Voimme taas rauhoittua puoleksi vuodeksi.

 

Nimittäin valkoposkihanhet jatkavat matkaansa näinä päivinä täältä Pohjois-karjalan pelloilta aina tuonne Alankomaihin saakka. Toki ne pysähtyvät matkalla vielä kerran mm. Viron rannikoille ja rantapelloille syöpöttelemään. Tämän jälkeen näille ”uhanalaiseksi” luokitelluille yli miljoonan yksilön kaakattajille koittaa ansaittu rauha, kun raskaalla muuttomatkalla koetut salametsästäjien ja maanviljelijöiden aiheuttamat traumat jäävät talveksi unholaan. Ööö… hetkinen!

Alankomaissa, eli tutummin Hollannissa talvehtivat sorsalinnut kuten valkoposkihanhet eivät säästy stressiltään edes tuolla paratiisissa. Nykyinen ”vihreä jourlanismi” keskittyy vain parjaamaan meitä suomalaisia ja velvoittamaan koko maailman pelastajana tekemään mitä hulluimpia ratkaisuja eri ympäristöongelmien ratkaisemiseksi. On nimittäin niin, että tuolla Hollannissa vuosittain kaasutetaan valkoposkihanhia hengiltä yli 50 000 yksilöä. Vaikka kyseessä on Eu-maa ja samat säädökset tulisi koskea lintudirektiivin mukaan myös siellä, niin silti siellä ajetaan pelloilta näitä sorsalintuja isoilla traktoreiden edessä olevilla verkoilla konttiin jossa ne hitaasti tukehdutetaan käyttämällä hiilidioksiidia- siis CO2 kaasua joka on mielletty pahimmaksi ilmastonmuutoksen aiheuttajaksi. Eikä siinä vielä kaikki. Tämä vuosittainen traditio ei nimittäin valikoi mitä sorsalintuja sinne konttiin joutuu. Sinne menevät samalla ihan oikeastikkin uhanalaiset linnut, kuten lyhytnokkahanhet ja tundrahanhet. Kettutyttöjä ei siis vähääkään kiinnosta höyhenet.

Enivei. Kuinka paljon sitä järkeä löytyy ongelman ratkaisemiseksi Pohjois-karjalaiselta ympäristöministeri Krista Mikkoselta? Ei yhtään!

Näin maallikkona, heikosti koulutettuna ja muutenkin junttina, niin pyytäisin ympäristöministeri Mikkosta vastaamaan ainakin yhteen minua askaruttavaan asiaan. Olette nimittäin esittänyt valkoposkihanhien aiheuttamiin ongelmiin ratkaisuksi mm. näille hanhille erikseen osoitettuja peltoja joissa nämä valkoposkihanhet voisivat ruokailla muuttomatkoillaan keväisin ja syksyisin. Ajatuksenne on ilmeisesti, että näin voitaisiin välttyä viljelijöiden pelloille aiheutuvilta haitoilta? Tähän olette ilmeisesti käyttäneet myös asiantuntioita avuksenne ja päätyneet ratkaisuun jossa muuttavia lintuja ohjattaisiin karkoittamalla ja monilla muillakin keinoilla esim. vuokratuille peltoalueille ja jopa mahdollisesti turvesoille näiden muokkaamisen jälkeen. Ymmärrän tähän asti ja olen siitä ihan samaa mieltä, että eri keinoin näitä muuttoparvia voidaan ohjailla pois viljelyksiltä hanhille vuokratuille tai rakennetuille alueille. Olen siitäkin täysin samaa mieltä, että linnut kyllä oppivat käyttämään tällaisia alueita, mutta siihenkö se järki sitten loppuu jommalta kummalta meistä?

Ratkaisunne ympäristöministeri Mikkonen kaikkine asiantuntijoineen ongelmaan on pään hakkaamista karjalan mäntyyn- minun mielestäni. Vaikka koulutuksenne on yliopistotasoa ihan biologiaa myöten, niin mitäpä luulette tapahtuvan, kun tämä n. miljoona keväällä muuttanutta valkoposkihanhea palaa tuolta kuolan niemimaalta taas ensi syksynä matkallaan näille ”ruokailupelloille” levähtämään? Ihan lyhyelläkin matematiikalla kouluttamatonkin ymmärtää, että joka vuosi tulee lisätä näiden ”levähdyspeltojen” pinta-alaa ja tällä valkoposkihanhien populaation räjähdysmäisellä kasvuvauhdilla ei mene kauaakaan, kun koko pohjois-karjalan pellot ja suot on levähdyspeltoja. Tietysti ongelman voi siirtää aina seuraavalle ympäristöministerille, mutta ongelmahan ei näinkään ratkea. Se vain siirtyy ja pahenee. Ja koska luonto määrää tahdin, niin entäs sitten, kun muuttoajankohtaan sattuu voimakkaat itätuulet? Siirretäänkö peltoja?

Helsingissä Suomen ympäristökeskus laski tänä vuonna valkoposkihanhien määräksi noin 6 150 yksilöä, joista poikasia oli 944 lintua. Hanhien kokonaismäärä kasvoi kymmenen prosenttia, edelliskesästä. Aikuisten lintujen määrä kasvoi vain kolme prosenttia, mutta poikueiden ja poikasten määrä noin 75 prosenttia edelliskesästä. Miljoonasta hanhesta voi sitten jokainen päätellä itse paljonko vuosittain tarvitaan lisää ”ruokailupeltoja” täällä Itä-Suomessa muuttoreiteillä.

Valkoposkihanhi kuuluu Euroopan unionin lintudirektiivin I liitteseen. Koska lajia ei ole mainittu lintudirektiivin II liitteessä, ei sitä voi säätää riistalinnuksi missään EU:n jäsenmaassa.

Ainut oikea ratkaisu kannan hurjalle kasvulle mielestäni on palauttaa valkoposkihanhi riistalinnuksi. IUCN on luokitellut valkoposkihanhen jo aijemmin elinvoimaiseksi lajiksi, joten tämän Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton lausuman mukaan voitte pestä poliittiset kätenne ja lopettaa myös epäeettisen tappamisen Hollannissa. Ongelmaan siis olisi olemassa toinenkin ratkaisu, mutta onko ministeri Mikkonen ehdottamanne ”levähdyspellot” edelleen mielestänne se ainut ja oikea oikea ratkaisu?

Tätä kirjoittaessani olen Hämeenlinnassa ja yllättynyt kuinka runsaslukuisina nämä valkoposkihanhet esiintyvä jo täälläkin. Ellei kantaa voida rajoittaa metsästämällä, niin seuraavilla ympäristöministereillä on edessä asettaa tuhansia hehtaareita peltoja hanhien levähdysalueiksi muuallakin, kuin Itä-Suomessa.

Vastausta odotellen sit. Seppo Lavikainen, Polvijärvi.

Ps. Mielipide lähetetty myös sanomalehti Karjalaiseen, mutta mikäli mielipiteeni ei tavoita/pääse tavoittamaan, niin julkaisen mielipidekirjoitukseni myös täällä jossa vielä jokunen kansanedustajakin lukee kirjoituksia.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu