Närpiön vihreät tomaatit

Javisst!

Oikeastaan sillä ei ole mitään merkitystä, että tuleeko tänä päivänä tomaatit tai kurkut Espanjasta tai naudan liha Brasiliasta, koska kotimainen kuluttaja tekee ostopäätöksensä pääsääntöisesti hinnan perusteella. Vain muutama prosentti kuluttajista on sellaisen tulotason ylittävää porukkaa jolla on vara ostaa gourmeeta tai hiilijalanjäljeltään ekologisempaa ruokaa. Närpiön kurkut ja tomaatit ovat hiilijalanjäljeltään pahimmasta päästä, mutta tässäkin tapauksessa ideologia pyrkii ohjaamaan kuluttajaa harhaan ja Närpiön mauttomien-, sekä hiilijalanjäljeltään ekologiseti kestämättömiempien tuotteiden kuluttajaksi. Raaka vihreä saattaa maistua mauttomalta, mutta poliittisesti vihreänä se täyttää kaikki huonoimmat arvot.

Itseäni alkoi mietityttämään lainaus erään politiikan huipulla totuuksia, sekä monesti eri poliittisesti arvomaailmojen sitoutuneiden ulostuloja arvostelevien henkilön lausahdus ”Kun ostat Närpiön kasviksia, maksat sekä kassalla että verotuksessa.” Onko näin?

Pureuduin syvemmälle ja näinhän se on.

Kun kotmaisen ruokatuotannon kustannusrakennetta avataan syvemmin, niin Närpiön vihreät tomaatit ovat yksi hiilineutraalisti-, sekä tuotantotuellisesti sieltä äärimmäisen kannattamattomimmasta päästä. Jos kuluttaja jotenkin haluaa vaikuttaa ilmastonmuutokseen tekemällä eri valintoja ostamansa tuotteen kohdalla, niin nämä Närpiön ”vihreät” tomaatit kannattaa jättää kaupan hyllyyn, sillä pelkästään kesäajan ulkopuolella kasvatettujen ”raakojen” tomaattien hiilijalanjälki on pokkeuksellisen suuri. Vastaavan ajan kurkkujen tuottamisen hiilijalanjäliki ei edes kestä tätä muutaman tunnin päivänvaloa näinä aikoina. Ja mikä pahinta, niin tämän halpatyövoiman kausittaisen hyväksikäytön ympäristövaikutusten laskeminen on lähes mahdotonta, mutta mikäli joku sen kykenisi laskemaan olisi se kaikkineen käsittämättömän iso lasku.

Joku suojatyöpaikan saanut luontoselvittäjä ja ympäristösuunnittelija avautui asian tiimoilta viittaamalla tomaattien ja kurkkujen puhuvan toista kotimaista kieltämme sekä ahkeriin maahanmuuttajiimme jotka ylläpitävät tuotannon. Tähän mielipiteeseen ei minullakaan ole mitään kiistettävää, sillä juuri näinhän se on. Hyväksikäytetty halpatyövoima tekee työn ja tomaatit puhuvat ruotsia.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu