Jakarta Post Pääkirjoitus Afganistanin tilanteesta

Kornelius Purba (Jakartan posti) Jakarta ● ma, 30. elokuuta 2021

Monien pääasiassa muslimimaiden tavoin Indonesia on pidättäytynyt tunnustamasta – tai tuomitsemasta – avoimesti enemmistön etnisen pashtunin nousevaa Talebania Afganistanin absoluuttiseksi hallitsijaksi. 57-jäseninen islamilaisen yhteistyön järjestö (OIC) kehotti sunnuntaina Talebania olemaan käyttämättä Afganistania kansainvälisen taistelun takapihalla tai ”terroristien” turvapaikkana. Pelko uusien terrori -iskujen leviämisestä ympäri maailmaa leviää, koska Talebania pidetään maailmanlaajuisesti kaikkien tunnettujen terroristiryhmien joukkona. Talebanien menestys Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten karkottamisessa sen jälkeen, kun se on miehittänyt köyhää Keski -Aasian maata 20 vuoden ajan, tulee olemaan inspiroiva niille, joilla on sama terrorismi. Afganistanilaiset pakolaiset tulevat pian uudelleen, aiheuttaen vastaanottaville maille sosiaalisia ja turvallisuusongelmia, koska niiden on sopeutettava ihmiset määräämättömäksi ajaksi. Nykyään Indonesian on huolehdittava monista Afganistanin pakolaisista, jotka pakenivat maasta paetakseen sotaa kotimaassaan. Sillä välin Yhdysvaltain presidentistä Joe Bidenistä ja demokraateista tulee entisen presidentin Donald Trumpin ja republikaanien tuomion ja arvostelun helppo saalis, etenkin sen jälkeen kun itsemurhapommittajat ja aseistetut tappoivat 13 Yhdysvaltain palvelusjäsentä ja 90 afgaania Kabulin lentokentällä torstaina. Ennen kuin menemme pidemmälle, kiinnitämme huomiota nuoreen pakistanilaiseen naiseen, joka on nyt naispuolisten muslimien ikoni taistelussa tasa -arvoisen kohtelun ja sukupuolten tasa -arvon puolesta. Malala Yousafzai, vuoden 2014 Nobelin rauhanpalkinnon saaja intialaisen Kailash Satyarthin kanssa, varoitti maailmaa Talebanin vaaroista kauniisti kirjoitetussa sarakkeessa The New York Timesissa 17. elokuuta pian sen jälkeen, kun Taleban otti Kabulin hallitukselta pakeneva presidentti Ashraf Ghani.

Talebanijoukot olivat ampuneet tuolloin 15-vuotiasta opiskelijaa päähän, kun tämä oli kävelemässä koulusta kotiin kotikaupungissaan Swat Valleyssa Pakistanissa 9. lokakuuta 2012. Taleban, joka oli vallannut kaupungin vuonna 2007, halusi tappaa hänet yksinkertaisesti siksi, että hän oli suorapuheinen puolustaessaan tyttöjen oikeuksia koulutukseen. Malala kirjoitti, että vaikka Taleban oli luvannut, että he eivät kiellä naisten ja tyttöjen koulutusta tai oikeutta työskennellä, ”mutta kun otetaan huomioon Talebanin historia naisten oikeuksien väkivaltaisesta tukahduttamisesta, Afganistanin naisten pelot ovat todellisia”. – Meillä on aikaa keskustella Afganistanin sodassa tapahtuneista virheista, mutta tässä kriittisellä hetkellä meidän on kuunneltava afganistanilaisten naisten ja tyttöjen ääniä. He pyytävät suojelua, koulutusta, heille luvattua vapautta ja tulevaisuutta. Emme voi sallia niiden epäonnistumista. Meillä ei ole varaa ”, Malala kirjoitti.

(Malala Yousafzai on pakistanilainen pataaniheimoon kuuluva Nobel-palkittu rauhanaktivisti. Hänet tunnetaan lasten oikeuksien puolestapuhujana ja blogiaktivistina. Wikipedia)

Luin Malalan kirjoituksen vain muutama päivä ennen kuin päädyin online -pyöreän pöydän keskusteluun Afganistanin kaatumisen vaikutuksista Talebaniin Etelä- ja Kaakkois -Aasian alueella. Puhujat tulivat Pakistanista, Bangladeshista, Indonesiasta ja Thaimaasta sekä vanhempi konsultti IHS-Jane. He jakoivat myös Malalan epäluottamuksen ja huolen Talebania kohtaan. Keskustelusta tuli ainakin kolme mielenkiintoista johtopäätöstä. Ensinnäkin Talebanin voitto on voimakas inspiraatio näiden kahden alueen terroristiryhmille. Toiseksi Talebanista tulee nationalistinen islamistinen puolue, eikä se ota vastaan ​​ulkomaisten militanttien läsnäoloa. Puhujat kuitenkin epäilivät myös Talebanin todellisia aikomuksia. Kolmanneksi, mikä on surullisinta, kukaan ei tiedä Afganistanin tulevaa taloudellista kehitystä. Puhujat sanoivat, että viimeisten 20 vuoden aikana Yhdysvallat ja sen liittolaiset ovat tukeneet Afganistanin taloutta enimmäkseen, kun taas Talebanin tärkeimmät tulot tulevat enimmäkseen oopiumiviljelmistä.

 

Etnisten suhteiden kannalta Taleban on Indonesian vastakohta. Meidän indonesialaisten pitäisi olla kiitollisia jaavalaisista. Huolimatta enemmistöstään, historia osoittaa, etteivät he ole koskaan yrittäneet sanella kansakunnan suuntaa. Esimerkiksi jaavalaiset hyväksyivät kansalliskielen, joka juurtui malaijiin. Jossain määrin Afganistanin on ehkä opittava Acehilta. Vuosikymmenien sodan jälkeen entiset Acehin kapinalliset saivat yhtäkkiä mahdollisuuden hallita, osittain Helsingissä vuonna 2005 allekirjoitetun rauhansopimuksen ansiosta. Acehin uudella aluehallituksella oli vaikeuksia hallita kouluttamattomia ja ammattitaidottomia kapinallisia. Se on ongelma, jonka Talebanit joutuvat kohtaamaan hyvin pian. Entä Talibanin johtaman Afganistanin talouskehitys? Entinen varapresidentti Jusuf Kalla, joka oli aktiivisesti mukana rauhanvälityksessä Afganistanissa, sanoi, että Talebanin pitäisi osata hallita taloutta. He tarvitsevat nykyistä byrokratiaa voidakseen tehokkaasti hallita hallitusta. ”Minulla on taipumus uskoa, että koska he eivät voi johtaa maata, jos talous ei ole käynnissä, silloin heidän on tehtävä kansainvälistä yhteistyötä”, sanoi Kalla äskettäin The Jakarta Postin haastattelussa .

 

Meidän on myös kuunneltava professori Jeffrey Sachsia Columbian yliopistosta. Hänen mukaansa ”USA tietää paljon muiden maiden rankaisemisesta, mutta se ei tiedä – tai ehkä välittää paljon – niiden korjaamisesta”.

 

Talebanit ovat voittaneet kaksi suurvaltaa. Vuonna 1989 Mujaheedin (Taleban) syrjäytti silloisen Neuvostoliiton kymmenen vuoden miehityksen jälkeen. Juuri äskettäin he pakottivat Yhdysvaltojen lähtemään maasta 20 vuoden miehityksen jälkeen. Tämä saattaa muistuttaa meitä Pohjois -Vietnamin onnistumisesta integroitua Etelä -Vietnamiin ja tulla uudesta valtiosta, Vietnamista. Vietnamin kommunistit voittivat kaksi suurvaltaa, Yhdysvaltoja ja Ranskaa. Mutta Vietnamista ei ole koskaan tullut uhkaa muille maille. Nyt Taleban on saanut vallan. Tuleeko niistä terrorijärjestelmä vai taloudellisen kehityksen järjestelmä ja islamin valtavirran edustaja? Talebanin on helpompi valita ensimmäinen tie, mutta se ei kestä kauan, koska ihmiset tarvitsevat ruokaa uhkailujen sijasta. Indonesian osalta Taleban näyttää huolestuttavalta, mutta huolestuttavalta. *** Kirjoittaja on Jakarta Postin päätoimittaja

This article was published in thejakartapost.com with the title ”Taleban: Malalan ääni ja Indonesian näkökulma – Mielipide – The Jakarta Post”. Click to read: https://www.thejakartapost.com/academia/2021/08/30/taliban-malalas-voice-and-indonesias-perspective.html.

+3
seppa64
Kokoomus Espoo

Talvisin oleskelen Indonesiassa ja katselen asioita hieman kauempaa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu