EU on yhtä voimaton Orbanin kuin YK Putinin kanssa – Kauanko EU:n ja YK:n jäsenmaat sietävät nöyryytystä?

Viron pääministeri Kaja Kallas uskalsi sanoa Unkarin Viktor Orbanista ääneen sen, mitä useimpien EU:n jäsenmaiden johtavat vasta miettivät, Suomen johto mukaan lukien, maailmalla leviävästä Orbanin ja Putin kättelyvideosta ja kuvista heidän tavatessaan tiistaina 17.10.2023 Pekingissä: ”Miten voi puristaa hyökkäyssotaan ryhtyneen rikollisen kättä?”

Orban ja Putin osallistuivat tapahtumaan, jolla juhlistettiin Kiinan ’Vyö ja tie’ -hankkeen kymmenvuotista taivalta.
EU-maiden johtajista tapahtumaan osallistui vain Orban, jolle länsimaisen demokratian arvot eivät merkitse juuri mitään. Sen osoittaakseen Orban on toistuvasti pilkannut ja ivannut niitä vuosien saatossa selvästi siitä nauttien.

Orban liehitellee Putinia turvatakseen Unkarille halvan öljyn ja kaasun saannin Venäjältä.
Halpa energia onkin Orbánin ja hänen änkyräpopulistisen Fidesz-puolueensa kulmakivi heidän valtarakelnelmassa. Orban on kuitenkin mennyt Putinin mielistelyssä hämmästyttävän pitkälle. Pidemmälle, kuin energiakaupan turvaaminen vaatisi. Orbanilla näyttääkin olevan tarve saada myös itselleen gloriaa kaveeratessaan Putinin kyljessä kameroiden moottoriperien laulaessa konkreettisena todistuksena omastakin tärkeydestään.

Viron pääministeri Kaja Kallas, josta on jo pidempään kaavailtu NATO’n nykyisen pääsihteerin, norjalaisen Jens Stoltenbergin aikanaan tyhjiksi jättämien saappaiden täyttäjää, on kuin tuo vanhan ’Kuninkaan uudet vaatteet’ -sadun teräväkatseinen poika, joka huudahtaa: ”Eihän Kuninkaalla ole vaatteita!”
Vasta tämän jälkeen kuningaskunnan muut asukkaat pystyivät ja uskalsivat nähdä totuuden: pyylevä, selvästi keski-ikäinen ja kruunupäinen Kuningas marssi kulkueessa pukeutuneena vain suomalaisen, Parolassa vuonna 1975 syntyneen Black Horse’n tyylikkääseen luomupuuvillaiseen syyskerrastoon!

Seppo Mäkinen
LKT

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu