Presidentin puolison yhteiskunnallinen rooli muuttuu
Helsingin Sanomain haastattelemat presidenttiehdokaiden puolisot, Alexander Stubbin puoliso Suzanne Innes-Stubb ja Pekka Haaviston puoliso Antonio Flores, uskovat molemmat löytävänsä puolisonsa presidenttitehtäväajalle yhteiskunnallisesti merkittävää ja omalta kannaltaan mielekästä tekemistä. Presidentin puolisolla ei ole hallitusmuotomme suojaamaa tai määrittelemää virallista asemaa, mutta puolison elämä tietysti muuttuisi ja täyttyisi kieltämättä koko lailla täyspäiväisellä työllä, josta ei makseta palkaa tai lomakorvauksia, hänellä ei ole työsuhteen määrittämää työterveyshuoltoa eikä hänelle kerry eläkettä.
Juristi Suzanne Innes-Stubb toimii nykyisin kansainvälisissä tehtävissä Koneen yritysvastuujohtajana, siis melkeinpä jokaisen akateemisesti koulutetun unelmatoimessa. Hän toivoo voivansa käyttää mahdollisimman hyvin osaamistaan Suomen hyväksi sekä täällä kotimaassa että ulkomailla ja nostaakin erityisesti yhteiskunnan ulkopuolelle ajautuneiden ihmisten asian ja lähisuhdeväkivallan kysymykset, joihin liittyviä ongelmia hän haluaa olla ratkomassa, mikäli siihen löytyy tähän rooliin sopiva tapa. Niin kuin aivan varmasti löytyy, kukapa kieltäytyisi presidentin puolison mukanaan tuomasta imagohyödystä.
Pienyrittäjänä toimiva Antonio Flores kertoo, että vastaperustettu kampaamoyritys pysyisi, vaikka siellä työskentely pitäisi ehkä jättää Haaviston presidenttivuosien ajaksi tauolle. Myös Floresia kiinnostavat mahdollisuudet osallistua erilaisiin hyväntekeväisyysprojekteihin, erityisesti lasten ja nuorten hyvinvoinnin lisäämiseksi.
Presidenttivaalikampanjan aikana on useasti myös ehdokkailta kysytty, pitäisikö presidentin puolisolle maksaa tehtävästään palkkaa. Nykyinen käytäntö ei tätä salli eikä tarvittavaa budjettimomenttiakaan ole olemassa, joten sellainen tulisi luoda. Kun presidentti aikoinaan sai nykymuotoisen verottoman vuosipalkkionsa lainsäädännön kautta, aika oli todellakin aivan toinen, tarpeet olivat toisia ja esim. naisten osuutta työeleämässä oli aloitettu edistämään toden teolla vasta muutamia vuosia aikaisemmin. Eräänlainen tasa-arvokysymys siis.
Kannatan vahvasti uudenlaisen käytännön muodostamista, sillä on paljon todennäköisempää, että vastaisuudessa tasavaltamme presidentin puolisot ovat omaa uraansa luovia henkilöitä, joille poisjääminen omasta työstään 6 tai 12 vuodeksi merkitsee ansiotulojen menetyksen lisäksi mm. eläketulon menetystä.
En ole samaa mieltä. Puoliso olkoon mukana edustamassa silloin kun se sopii sekä protokollaan että puolisolle itselleen. Kyllähän pääministerinkin puolisot ”joutuvat” joskus edustamaan, samoin kuin lukuisien muiden korkealla pallilla istuvien puolisot. Ei ole asiallista ympätä puolisoa mukaan presidentin vaaleihin ikäänkuin puolisoehdokkaaksi. Presidentiksi saa nousta sellainenkin, jolla ei ole puolisoa lainkaan.
Ja mitä presidentin palkkion verottomuuteen tulee, niin se on mielestäni ainoa tapa hoitaa palkkio postista, josta muutoin joutuisi tekemään päivittäin ylityö-, työmatka- ja päivärahakorvausanomuksia. Rahat siis jatkossakin nettona tilille ja täysi toimintavastuu 24/7/365 ilman erillisiä korvauksia.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä presidentin puolison on voitava itse valita osallistuuko hän presidentin parina säännöllisesti edustustehtäviin. Jos osallistuu niin siitä on maksettava palkka, josta kertyy myös eläkettä. On kohtuutonta, että puoliso menettää jopa 12 vuoden ansiot jäämällä pois aiemmasta työstään.
Ilmoita asiaton viesti
Siinä tapauksessa myös presidentin puolison on osallistuttava täysipainoisesti vaaleihin.
Preisdentti-instituutio on muutettava ”presidenttipari-instituutioksi”. Prseidentin puolisolle on määriteltävä viralliset tehtävät joiden hoitamisesta maksetaan palkkaa tai palkkiota.
Ilmoita asiaton viesti
Kakki eivät olleet tässä mukana, mutta
Kaksi puolisoa ehdottaa presidentin rouvalle kulukorvausta: ”Tarvitaan iltapukuja ja edustusvaatteita”
Pajari huomautti, että valtiovierailuille osallistumisesta tulee kuluja. Hän ehdotti sen vuoksi kulukorvausta tai työtehtävää, josta saisi palkkaa.
Rehn tarttui Pajarin ehdotukseen ja sanoi, että kulukorvaus olisi paikallaan.
https://www.is.fi/politiikka/art-2000010107598.html
ja olen samaa mieltä että kulukorvaus edustusvaatteista, ainakin iltapuvuista, olisi paikallaan.
Ilmoita asiaton viesti
Siinä tapauksessa se kulukorvaus pitäisi myöntää presidentille, joka sen iltapuvun sitten rahottaisi. Se on hänen työhönsä liittyvä asia.
Ilmoita asiaton viesti
Jos presidenttiehdokkaissa ei järin suurta eroa olekaan, puolisoissa se on sitäkin suurempi. En ota kantaa Antonio Floresiin sen enempää, mutta Suzanne Innes-Stubbista saisimme erittäin edustavan maan äidin. Hänen älykkyytensä, huumorintajunsa ja kokemuksensa välittyy jopa tv-ruudun kautta, joten jos olet epävarma Stubb vai Haavisto, valitse Stubb. Jo pelkästään puolisonkin takia.
Ilmoita asiaton viesti
AInoa peruste Innes-Stubbille on se että omistan Kone Oyj.:n osaketta 500 kpl. Mutta muuten saattaa olla riski Suomen turvallisuuspolitiikalle kaksoiskansalaisena.
Pitäsikö presidentin puolisonkin olla syntyperäinen suomalainen?
Ilmoita asiaton viesti
”Mutta muuten saattaa olla riski Suomen turvallisuuspolitiikalle kaksoiskansalaisena.”
Ja Flores ei sitä vastoin olisi?
Floresilla on kaksoiskansalaisuus, mutta hän tunnustaa olevansa identiteetiltään ecuadorilainen.
https://www.is.fi/viihde/art-2000008447288.html
Ilmoita asiaton viesti
Nythän ei presidentin puoliso voikaan olla kantasuomalainen.
Ilmoita asiaton viesti
No 23.000€ sijoituksen takia ei nyt kannata tuotoista huolehtia.
Ilmoita asiaton viesti
Ja entä Flores?
Mitä hänestä tiedetään ajalta ennen Pekkaa?
Ilmoita asiaton viesti
https://www.facebook.com/photo/?fbid=941168417399784&set=a.304820397701259
Ilmoita asiaton viesti
https://www.facebook.com/photo/?fbid=24556795680631121&set=gm.1085633032556837&idorvanity=288370722283076
Ilmoita asiaton viesti
Ajattelen samoin järkevästi. Nyt valitaan maalle käytännössä presidenttipari.
Ilmoita asiaton viesti
Meinaatko, että Suzanne irtisanoutuisi, jos miehensä valitaan presidentiksi? Hän voisi hyvin jatkaa työelämässä ja näyttää uutta esimerkkiä. Kummasti pääministerien puolisotkaan eivät ole yhtäkkiä heittäytyneet työttömiksi ja alkaneet kinuta vaaterahaa.
Ilmoita asiaton viesti
Mikä se parturi Antonio Floresin yhteiskunnallinen rooli mahtaisi olla?
Ilmoita asiaton viesti
Parturi tietenkin.
Ilmoita asiaton viesti