Demareiden muisti on huolestuttavan lyhyt – Eduskunnan rähinäpäivän maksoi kansa

Kuunnellessani ja katsellessani 20.6.2024 eduskunnan täysistuntoa, joka käsitteli opposition välikysymystä ’Nauttiiko elinkeinoministeri Ville Rydman (ps) pääministeri Petteri Orpon (kok) ja koko hallituksen luottamusta?’, ensin nauratti, sitten hävetti ja lopulta suututti. Julkista kansan maksamaa likapyykinpesua asioista, jotka eivät edes kuulu eduskuntaan.

Ministeri Rydmanin siviiliasiat ovat olleet henkilösuhteisiin liittyviä ja vaikeasti arvioitavia ulkopuoliselle. Suoraan hänen työkuntoonsa ne ovat tuskin vaikuttaneet toisin kuin demareiden viimeisen pääministerin: alkoholia, biletystä ja huume-epäilyjä. Pääministerin hurlumhei jatkui puuttumisesta huolimatta ja päättyi lopulta anteeksipyyntöön huumeseulan ja kyynelien kera.
Oikeuskansleri sai pääministerin käytöksestä lähes kaksikymmentä kantelua, koska valituksen kohteena ollut pääministerin käytös tapahtui aikana, jolloin pääministeri ei ollut lomalla, vaan ns. 24/7 valmiudessa: työkykyisenä ja valmiina hoitamaan vaativaa virkaansa kellon ympäri milloin vain. Päätöksessään oikeuskansleri totesi, että hän ei valvo pääministerin käytöstä, vaan miten pääministeri hoitaa virkaansa, ja viranhoidosta ei ollut tullut hänelle valituksia. Tämä riitti silloisille hallituspuolueille eli ns. vihervasemmistolle, joka silloin istui hallituksessa ja on nyt oppositiossa.

Pääministeri Orpo toisti useaan kertaan oppositiolle, että ministeri Rydman on hoitanut työnsä hyvin. Tämä ei kuitenkaan riittänyt demareille eikä muulle oppositiolle, vaan asian tivaaminen jatkui.

Kuunnellessani eilistä eduskuntakeskustelua mieleeni tuli avioeron partaalla tapahtuva kiivas riita, jossa vanhemmat väittelevät ja kinaavat aikuisten tosissaan, kumpi heistä on parempi vanhempi yhteisille lapsilleen.
Tänään lapsia edustimme me riidan seuraajat, kansalaiset ja äänestäjät.

Kliinisessä työssäni olen ollut mukana surullisen monessa avioerotilanteessa, jotka ovat vaikeita kaikille osapuolille. Lapselle tilanne on yleensä kaikkein raskain ja ahdistavin lapsessa heräävän avuttomuuden ja tulevaisuuteen liittyvien pelkojen vuoksi.
Mietinkin, miltä kansalaisista tuntui seurata opposition ja hallituksen repivää ja toisiaan välillä rankasti syyttelevää ja mitätöivää riitelyä, kun saamaan aikaan itäinen naapurimme, ydinasevaltio Venäjä, käy raaka ja julmaa hyökkäyssotaa Ukrainassa, Isänmaamme talous on isoissa vaikeuksissa ja työttömyyskin on nousussa.

Ellei kansa sitten suorastaan halua ja vaadi verovaroin maksettuja kana- ja kukko -tappeluja eduskunnasta valtion TV-kanavan lähettämänä kotisohvilleen.
Jos näin olisi, niin se muodostaisi merkittävän riskin ja mahdollisen osaselityksen viime aikoina huolestuttavasti lisääntyneelle nuortemme väkivaltaisuudelle.
Katsokaamme siis varmuuden vuoksi peiliin juhannussaunan jälkeen!

Seppo Mäkinen
LKT

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu