevään vierailun aikaan hänen mielestään jotakin voitaisiin tehdä ja viljelijöiden korvaukset olisivat ratkaisu ongelmaan. Sittemmin kuultiin jopa ”hurja” lausunto, että hänen mielestään valkoposkihanhia voitaisiin ampua muutama kymmenen (hassua, ettei tähän tarvittukaan enää lupaa EU:sta). Kesäksi puhe aiheesta luonnollisestikkin laantui.

Sittemmin, kun alkoi syysmuutto lähestyä ja paine asian tiimoilta kasvaa niin kuinkas ollakkaan ELY myönsi 3500 lupaa ampua valkoposkihanhia kahden vuoden aikana- eikä tähänkään tarvinnut pyytää EU:n suostumusta??? Nyt täytyy kyllä myöntää, että ompas tämä EU tosi joustava. No ei ole, vaan kansallisesti on mahdollista niin halutessaan säätää poikkeuksia, mutta tämä halu tietenkin vihreiltä puuttuu. Vihreä hölmöily kuitenkin jatkui ja ammutut valkoposkihanhet määrättiin hävitettäväksi vaikka niistä olisi voinut valmistaa myös ruokaa. Vieläpä ekologista ruokaa, mutta kun ei. Joku vihreä taas kielsi tämänkin vedoten EU:n direktiiviin jossa valkoposkihanhea ei ole mainittu riistalinnuksi direktiivin II osassa. Ja taas päin Karjalan mäntyä. Mikään direktiivi ei kiellä edes Saimaan norpan valmistamista ruoaksi, vaan päätöksen voi tehdä poikkeuksellisesti kansallisella tasolla.

Noh, piti sitten taas möläyttää jotakin julkisuudessa ja biologiaa yliopistotasolla opiskellut filosofi Mikkonen täräytti yhdeksi keinoksi hanhille varattuja ruokailupeltoja. Hanhet voitaisiin kuulemma ohjata erikseen niille varatuille pelloille. Tosi asiassahan tällainen olisi osittain mahdollista, mutta ei ainakaan ensi kevääksi, kuten Mikkonen lupaili. Toisekseen vaikka hanhia voitaisiin karkoittaa ja ohjata niille varatuille pelloille, niin edelleen vihreä logiikka pettää, sillä joka vuosi tulisi hanhille varata yhä suurempia alueita sillä valkoposkihanhien kanta kasvaa räjähdysmäisesti ja mitä enemmän niitä ruokitaan, niin sitä enemmän ne lisääntyvät ja levittäytyvät uusille alueille. Ongelmaan tältä osin on vain yksi järkevä ratkaisu- vaatia EU-direktiivin muutosta niin, että osassa II valkoposkihanhi palautettaisiin riistalinnuksi.

Ministeri Mikkoselle ja vihreille tämä ei kuulemma käy. Ylen haastattelussa Mikkonen mainitsi, että kysymys on poliittinen. Vihreät vaatisivat useiden uusien lajien saattamista rauhoitetuksi korvauksena valkoposkihanhen palauttamisesta riistalinnuksi. Tämäkin on vain Vihreiden omassa päässä ja ideologiassa ongelma. Esim. jo nyt suurin osa kansalaisista ja jopa metsästäjistä olisi valmis vaihtamaan Suomen luonnossamme pesivän, mutta lähes sukupuuton partaalla olevan metsähanhen päikseen valkoposkihanhen kanssa. Tällä hetkellä koko euroopassa pesii nykyään vain 2 700 – 3 640 metsähanhiparia!!! ja kanta vähenee vuosittain. Miksi tämä laji ei kiinnosta Vihreitä puhumattakkaan Krista Mikkosta?

Jos valkoposkihanhi säädettäisiin riistalajiksi, se tulisi lisätä metsästysasetuksen (666/1993) 5a§:ään (saalis-ilmoitus), 31 §:ään (riistaeläinten kaupan kielto) ja ennen kaikkea 24 §:ään, jossa säädettäisiin lajin rauhoitusajasta. Samoin tulisi menetellä valmiiksi myös silloin, kun metsähanhi rauhoitettaisiin mainita valmiiksi rajat 24 §:ään, ettei joskus tulevaisuudessa kun metsähanhi olisi taas elinvoimainen tarvitseisi käydä samanlaista pelleilyä.

Otin aiheen esille ensimmäisen kerran jo vuonna 2012 täällä puheenvuorossa. Paljon on tuosta kanta kasvanut. Tuolloin ei aihe juurikaan politikkoja kiinnostanut. Nyt kyseessä on jo ongelma.

————————

Köyhyystutkija, sisäministeri Ohisalo. Ruoka-apua ja pitkäaikaisasunnottomuutta tutkinut ministerimme voisi ohjeistaa Krista Mikkosta ja Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosta/vas. sekä pääministeri Marinia. Näiltä vierustovereiltahan ei hellinnyt senttiäkään viime vuonna Hurstin ruoka-apuun.

Ai niin, se hauskuus…

Noh, vaikka kaikissa asioissahan on paljon muuttujia, niin huumori sitä keventää.

Vihreiden logiikka on maallikolle usein kovin vaikeasti ymmärrettävää. Esimerkiksi nyt vihreät korostavat autoilun merkitystä täällä Suomessa ilmastonmuutoksen yhtenä merkittävimpänä pelastajana ja ovat helpottamassa mm. sähköautoilun verotusta. Samaan aikaan vihreät pitävät kuitenkin sähkölämmitteisten omakotitalojen- etenkin suorasähköisten talojen lämmittämistä ympäristökatastrofina. Miten helvetissä tuo sama sähkö on toisessa paha ja toisessa hyvä???

Samaan aikaan, kun kuluttajan sähköä ollaan verottamassa lisää, niin teollisuuden sähkön verotusa alennetaan. Miten tällainen yhtälö edesauttaa ilmastonmuutoksessa?

Sähköauton pelkkien akkujen valmistuksen hiilijalanjäljellä voi diesel autolla ajaa lähes 50 000 kilometriä. Kuinka paljon voi ajaa sähköautojen akkujen kierrättämisestä syntyvillä hiilijalanjäljillä? 100 000 kilometriä on akku-autoille melkoinen haaste ja uudet akut vain toistavat hiilijalanjäljen.

Vihreällä logiikalla voi ampua 3500 valkoposkihanhea, mutta ne tulee jättää pellolle vatsa ylös päin pelokkeeksi muille hanhille. Ammuttuja lintuja ei saa käyttää ravinnoksi, vaan ne tulee hävittää joko polttamalla tai maahan hautaamalla. Polttaessa syntyy päästöjä. Videopätkässä jossa Kiteellä ammuttiin valkoposkihanhi pienoiskiväärillä eläin jäi vielä kitumaan. Sen enempää puuttumatta tuohon tapahtumaan, niin ihmettelen myös mikä instanssi on myöntänyt laista poikkeavan luvan ampua hanhia pienoiskiväärillä?

Vihreään logiikkaan ei sovi, että linnut käytettäisiin ravinnoksi vaikka ne ovat ekologisesti puhtaimmalla tavalla tuotettua ravintoa. Vihreään ymmärrykseen ei sovi, että Hurstin ruokajonossa tänä vuonna olisi köyhätkin voineet maistella itsenäisyyspäivänä samaa herkkua mitä ministerelle ja muulle kiilusilmäiselle porukalle tarjoillaan linnanjuhlissa. Hanhenmaksapallerot olisivat varmasti apua tarvitseville vain kokemus ja ravitsemus, mutta tuskin nautinto.

Tällä samalla vihreällä logiikallahan voitaisiin sallia erittäin uhanalaisen Saimaan Järvilohen kalastus. Lohia saisi pyydystää, mutta ne tulisi jättää maha ylös päin kellumaan järveen. Ravinnoksi niitä ei saisi käyttää. Tai siis melkeinhän tuo noin on jo nytkin, eli pyydystää saa, mutta maha pystyssä tapettuna kellumaan niitä ei saa jättää. Hmmm…?

Kyllä minä voisin hieman auttaa asiassa.

Valkoposkihanhia ei tarvitseisi lisätä riistalinnuksi ja näin edesauttaa kuihtuvan metsästäjäsukupolvien tulevaisuutta jos Krista Mikkonen ja muutkin vihreät myöntäisivät hieman valtion, eli verovaroilla tuetun tuulivoiman ohjaamista tänne Itä-Suomeen. ”Ympäristöystävällisellä” tuulivoimalla tuotetulla sähköllä voisimme hanhipeltojen ja satokorvausten sijasta pystyttää valkoposkihanhille sähköaitoja peltojen ylle sekä muuttoreittien varrelle niin, että lentäessään sähköaitaan ne kärventyisivät melkein valmiiksi paisteiksi. Thaimaasta näin marjasadon kuihduttua tänne roudattua halpatyövoimaa voitaisiin ohjata käsittelemään linnut niin, että ruoaksi kelpaavat osat leikeltäisiin irti ja loput jätettäisiin luomulannoitteeksi pelloille. Tietenkin tuo kaupan kielto tulisi kiertää laista, mutta senhän te osaatte.

Tarvittaisiinkohan nyt taas Pentti Linkolaa opastamaan näitä vieraantuneita cityvihreitä? Vai voisiko Pekka Saurin herääminen auttaa?

Helsingin yliopiston työelämäprofessori ja pitkäaikainen Vihreän liiton vaikuttaja Pekka Sauri kertoo MTV Uutisten kolumnissaan, miten neljän kuukauden etätyöjakso on muuttanut hänen ajatuksiaan maaseudusta. Hän on asunut viimeiset 40 vuotta Helsingin kantakaupungissa. ”Se vaikutus tällä neljän kuukauden etäilyllä oli, etten enää suostu kaupunkien ja maaseudun väliseen vastakkainasetteluun enkä kuuntelemaan irvailua landepaukuista.” Saurilla on myös neuvo keskustan puheenjohtajalle Annika Saarikolle: vaihda puolueen nimi Maalaisliitoksi.

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/pekka-saurin-kolumni-maalaisten-vahattely-saa-nyt-riittaa-nain-minusta-tuli-landepaukku/7929812#gs.gbgkku

https://yle.fi/uutiset/3-11553630

https://yle.fi/uutiset/3-11552559

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/JulkaisuMetatieto/Documents/EDK-2020-AK-305547.pdf

https://fi.wikipedia.org/wiki/S%C3%A4hk%C3%B6vero_Suomessa

https://fi.wikipedia.org/wiki/Krista_Mikkonen

https://fi.wikipedia.org/wiki/Maria_Ohisalo

https://www.google.com/search?q=mikkonen+valkoposkien&rlz=1C1GCEA_enFI839FI839&oq=mikkonen+valkoposkien&aqs=chrome..69i57j33.10151j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu