Brexit: loppusuora aukeaa

Brittien parlamentin alahuoneen toimintatauko on alkanut. Pääministeri Boris Johnson (kons.) on ottanut käyttöön brittipolitiikalle oudolta haiskahtavia äärimmäisiä keinoja. Hän ei kuuntele ja on valmis rikkomaan lakia, eikä näytä edes välittävän korkeiden tuomioistuinten päätöksistä. Tämä on erittäin huolestuttavaa yleispoliittisesti, oli Iso-Britannia jatkossa eronnut tai jatkaa EU:n jäsenenä. Hän pyrkii jyräämään maansa ulos Euroopan unionista 31.10.2019 alkaen hinnalla millä hyvänsä.

Ison-Britannian politiikan tarkkailijoille on tietenkin kummallista, että lakia säätävä elin pakotetaan toimintakyvyttömäksi useaksi viikoksi ennen Historiaa muokkaavaa pääministerin tavoitetta saada maansa eroamaan lokakuun lopussa EU:sta. Alahuone palaa töihin 14.10.2019, vain 17 päivää ennen pääministerin eroa tavoittelevaa päivää. Ilmapiiri on erittäin kireä, voidakseen vain kiristyä alahuoneen palattua töihin. Monta näytelmää on odotettavissa.

Kun arvostetun Financial Times’n toimittaja James Blitz kuvaa (10.9.2019) tilannetta pakkoloman vuoksi monien edustajien keskuudessa sanalla ”furious” (raivostunut, raivossaan), ennuste ilmapiirille alahuoneessa kahdelle viimeiselle lokakuun viikolle on vielä paljon pahempi. Tämän jakson tunnelmia arvioidessaan hän käyttää sanaa ”frantic”. Se on paljon voimallisempi termi kuin ”furious”.  ”Frantic” tarkoittaa mieletöntä, suunniltaan vaikeasti kestettävässä raivossa olemista. Websterin englanti-englanti jättisanakirjan mukaan myös ”aivojen tulehdustilaa”.

Mitä lokakuun loppupuolella itse asiassa tapahtuu Britanniassa, on vaikeasti arvattavissa. Ääripäät lienevät kova, sopimukseton ero tai brexitin raukeaminen. Tuore pääministeri Johnson liikkuu itsepäisesti ja jopa diktaattorimaisin ottein hankalilla vesillä. Koko sotkun Isä, entinen pääministeri David Cameron (kons.) on palannut julkisuuteen. Hän on todennut, että ”moni ei anna tätä hänelle koskaan anteeksi”. Näin varmasti on.

Tarkkailijoiden toiveilla ei ole juuri merkitystä. Ihmettä moni kaipaa. Ennuste mahdollisen sopimuseron läpimenemisestä alahuoneessa on kuitenkin huono. Pitkittämällä asiaa se tuskin siitä paranee. Kun tulivuori pamahtaa luonnossa, jotenkin aina elämä on jatkunut, vaikka aluksi pahasti vaurioituneena. Moni taho varautuu näinä viikkoina pahimman vaihtoehdon varalle. Se on viisautta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu