Presidenttiehdokkaiden ohjeet terveellisistä elintavoista Suomessa ja USAssa

Käynnissä olevan kotoisen presidenttiehdokaskisamme aikana olemme kuulleet ja myös nähneet sekä istuvalta presidentiltämme että useilta ehdokkailta opastusta terveellisempiin elintapoihin. Hyvä niin. USA:ssa Floridan kuvernööri Ron DeSantis, joka vielä viime sunnuntaihin asti pyrki rebublikaanisen puolueen ehdokkaksi syksyn presidentinvaaliin, vieraili Iowassa maatalousmessuilla, jossa hän kohtasi nuoren tytön vanhempineen. Tyttö joi jäähilejuomaa, ja DeSantis totesi tytölle, että ”Siinä on varmaan aika paljon sokeria”.

HS kirjoitti asiasta tammikuun 22.2024 (tänään, toimittajana Elina Väntönen), että “ei ehkä kaikkein hyvähenkisin kommentti sanottavaksi lapselle ja hänen perheelleen”. Väntönen perusteli kommentointiaan kirjoittamalla, että juuri tämänkaltaisiin kohtaamisiin tiivistyi Ron DeSantisin sunnuntaina 21.1.2024 päättyneen presidentinvaalikampanjan suurin ongelma. Hän ei yksinkertaisesti ollut riittävän sulava ja miellyttävä sillä tasolla kuin tämän tason poliitikon olisi USA:ssa syytä olla. Kaiken kaikkiaan Väntösen analyysi Yhdysvaltain poliittisesta ilmapiiristä on osuvaa ja antaa syvyyttä ja leveyttä myös meidän suomalaisten käsitykseen amerikkalaisesta päivänpolitiikasta kansan tasolla.

Huomiotani kiinnitti tuo DeSantisin kommentti ja sen meikäläisittäin aika outo tulkinta. Onhan melko kiistatta selvää ja tiedossa, ettei amerikkalaisten hyvinvointi ole lähelläkään terveellistä, vain pienempi osa heikäläisistä on enää ns. normaalipainoisia ja työikäisen väestön työkyvynkin suhteen viimeiset vuosikymmenet ovat olleet USA:ssa melko masentavia. Mitä todennäköisimmin DeSantis pyrki kommentillaan olemaan “maan isä”, eli opastamaan kannattajiaan ja häntä kuulemaan tulleita terveellisempiin elintapoihin.

Kuten sanottua, tätä samaa lähestymistapaa ovat käyttäneet sekä presidentti Sauli Niinistö että useimmat käynnissä olevaan presidenttitaistoon osallistuvat, eikä sitä huonona esimerkkinä meillä Suomessa ole pidetty, päin vastoin ymmärtääkseni. Toivoa sopii, että me suomalaiset ottamme esimerkistä ja opastuksesta ns. onkeemme ja kohennamme elintapojamme liikunnallisempaan ja muutoinkin terveellisempään suuntaan. USA:laisten elintavoille tuskin mahdamme mitään.

Lahdessa 22.1.2024

Seppo Lappalainen

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu