Valkoposkihanhet — EU ei kiellä metsästystä!

Ihan totta- ministeri Krista Mikkonen. EU ei kiellä metsästystä, vaikka niin väitättekin.

Valkoposkihanhi on mainittu EU:n lintudirektiivissä rauhoitettujen lajien joukkoon. Ympäristöministeri Krista Mikkonen (vih) väitti IS:n haastattelussa 25.5.2020, että valkoposkihanhien suojelustatus tulee EU-lainsäädännöstä. Ei tule, vaan tosi asiassa Mikkonen ei joko ymmärrä lain ja direktiivin eroa tai sitten ymmärtää tahallaan väärin.

Direktiivit on tarkoitettu ohjeistaviksi ja lait noudatettaviksi. Kun täällä suomessa jokin ideologinen taho ajaa omaa agendaansa, niin siinä helposti mennään direktiivien ja EU:n taakse, ettei omat kädet likaannu. Näin myös tässä Valkoposkien kohdalla. Direktiivit ovat ainoastaan ohje ja EU-maat voivat itse päättää keinot, joilla direktiivien tavoitteet saavutetaan. Ne eivät ole velvoittavia, vaikka politikot niiden taakse ovatkin ryömineet jo 25 vuotta.

Lintudirektiiveissä 1 ja 2 mainitut Valkoposkihanhi ja vaikkapa vertailuksi Merimetso on mainittu samoissa lintudirektiiveissä. Suomessa nämä lajit on rauhoitettu metsästykseltä jo vuosikymmeniä sitten. Syyksi Valkoposkihanhen rauhoitukselle esitettiin sitä, ettei laji pesi Suomessa ja ihan totta tuokin oli joskus. Nyt laji pesii jo keskisuomea myöten. Tämän elinvoimaisen maamme ylittävän (yli 1,5 milj. yksilöä) lajin pesimäkannaksi uudellamaalla 2019 arvioitiin noin 34 000 yksilöä.

Jos saan kysyä ihan suoraan ministeriltä, niin mikäli laki kieltää EU-maissa Valkoposkihanhen metsästyksen, niin miksi kukaan ei ole saattanut muita EU-maita syytteeseen lain rikkomisesta? Miksi vihreäliike ei puutu vaikkapa Hollannin Valkoposkihanhien, sekä tuhansien uhanalaistenkin hanhien joukkoteurastuksiin kaasuttamalla tai Viron, Tanskan ja Ranskan merimetsojen tappamiseen? Virossa merimetsoja on ammuttu säännöllisesti yli 20 vuotta. Tanskassa merimetsoja tapettiin vuonna 2018 113000 kappaletta. Ranskassa merimetsoja tapetaan vuosittain 50 000.

Näin lintuaiheissa pysytelläkseni, niin eihän korppi korpin silmää noki, mutta herra se on herrallekin. Kun hallituksen liimana on ”kepulit”, niin lienee paikallaan kysyä samat Maa- ja metsätalousministeri Jari Lepältä (kesk). Aiemmin kysyttäessä ministeri Leppä näki, että ”metsästyksen aloittaminen edellyttäisi muutoksia Bernin sopimuksen liitteeseen II ja lintudirektiivin liitteeseen I. Valkoposkihanhet voidaan siirtää kansalliseksi riistalajiksi, mutta vasta kun laji on siirretty lintudirektiivin liitteeseen II.” Noh tässähän on juuri mainitsemani esimerkki siitä, kuinka poliitikot pesevät kätensä. Ei nimittäin tarvitse siirtää riistalajiksi kannan hoidon tai tuhojen kannalta, mutta mikäli laji haluttaisiin kansalliseksi riistalajiksi, niin siihen riittää, kun maa ilmoittaa lajin haluttavan direktiivin liitteeseen II kansalliseksi riistalajiksi. Voisiko joku meppi esittää ministerin puolesta?

Viime syksynä 2020 Suomessa myönnettiin poikkeusluvilla mahdollisuus ampua yhteensä 10 705 Valkoposkihanhea viljelyvahinkojen estämiseksi. Kysyn vielä ministereiltä, että mitä lakia tässä rikottiin, vai oliko sittenkin kyseessä direktiivi, jonka voi kansallisesti itse päättää? Samalla kysyn, että miksi muissa EU-maissa ammuttuja Valkoposkihanhia saa syödä ja jopa luomulihana, mutta Suomessa ei?

 

+9
selavii
Perussuomalaiset Polvijärvi
Ehdolla kuntavaaleissa

Satunnainen seuraaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu