Harjoittaako oppositio jo sisäistä hybridihyökkäystä Orpon hallituksen talouspolitiikkaa kohtaan?

Pääministeri Petteri Orpo oli 16.12.2023 Ykkösaamussa Seija Vaaherkummun vieraana.
Ammattitaitoa ja kokemusta oli niin runsaasti bumerangin muotoisen haastattelupöydän molempien siivekkeiden ulkolaidoilla, että tapaamisesta tuli nautittava poliittinen poikkileikkaus Isänmaamme tilasta itänaapurimme Venäjän käydessä äärimmäisen raakaa ja julmaa hyökkäyssotaa Ukrainassa kohta jo kaksi vuotta ja saman ajan aktiivista hybridihäirintänä alkanutta hybridihyökkäystä Isänmaatamme kohtaan.

Orpo ja Vaaherkumpu innostuivat haastattelun lopulla jo niin, että puhuivat päällekkäin. Orpo jatkoi ja Vaaherkumpu hiljeni, molemmat kuitenkin hymyssä suin. Kenellekään ei jäänyt epäselväksi, kuka oli pääministeri.
Tämä oli Orpolle tyypillistä: hän menee asiat eikä itse edellä, mutta tarvittaessa raivaa tilaa asioille, joiden esille ottamista hän pitää tärkeänä.
Orpo antoi myös vilpitöntä tunnustusta mininisterikunnalleen ja erityisesti sisäministeri Mari Rantaselle, joka on jämäkästi hoitanut itärajaamme kohdistunutta hybridihyökkäystä.

Ja parasta kaikesta. Orpo ei käyttänyt yhtään ’tietenkin’ -sanaa, joka pahimmillaan sisältyi hänen edeltäjänsä jokaiseen virkkeeseen aiheuttaen kanavan vaihtamisen.

Unkarin johtaja Orban on tuonut soiloilullaan Ukrainan taivaalle synkkiä myrskypilviä ja EU:n taivaalle ainakin ukkospilviä vastustamalla EU:n antamaa rahoitustukea Ukrainalle sen käymään puolustussotaan Venäjää vastaan, mistä tuesta kaikki 26 muuta EU-maata ovat yksimielisiä.
Orpo totesikin selkeästi, että päätös Ukrainan auttamisesta ei kaadu Orbanin vastustamiseen, ja Orban ja hänen johtamansa Unkari joutuvat miettimään, haluavatko he olla vai ei osa EU:ta, joka on avaamassa Ukrainalle ja Moldovalle samoin kuin Länsi-Balkanin maillekin oveaan lähivuosina.
Orpon mukaan EU:n on lisättävä sotatarviketuotantoaan ja siihen liittyvää yhteistyötään Ukrainan kanssa myös oman puolustuskykynsä ja turvallisuutensa vahvistamiseksi.
Tämä on erityisen tärkeää, jos Yhdysvaltojen tuki Ukrainalle ja Natolle muuttuisi Yhdysvaltojen marraskuussa 2024 olevien presidentinvaalien jälkeen. Suomi onkin jo kaksinkertaistanut ammustuotantonsa.

Suomen ja Yhdysvaltojen DCA-sopimuksen tänään 18.12.2023 Washington DC:ssä tapahtuvan allekirjoituksen myötä Yhdysvaltojen ja Isänmaamme kahdenkeskinen sotilasyhteistyö tiivistyy puolustusministeri Antti Häkkäsen sanoin syvään ytimeen, miten myös Orpo tilanteen näki.

Orpon mukaan torstainen lakkopäivä 14.12.2023 maksoi 100 miljoonaa, ja Suomi velkaantuu edelleen yli 10 miljardia euroa vuodessa.
Opposition hallituksen talouspolitiikan voimakas vastustaminen, ja SAK:n ja muiden ammattiyhdistysliikkeiden järjestämät lakot rupevatkin jo muistuttamaan opposition toiminnan muuttumista Putinin hybridihäirinnän tavoin astetta vakavammaksi hybridihyökkäykseksi, kun Isänmaamme tilannetta tarkastellaan droonikorkeuksista.

Uskooko oppositio vaatiessaan Isänmaamme velaksi elämisen jatkamista nyt Joulupukkiin vai Enkelisijoittajiin, kun se uskoi Marinin hallituksessa istuessaan – ymmärtämättömyyttään ja kokemattomuuttaan? – taivaalta sataviin ja ainakin korottomiin miljardeihin?

Seppo Mäkinen
LKT
Lääkintävänrikki

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu